A férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo megvédte a címét, míg a nőknél Jonna Sundling diadalmaskodott a sífutók sprintversenyében a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon.


A háromszoros olimpiai és immár négyszeres világbajnok Klaebo történelmet írt az ismétléssel, ugyanis a férfiaknál még senki nem tudott kétszer vb-aranyat szerezni ebben a számban.
A versenyen norvég-orosz csata körvonalazódott, mivel a 12 fős elődöntőbe előbbi nemzetből mind az öt, utóbbiból három versenyző jutott be. A fináléra 3-2-re változott az arány. A döntő elején a világkupa pontversenyét toronymagasan vezető Alekszandr Bolsunov diktálta tempót, a három norvégot azonban nem tudta leszakítani, ráadásul a cél előtti emelkedőn mindhárom északi riválisa faképnél hagyta, akik így egymás között döntötték el, kié melyik érem lesz. A hajrában Klaebo bizonyult a leggyorsabbnak Erik Valnest és Haavard Solaas Taugbölt megelőzve.
Sífutás
Golberg vezérletével teljes norvég tarolás a lillehammeri tömegrajtos versenyen
04/12/2022 - 14:37
A nőknél norvég-svéd párharc bontakozott ki, ugyanis a 12 fős elődöntőbe előbbi nemzetből mind az öt, utóbbiból négy versenyző jutott be. A fináléba itt is 3-2-re módosult az arány, a hatodik résztvevő a szlovén Anamarija Lampic volt. A döntőben eleinte a két svéd diktálta a tempót, majd az utolsó emelkedőn a negyed- és elődöntős futamát is megnyerő Jonna Sundling el is lépett riválisaitól, legalább ötméteres előnyre tett szert, ami ledolgozhatatlannak bizonyult a célegyenesben. Mögötte a norvégok címvédője, Maiken Caspersen Falla és Lampic csatázott az ezüstéremért, utóbbi hiába volt gyorsabb a hajrában, Falla néhány centit megőrzött előnyéből.
A magyarok - Kónya Ádám, Lágler Kristóf, Gyallai Soma, valamint Pónya Sára - a selejtezőben búcsúztak.
A csütörtöki programban még a női síugrók normálsáncos versenye szerepel 17 órától.
Eredmények
Sífutás, férfi sprint
(1,5 km, klasszikus stílus):
1. Johannes Hösflot Klaebo (Norvégia) 3:01.30 perc
2. Erik Valnes (Norvégia) 3:01.96
3. Haavard Solaas Taugböl (Norvégia) 3:02.10
...81. Kónya Ádám
...119. Lágler Kristóf
...136. Gyallai Soma
Sífutás, női sprint
(1,2 km, klasszikus stílus):
1. Jonna Sundling (Svédország) 2:36.76 perc
2. Maiken Caspersen Falla (Norvégia) 2:39.08
3. Anamarija Lampic (Szlovénia) 2:39.11
...87. Pónya Sára
MTI
Sífutás
A norvég kormány elleni tiltakozás zavarta meg a sífutó versenyt
04/12/2022 - 13:02
Lillehammer
Svéd dominancia a női sprintversenyen, Ribom és Dahlqvist között nüanszok döntöttek
03/12/2022 - 17:28