Mindenki arra számított, hogy a Tour de Ski első hétvégéje után két svéd hölgy fog állni az összetett élén. Ehhez képest két amerikai vezet.


A svédek úgy kezdték ezt a Tour de Skit, ahogy mindenki várta tőlük. Linn Svahn, a fiatal sprinterszenzáció megnyerte a nyitó sprintet, az összetett legnagyobb esélyese, Frida Karlsson pedig bejutott a sprint döntőbe, ahol negyedik lett*. Az első sok akkor érte a svédeket, amikor a második legnagyobb esélyesnek kikiáltott Ebba Andersson perc feletti hátrányba került a sprintben, ami a papírforma duplája.
A folytatás már többeket meglepett: a sprinter Linn Svahn ugyanis megnyerte a 10 km-es klasszikus stílusú tömegrajtos versenyt is, ahol Karlsson nem tudta hozni a tőle várt erőfölényt, Andersson pedig még hátrébb csúszott.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
26/05/2022 10:45
Aztán jött a mai nap, a 10 km-es szabadstílusú üldözőverseny, ami szintén a várakozásoknak megfelelően kezdődött: Linn Svahn csipetnyi előnyét az első körben az őt üldöző Karlsson, valamint a két amerikai, Brennan és Diggins egyetlen kör alatt ledolgozta. Ezután Karlsson diktálta az iramot. Ezt Svahn még egy körig bírta, majd leszakadt. Eddigi formáját látva ez picit meglepő, de alapvetően ez a papírforma.
Karlsson erős tempót ment, és nem lehetett tudni, hogy csak nem bírja lerázni az amerikaiakat, vagy utóbbiak nem akarnak/nem tudnak előre jönni tempót menni. Utólag Karlsson elárulta, hogy volt ilyen megállapodás közte és az a amerikaiak között, hogy összedolgoznak, de gyakorlatilag végig Karlsson dolgozott.
Az utolsó körben aztán előrejött Diggins, és olyan tempóváltást láttunk tőle, amit végül Karlsson nem bírt. Diggins utólag azt nyilatkozta, hogy minden körben úgy érezte, ez lesz a pillanat, amikor leszakad, és őt magát is meglepte, hogy a végéig kitartott, sőt, volt még ereje lerázni Karlssont is.
Az amerikaiak először végeztek egy sífutó világkupa-verseny első két helyén. A Tour de Ski összetettjét Jessie Diggins vezeti, öt másodperccel honfitársnője, Rosie Brennan (aki továbbra is vezeti az összetett világkupát), valamint tíz másodperccel Frida Karlsson előtt. Aki még mindig a legnagyobb favorit, de könnyű dolga nem lesz, az biztos. Meglátjuk, változnak-e az erőviszonyok a következő helyszínen, Toblachban, ami jóval alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekszik. Folytatás kedden. Az összetett teljes eredménylistája ezen a linken elérhető. Ebba Andersson hátránya 2 perc 8 másodperc, már Nepryaeva is 1 perc 34-re van lemaradva.
*Megjegyzés: Anamarija Lampicot először kizárták a Fähndrichhel történt koccanás miatt, fellebbezését azonban ma elfogadta a bizotsság, és visszakapta a pályán szerzett második helyét, csak sárgalapot kapott mellé büntetésnek. Ezért Diggins és Karlsson egy-egy helyet hátracsúszva, a harmadik és negyedik helyen végzett.
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24