A sífutó világbajnokság 50 kilométeres versenyszámának befutója után a zsűri kizárta az elsőként célba érő Johannes Hösflot Klaebót. A norvégok nem értettek egyet a zsűri döntésével, ezért írásos fellebbezést nyújtottak be a FIS-hez. Klaebo azonban visszavonatta a fellebbezést.
Drámai befutó végén kizárták a győztest | Eurosport
A férfiak ötven kilométeres klasszikus stílusú tömegrajtos versenye több izgalmat tartogatott a befutó után, mint a verseny alatt. Klaebo Northuggal egy szintre került, mégsem ünnepelhetett, mert kizárták. Bolshunov botját törte, miközben próbálta kiszorítani a gyorsabb Klaebót, neki így is, úgy is csak ezüst jutott ma, meg az arcán csordogáló könnyek.

A befutó, amit mindenki másként lát


Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38
Nem ritka, hogy az ötven kilométer végén sprint döntsön, arra azonban sífutó világbajnokságon még nem volt példa, hogy a győztest szabálytalanságért zárják ki (a doppingvétséget leszámítva). Nem csoda, ha a fél világ azóta is a képeket elemzi, és megpróbál rájönni, hogy ki és hol hibázott, ki és hol volt szabálytalan, de legfőképpen arra, hogy valóban igazságos ítélet született-e.

Az ítélet


A versenyigazgató Pierre Mignerey vezeti a zsűrit is, amely a verseny után döntött az ügyben. A zsűrinek volt egy norvég tagja is. Mignerey az alábbi magyarázatot adta a döntésükre:
"- Alexander Bolshunov nem csinált semmi rosszat a szabályok szerint. Ő vezetett, neki volt joga megválasztani a nyomot a célegyenesre. Klaebo megpróbálta őt kívülről megelőzni, ahol viszont nem volt annyi hely, hogy ezt kontakt nélkül megtegye. A szabályok pedig egyértelműek: a korrekt előzésért - ami azt jelenti, hogy nincs a két versenyző között kontakt - az előzést kezdeményező versenyző felelős. Aki jelen esetben Klaebo. Ezért lett kizárva."
Klaebo viszont azt nehezményezi - joggal - hogy ott végül azért nem volt hely előzni, mert Bolshunov szándékosan szorította őt ki (ez azért elég egyértelmű, hiszen az orosz nem pusztán a jobb szélső nyomot próbálta elfoglalni, hanem még kintebb mozgott, hogy Klaebo semmiképp se tudjon jobbról elébe kerülni). Amihez azonban a szabályok szerint minden joga megvan, más kérdés, mennyire sportszerű. A kiszorítással Bolshunov is a kontaktot kockáztatta, de tudta, hogy ebben az esetben a szabály őt védi. Mindenesetre ilyen helyzetben a lassabb sprinternek (jelen esetben Bolshunovnak) nem nagyon marad más taktikai eszköze.

A fellebbezés


A norvégoknak kedden délután 16:41-ig volt idejük írásos fellebbezést benyújtani a Nemzetközi Síszövetséghez (FIS), és jelezték is, hogy élni fognak vele. Az egész hétfőt rászánták a fellebbezés összeállítására, melyben természetesen Klaebo is részt vett. A norvég sajtóban eközben mindenki megszólalt, aki él és mozog, és akár csak a legkevesebb köze is van a sífutáshoz. Elemezték a pillanatképeket, a lehetséges nyomvonalakat, mit tehetett volna Klaebo másképp. Mások pedig azon töprengtek, hogy hosszú távon mennyire tenne jót a sífutó sportnak és a norvégoknak, ha valóban végigmenne a fellebbezési folyamat. Elemezték, hogy mire hivatkozhat a szövetség, hogy visszafordítsák az ítéletet. Abban azonban kevesen reménykedtek, hogy az ítéletet megváltoztatják.

Így lesz Klaebóból mártír


Kedden délelőtt a norvég síszövetség bejelentette, hogy beadták a fellebbezést a FIS-hez. A fellebbviteli bizottságnak (akik teljesen mások, mint a zsűri) 72 órája lett volna reagálni a beadványra. Alig néhány óra múlva azonban meglepő közleményt adott ki a szövetség: Johannes Hösflot Klaebo kérésére visszavonták a fellebbezést. Nem sokkal később Klaebo a közösségi oldalán angol nyelvű nyilatkozatban indokolta döntését:
Őszintén be kell vallanom, hogy az elmúlt néhány nap nagyon nehéz volt, igazi érzelmi hullámvasút. Nagyon mélyen voltam, és nagyon sötétben. Rengeteg energiámat felemésztették a történtek, és nem akarok több időt és erőt pazarolni erre. Az ügy messze túlnőtt a versenyen. Én síversenyeken születtem és nőttem fel Nilsbyenben. Most egy irodában kellene eldőlnie egy versenynek - és ez helytelen. Előre kell néznem. A legjobb napjaimat éltem meg az egyértelműen legjobb világbajnokságomon, és gondoskodni fogok róla, hogy soha többet ne kerüljek ilyen  helyzetbe. Éppen az imént kértem a Norvég Síszövetséget, hogy vonják vissza a FIS-hez benyújtott fellebbezést. Nem lenne ugyanaz az érzés megkapni az aranyérmet napokkal életem legjobb versenye után. Ezt az érzést már vasárnap úgyis elvesztettem. Továbbra is úgy gondolom, hogy nem tettem semmi rosszat és NEM akadályoztam senkit. De lezárom az ügyet és a hétvégi világkupa-döntőre koncentrálok. Ezúton szeretnék gratulálni Emilnek a győzelemhez . Úgy vélem, megérdemel egy igazi ünneplést. Gratulálok barátom! Ugyanakkor szeretnék gratulálni Bolshunovnak is az ezüstérméhez. Ő egy briliáns sífutó. Lesz még jó néhány kemény csatánk a jövőben. Ezeket már most várom, és mindent bele fogok adni szombaton és vasárnap.
A norvég szakértők amiatt aggódtak, hogy az ország megítélése így sem a legjobb, mivel dominálnak a sportágban, és a fellebbezés kapcsán mindenki arra fog gondolni, hogy a diplomáciai és egyéb erejüket latba vetve érik el a zsűri döntésének megváltoztatását. Akik emiatt aggódtak, azok fellélegezhetnek. Az esetnek van egy olyan olvasata is, hogy a FIS bebizonyította, van elég tökös ahhoz, hogy ki merje zárni a legerősebb sífutó nemzet sztárját is, és elvegye annak világbajnoki címét. Talán éppen emiatt nem nagyon lehetett reális a fellebbezéstől az ítélet megváltoztatását várni.

Orosz reakciók


Markus Cramer, az oroszok vezetőedzője elintézte annyival Klaebo döntését, hogy "rájöttek, hogy semmi esélyük az ítélet megváltoztatására".
Bolshunov edzője, Yuri Borodavko úgy véli, hogy Klaebo tiszteletet érdemel a döntésért, ami egy nagyon erős lépés, ugyanakkor tévesen azt gondolja, hogy belátta a döntés helyességét. 
Még az oroszoknál sem mindenki ért egyet Klaebo kizárásával. Az Orosz Biatlon Szövetség korábbi elnöke, Vladimir Drachev szerint nem kellett volna kizárni Klaebót:
"Mindketten szabálytalanok voltak. Bolshunov kiszorította Klaebót. Hova mehetett volna? A palánknak nem akart ütközni, nyom pedig nem maradt számára. Ebben a helyzetben összeértek, aminek egy törött bot lett az eredménye. De mit értünk el az óvással? Ezüst lett a bronzéremből? Ugyanakkor, egy versenyzőt, aki végigfutotta az 50 km-t, kizártak a versenyből. Ebben mi a jó? Szerintem bőven elég lett volna mindkettőnek sárga lapot adni" - vélte a korábbi szakvezető.

Szabó Gábor: Ez óriási felelősség egy zsűritől

Természetesen az Eurosport szerkesztőségében is téma a verseny utóélete. A szabály egyértelmű az előzést kezdeményező futó számára, Bolshunov kiszorító manővere ugyanakkor közvetlenül vezetett a kontakt szituáció kialakulásához. Az Eurosport vezető kommentátora, a szóban forgó sífutó versenyt is közvetítő Szabó Gábor szerint is versenybaleset történt:
"Ez nagyon nagy felelősség egy zsűritől, és nagyon véleményes, hogy szerencsés-e ilyenkor belenyúlni bármilyen versenybe. Ennek így konkrétan szerintem semmi értelme nem volt, még ha Szása nyert volna, akkor talán. De így?
Ezt a döntést még maga Bolshunov is megkérdőjelezte. Más kérdés, hogy az óvás beadásakor mégis mire számítottak? Mivel harmadiknak ért csak célba, az biztos nem volt opció, hogy Klaebót kizárják ő pedig világbajnok lesz. Hiszen a bottörés miatt Iversen lehajrázta.

Daehlie-Smirnoff, Northug-Hellner, Bolshunov-Klaebo


Ha van ebben az egészben bármi pozitív a sífutás rajongói számára, hogy a következő évtizedre kialakult egy újabb gigászi rivalizálás a világ jelenlegi két legjobb sífutója között, akik 70 nap különbséggel születtek, és még csak 24 évesek. A következő összecsapásukra pedig alig két napot kell várni, hiszen szombat-vasárnap világkupa-döntő, ahol vasárnap ismét 50 km-t futnak Engadinban...
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46