Három összetett világkupa, öt olimpiai és kilenc világbajnoki érem, két Tour de Ski-győzelem, harminc világkupa-győzelem - ez a norvég Martin Johnsrud Sundby másfél évtizedes pályafutásának mérlege. A norvég terminátor éveken át dominált a világkupában, de teste és a családja egyre kevésbé bírja az iszonyatos terhelést. Döntenie kellett, és részben a felesége nyomására úgy döntött, hogy az idei világbajnokságon búcsúzik.


Nem lesz egyéni olimpiai bajnok


Sundby két olimpiai bajnoki címet szerzett, mindkettőt csapatszámban, egyéni olimpiai bajnoki címe nincs. Az egyetlen egyéni világbajnoki címére is egy évtizedet kellett várnia, hiába nyerte közben sorra az összetett világkupákat. A kiemelt versenyen mindig közel volt, sorakoztak az érmek a polcon, de egészen a 2019-es seefeldi világbajnokságig kellett várnia, hogy végre egy egyéni számban elhozza az aranyérmet. Ezt ráadásul az egyik legklasszikusabb távon, a 15 km-es klasszikus stílusú egyenkénti indításos számban szerezte.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38
Kevesebb mint egy év van hátra a következő téli olimpiáig, és Sundbynek ez lehetne az utolsó lehetősége az egyéni olimpiai bajnoki cím megszerzésére. Ugyanakkor az elmúlt két évben nagyot fordult vele a világ, és ez már régen nem arról szól, hogy "csak ki kell várni, és majd nyerek". Hogy mi melóval és lemondással jár egy olimpiára felkészülés, azt jól mutatja, hogy szinte annak a kapujában is képes egy sportoló befejezni, pedig ha valaki, akkor ő aztán nem ijed meg ha munkáról van szó. Azonban a teste is jelez, folyamatos hátproblémák gyötrik, amelyeknek nem akadtak nyomára, és a magánéletben is komoly erőpróbák elé állította az élet: tavaly novemberben szívműtétet kellett végrehajtania a tízéves fián.

"Marieke nem ezt érdemli"


Sundby nagycsaládos ember, tavaly nyár elején született meg harmadik gyermekük. Felesége, Marieke mindvégig maximálisan támogatta pályafutása során, pedig egy élsportoló mellett nem egyszerű az élet. Sundby évi 1200 órányi edzése, az egész télen át tartó utazások a versenyekre, a magaslati edzőtáborok, hetekig tartó távollét a családtól a legerősebb kapcsolatot is próbára teszi. Híres volt arról, hogy mennyire céltudatos: képes volt külön tölteni a karácsonyt a családjától, nehogy a Tour de Ski előtt elkapjon valami nyavalyát a gyerekeitől. Többek között emiatt mondott Sundby nemet az olimpiai kvalifikációra. Ennyi távollétet már nehezen tolerált volna a felesége, bár ebben benne van az is, hogy mennyire nem ment Sundbynek az utóbbi két évben. Az idei szezonra már a válogatottba sem fért be az eredménytelenség miatt. Ilyen előzmények után aligha reménykedhetett olimpiai aranyéremben. És ahogy maga Sundby fogalmaz, Marieke sem ezt érdemli. Így talán könnyebb volt elengedni a versenykarriert. Merthogy a sífutást magát esze ágában sincs abbahagyni.
Olyannyira nem, hogy a világbajnokságról úgy jött haza, hogy kétségek gyötörték, biztosan abba akarja-e hagyni. A 15 km-en kizárólag a címvédő jogán indulhatott, a norvég világbajnoki keretbe nem fért be, hiszen idén egyetlen világkupa-versenyen sem tudott indulni. Egy teljesen extrém, soha nem tesztelt edzésprogrammal készült, mindent egy lapra feltéve. A 15 km előestéjén bejelentette, hogy ez lesz az utolsó tánc. És hetedik lett, a dobogótól mindössze 22 másodpercre. Hirtelen ismét megérezte az eredmény ízét, és hinni kezdett benne újra, hogy az érem nem is olyan távoli. És nagyon élvezte a sífutást.
Amikor teljesen felvillanyozva hazatért, Marieke gyorsan visszarántotta a földre. Emlékeztette, min ment keresztül az elmúlt két évben, és hogy milyen lemondással járna, ha az olimpiára ki akarnak jutni. Jelezte azt is, hogy ezt nem annyira szeretné végigcsinálni, és hogy Sundby tett már neki egy ígéretet. Érezte azonban azt, hogy a teljes leállást nem várhatja el Sundbytől, így kompromisszumot kötöttek: Sundby a jövőben a hosszú távú klasszikus versenysorozat, a Visma Ski Classics néhány kiemelt versenyén indul csak. Ezekre tud eleget edzeni anélkül, hogy a családjától túl sokat kelljen távol lennie. Innentől nem az érmek megszerzése vagy a kvalifikáció a cél, hanem megelégszik annyival, hogy a lehető legjobban teljesítsen. A lényeg, hogy futhat.

Hatása felbecsülhetetlen


Ezt már a norvég sífutó válogatott vezetőedzője, Eirik Myhr Nossum mondja róla. A legnagyobb szavakkal írja le Sundby örökségét. Lehet, hogy a sífutást igazán közönségkedvenc sporttá Petter Northug játékossága tette, de sportszakmailag Sundby talán még többet tett a sportágért: megmutatta a versenyzőtársainak, hogy milyen keményen is lehet edzeni, és hogyan kell célokért küzdeni. Igazi példakép volt. Nossum azt mondja, hogy Sundbynek köszönhetően könnyebb volt az edzői munkája.
"Ha világversenyen szerzett aranyakat nézzük, akkor Petter Northug és Dario Cologna többet gyűjtött, Martin viszont több szezonon át tudott a világkupában dominálni. Győztes típus, sok embert vonz maga köré. Alapvetően pozitív a kisugárzása. Ha figyelmesen hallgatod, nagyon sokat tanulhatsz Martintól. Én magam is sokat tanultam tőle. Igazából ő a fő oka, hogy elvállaltam a vezetőedzői pozíciót" 
- méltatta Nossum, aki a 2018-as téli olimpia után leköszönő Tor Arne Hetlandtól vette át a stafétát.
Egy dolog biztos: a sífutás rajongói fognak még hallani Martin Johnsrud Sundbyről. Nekünk viszont nagyon hiányozni fog az Eurosport közvetítéseiből.
via Nrk.no és vg.no
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46