Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Dráma a nőknél a Tour de Ski sprintjének első futamán

Pintér László

Frissítve 01/01/2022 - 16:41 GMT+1

A két legnagyobb esélyes bukhatja a Tour de Ski-t. Frida Karlsson tegnap 10 km-en kétszer esett. Ma ő ütötte el Jessie Digginst.

Jessie Diggins

Fotó: AFP

Ütközés után bukhatja a Tour de Ski-t a két legnagyobb esélyes

"A Tournak így vége. Akár haza is mehetek" - nyilatkozta Frida Karlsson, miután megtudta, hogy három perces időbüntetést kapott, amiért fellökte a verseny összetettjében vezető címvédőt, az amerikai Jessie Digginst.
A hatnapos sífutó versenysorozat negyedik szakaszát Oberstdorfban rendezték. A klasszikus stílusú sprint első futama nem várt drámát hozott. A sprint helyezkedésben tapasztalatlan svéd szupertehetség, Frida Karlsson a pálya szélére szorult, és ahogy visszafelé igyekezett, összeakasztotta Jessie Diggins lécét, aki hasra esett. Hiába nem volt szándékos, várható volt, hogy büntetést fog érte kapni. Ennek pedig komoly következményei vannak, hiszen volt már egy sárgalapos figyelmeztetése korábbról.
A szabályok szerint, ha egy sífutó megkapja a második sárgalapját, akkor azon a versenyen kizárják. Mivel ez egy többnapos sorozatban az egész sorozatból történő kizárást jelentené, amiért azért nagyon súlyos vétséget kell elkövetni, ezért a zsűri dönthet úgy, hogy három perces időbüntetést ad a versenyzőnek az összetettben. Frida Karlsson a bukás okozásáért sárgalapot kapott, és mivel ez volt a második, ezért kiosztották neki a három percet is. Ezzel az összetettben 4:30-ra nőtt a hátránya, a 44. helyre csúszott vissza. A nap elején 45 másodperces hátrányból, remek esélyekkel várhatta a folytatás, most viszont teljesen esélytelen, hogy akár csak a dobogó közelébe érjen. Ráadásul Digginst is nehéz helyzetbe hozta, aki ahelyett, hogy növelte volna az előnyét, így hátrébb csúszott, most 38 másodperc hátrányban a harmadik.
picture

Dráma a nőknél a Tour de Ski sprintjének első futamán

"- A plusz három perccel lefutott számomra a verseny. Bosszantó, mert egyre jobb formában éreztem magam. Most hazamegyek egy picit feltöltődni" - mondta könnyek között a svéd televíziónak Karlsson, miután közölték vele a büntetését. Az ütközést így értékelte:
"- Nagy volt a tolongás és rosszul helyezkedtem. Csak magamat okolhatom."
A kérdésre, hogy beszélt-e már Digginsszel, az alábbi választ adta:
"- Nem, még nem, de mindenképpen elnézést fogok kérni tőle. Épp elég, hogy a saját versenyemet tönkretettem, nagyon rossz érzés, hogy másét is."
A sprintet egyébként az orosz Natalia Nepryaeva nyerte, amivel átvette a vezetést az összetettben is. A Tour de Ski hétfőn az olaszországi Val di Fiemmében folytatódik. Az összetett szoros, a végeredmény két szakasszal a vége előtt megjósolhatatlan. Még Digginsnek is van esélye a címvédésre, de lényegesen nehezebb helyzetben van, mint amire a bukás előtt számíthatott.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása