A svájci Val Müstairben egy szabadstílusú sprinttel megkezdődött a 15. Tour de Ski. A varázslatos engadini magasvölgyben váltakozó intenzitású havazásban, egy technikás és izgalmas pályán zajlottak a futamok. Azt azonban senki sem gondolta, hogy az igazi izgalmak a verseny után jönnek.

Svahn dominált, Fähndrich elhasalt, Karlsson a nap győztese, Lampic és Andersson a nap vesztese


A nap első meglepetését az összetett verseny egyik legnagyobb győztese, a svéd Ebba Andersson szállította. Nagyon gyenge prológot futott, ami csak a 32. helyre volt elég, így egyetlen másodperccel lemaradt a harmincas főtábláról, és tetemes hátrányból várja a folytatást. Ez még úgy is váratlan tőle, hogy nem sprinter. Főleg annak tükrében, hogy mindenközben honfitársnője, egyben a legnagyobb riválisa, a szintén távolsági specialista Frida Karlsson egészen a döntőig menetelt, ahol nemhogy nem játszott alárendelt szerepet, de végül a dobogóra is felállhatott. De ne szaladjunk ennyire előre. 
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
26/05/2022 10:45
A döntőbe végül két svéd, két amerikai, egy szlovén és egy svájci versenyző jutott be. Ahogy az várható volt, a győzelemért a tavalyi sprint világkupa győztese, a svéd szupertehetség Linn Svahn, a szlovének legjobbja, Anamarija Lampic, valamint a hazaiak nagy reménysége, Nadine Fähndrich harcolt.
Ahogy az várható volt, a svájciak óvtak a futam után, és nem hiába. Bár tény, hogy Lampic lécének vége az előzés befejezésekor hozzáért Fähndrich  lécének orrához, és a bukást ez okozta, sprintben ez beleférhetne a versenybaleset kategóriájába. Pierre Mignerey versenyigazgató azonban nem így gondolta. Kizárta Lampicot, ami azzal járt, hogy a szlovén elvesztette a második helyét és a döntő utolsó, hatodik helyére sorolták vissza. Mignerey azzal indokolta döntését, hogy a szlovén érkezett hátulról, ezért az ő felelőssége lett volna úgy végrehajtani az előzési manővert, hogy azzal semmiképpen se okozzon bukást. 
A szlovén edző a döntést meghallva írásos viszontóvást nyújtott be, és a zsűriszobában hangos veszekedés közepette fejtette ki véleményét. Óvását azonban elutasították. 
Lampic hátrasorolásával az amerikai Jessie Diggins második helyre lépett előre, Frida Karlsson pedig életében először egy sprint világkupa versenyen állhatott dobogóra. Karlssont a csapatbuszból ráncigálták vissza a díjátadóra, semmit nem értett az egészből. A harmadik helyért járó bónusz másodperceknek köszönhetően elsőszámú esélyessé lépett elő az összetett versenyben. 
Az összetettben Svahn előnye 12 másodperc Diggins, 16 Karlsson és Brennan előtt. Az orosz Szorina 35, Nyeprjajeva 40, Ribom 46, míg Ebba Andresson 1 perc 12 másodperc hátrányból várja a szombati 10 km-es tömegrajtos klasszikust.

Pellegrino verhetetlen, Bolshunov hozta a papírformát


A norvégok távollétében a férfiaknál az olasz Federico Pellegrino volt a sprint toronymagas favoritja, és nem okozott csalódást az olasz szurkolóknak (akik hozzánk hasonlóan csak tévén követhették a versenyt). Pellegrino olyan formában van, amely ellen egyedül Johannes Hösflot Klaebo tudná felvenni a versenyt, ő azonban szintén tévén nézi a versenyeket. 
Pellegrino 16. győzelmét szerezte a világkupában, amivel utolérte az örökranglistán Johan Olssont. Már csak Klaebo van előtte, 24 győzelemmel.
Alexander Bolsunov második helyének köszönhetően pole pozícióból várja a folytatást. Malcevvel szemben 10, Melnyicsenkóval szemben 32, Jakimuskinnal szemben pedig már 50 másodperc az előnye. 
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24