Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Úgy sikítozott húga sikerét látva a tévében, hogy ráhívták a rendőröket

Pintér László

Publikálva 29/12/2021 - 10:11 GMT+1

Amikor megtudták a sikolyok okát, az empatikus egyenruhások intézkedés helyett gratuláltak.

Mathilde Myhrvold.

Fotó: NTB

A svájci Lenzerheidében kezdetét vette a 16. Tour de Ski, a sífutók többnapos versenysorozata, amelyet annak idején egy szaunában sörözve talált ki a Nemzetközi Síszövetség akkori két csúcsvezetője, Vegard Ulvang és Jürg Capol.

A Tour de France mintájára megálmodott verseny több országot érint, és az egyetlen olyan sífutó verseny, ahol a záróetapon egy alpesi sí lejtőn felfelé 400 méternyi szintet kell mászni. A szakaszok során minden stílusban és szinte minden versenyszámban tesztelik a versenyzők képességeit, a sprint távtól az egyéni indításos 10/15 km-en át a tömegrajtos és üldöző versenyekig.
A Tour de Ski a tél egyik csúcspontja, világversenyek évében azonban kissé háttérbe szorul, mert túl nagy megterhelést jelent a versenyzőknek. Az idei kiírást az olimpia miatt a szokottnál rövidebbre tervezték: három országban nyolc nap alatt hat versenyt teljesít a mezőny. Így az indulás kisebb kockázatot jelent az olimpiára készülő sífutóknak, növelve a sztárok kedvét az indulásra.
A Graubünden kantonban található Lenzerheide minden második évben látja vendégül a sífutó sorozatot, Val Müstairrel felváltva. Azok számára, akik még hegyezik a formájukat az olimpiára, vagy éppen még az olimpiai keretbe kerülésért küzdenek, kiváló lehetőség az edzésre. Különösen Lenzerheide, ami 1400 méteres magasságával elég jól szimulálja a Pekingben várható körülményeket, hiszen az olimpia sífutó versenyeit 1800 méteres tengerszint feletti magasságban rendezik.
A női mezőnyben az összetett szempontjából két nagy hiányzó van csak: a sífutó királynő, Therese Johaug és a szezon elején másfél éves szünet után visszatérő Ingvild Flugstad Østberg. Johaug nem erőlteti magát az olimpia előtt, Østberg visszatérése pedig még azelőtt véget ért, mielőtt igazán elkezdődhetett volna. Mindössze két verseny után karácsonykor tudta meg, hogy az egészségügyi értékei továbbra sem jók, ezért a túlterhelést kerülendő újabb hosszú szünetre ítélték. Értelemszerűen az olimpiára sem mehet a kétszeres olimpiai bajnok sífutó.
Johaug távollétében a legnagyobb esélyes a tavalyi versenyt sérülés miatt feladó fiatal svéd szupertehetség, Frida Karlsson. A tavalyi győztes amerikai Jessica Diggins elmondása szerint csak edzeni jön a Tour de Skire, de a mai teljesítménye alapján hiba lenne nem számolni vele.
picture

Frida Karlsson og Therese Johaug

Fotó: NTB

A hatszakaszos verseny egy szabadstílusú sprinttel kezdődött. A nap első meglepetése az volt, hogy nem jutott be a 30-as főtáblára Frida Karlsson. Hat tizedre volt a továbbjutást jelentő harmincadik helytől. Mivel korábban kizárólag távolsági specialistaként tartották számon, ez önmagában nem lenne meglepetés, viszont az idei szezont Rukában úgy kezdte, hogy döntőig menetelt a sprintben, ahol csak egy taktikai hibán múlott, hogy nem végzett előrébb a hatodik helynél. Azt mindenesetre megmutatta, hogy képes a sprintben is értékes jóváírás másodperceket szerezni. Ma azonban nem ment neki, és láthatóan ő sem erre számított, mert a prológ után még a svéd sajtónak sem volt hajlandó nyilatkozni.
A nehéz emelkedőket, gyors lejtmeneteket és technikás visszafordító kanyarokat is tartalmazó pálya izgalmas futamokat hozott. Mivel nem indult a svédek két legjobb sprintere, Maja Dahlqvist és Jonna Sundling sem, eléggé nyitott versenyre lehetett számítani.
A döntőbe igencsak vegyes összeállítású hatos állt össze. Először jutott be a mindössze tizedik világkupa versenyén induló 24 éves német Coletta Rydzek. Rajta kívül két amerikai, Julia Kern és a címvédő Jessie Diggins, a svéd Anna Dyvik, a nagyszerű szlovén sprinter, Anamarija Lampič, valamint a feltörekvő norvég tehetség, Mathilde Myhrvold harcolt a dobogós helyekért.
picture

Tour de Ski, Lenzerheide: A címvédő Diggins nyerte a női sprintdöntőt

A nap folyamán végig magabiztos teljesítményt nyújtó Jessie Digginst a helyszínen szurkoló szülei győzelemig repítették. Mögötte óriásit sprintelt a célegyenesben a norvég Myhrvold, megszerezve a második helyet. A harmadik az elfáradó Kernt lehajrázó Lampič lett.
Győzelmének és a vele járó jóváírás másodperceknek köszönhetően Diggins a legnagyobb esélyesnek tartott Frida Karlssonnal szemben tetemes, 1 perc 7 másodperces előnyre tett szert. Ugyanekkora a hátránya a norvég Heidi Wengnek, Ebba Andersson pedig 1:08-ra van. A tavalyi ezüstérmes orosz Julia Stupak hátránya 0:56, Helene Marie Fossesholmé kerek egy perc, a finn Krista Pärmäkoskié 0:55, a korábbi kétszeres ezüstérmes Natalia Nepryaeváé pedig 43 másodperc. Szóval lehet, hogy csak edzeni jött, de innentől Diggins a topfavorit.
A nap sztoriját azonban nem a versenyzők vagy a helyszínen szurkolók szállították. Mathilde Myhrvold életében először állt dobogón világkupa-versenyen. Az otthon Oslóban szurkoló nővéréék a tévé előtt örömükben olyan erővel sikítoztak, hogy a szomszédok kihívták a rendőrséget, bántalmazást sejtve a háttérben.
Mathilde Myhrvold
Egy csomó rendőr állt az ajtóban, pajzsokkal meg fegyvernek látszó tárgyakkal felszerelkezve. Elég ijesztő volt, de hamar humorba fordult. De eleinte be voltunk tojva rendesen
- mesélte Ida Myhrvold az NRK televíziónak.
"A kollégák egy bejelentésre vonultak ki egy városközponti társasházba, ahonnan hangos női sikítozást jelentettek. Kiderült, hogy a sikolyok oka az volt, hogy az egyik lakó rokona dobogóra állt a Tour de Ski-n. A járőrök hamar átváltottak nyomozó üzemmódból gratulációba" - írta az oslói rendőrség a közösségi oldalán.
A Tour de Ski szerdán ugyanitt, Lenzerheidében folytatódik a hölgyek 10 km-es egyenkénti indításos klasszikus stílusú versenyével, melyet természetesen élőben követhettek az Eurosporton.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés