Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Beszóltak egymásnak a norvég és svéd sífutónők: „Nekünk a lécünk jár, nem a szánk”

Nagy Benjámin

Publikálva 09/02/2023 - 22:15 GMT+1

Nem állíthatjuk, hogy nyugodt szezonját élné a sífutás, hiszen hétről hétre valamilyen balhé színesíti (?) a sportágat. A mostani ügyeletesek a norvég és a svéd női válogatott tagjai voltak, akik Toblachban picit túllépték a szimpla zrikálás kategóriáját, pedig semmilyen nyomós okuk nem volt rá.

Újabb kettős svéd siker Toblachban

Ahogy közeledik a világbajnokság, egyre inkább megállapítható, hogy a „legek” idénye a mostani a sífutóknál. Egyrészt helyenként a legsimább (gondoljunk csak a férfiaknál a norvégok fölényére), másrészt olykor a legmeglepőbb (ki hitte volna a norvég fölény tükrében, hogy az olasz férfi váltó 17 év után épp most, a vb előtt nem sokkal tud újra nyerni a világkupában), harmadrészt pedig a legbalhésabb – elég az oroszokat körülvevő helyzetre vagy épp a norvégok túlzott dominanciájára gondolni.
A planicai világbajnokságot megelőző utolsó vk-hétvége is tartogatott egy nagyobb szópárbajt. A norvég és a svéd sajtó egyébként is szereti kritizálni egymást, és ez – főleg az utóbbi hetekben – a versenyzőkre is átragadt. A toblachi végeredmény: elég sportszerűtlen nyilatkozatok.
Miközben a férfiaknál Johannes Høsflot Klæbo és Pål Golberg révén a norvégok, a svédeknél Jonna Sundling és Ebba Andersson sikere által a svédek álltak kettőből két győzelemmel két nap után. A harmadik napon, vasárnap jöttek a váltók a már említett olasz bombameglepetéssel, na meg a beszólásokkal.
A rajtot megelőzően a váltót kihagyó Frida Karlsson, valamint az I-es csapat nyitóembere, Emma Ribom is túlzottan magabiztosan nyilatkozott a svédektől. „Erősek vagyunk, és olyan igazi csapatként tudunk versenyezni, mint senki más. Úgyhogy dupla győzelmet várok” – mondta Ribom, majd Karlsson hozzátette: „Igen, én is azt hiszem, szállítani tudjuk a kettős sikert.”
Ehhez képest a svéd II-es váltó célba sem ért (Linn Svahn nem rajtolt el utolsó emberként), az I-es váltó pedig ugyan vezetett két ember után, Moa Ilar gyengébb teljesítménye miatt végül nagyon messze járt a norvégoktól: úgy lettek másodikok, hogy Sundling eredetileg a harmadik helyért nyerte meg a sprintet az amerikai Julia Kernnel szemben, ám a németeket kizárták.
A svédekkel szemben kényelmes, szűk félperces előnnyel nyerő norvégok nem is hagyták annyiban a nyilatkozatot. A második emberként futó Anne Kjersti Kalvå így fogalmazott:
„Mindig jó dolog legyőzni Svédországot, szóval ez egy remek nap volt. Hallottuk a híreket, hogy azt mondták, mindkét csapatuk megelőz minket, de talán nem kéne ennyire önteltnek lenni a rajt előtt. Szívesen fogadjuk, ha keményebben üzennek a rajt előtt, mert nekünk a lécünk jár, nem a szánk. Egyértelműen az aranyért megyünk a világbajnokságra is.”
Kalvå szavait aztán nem hagyták annyiban a svédek: az Expressen kamerája előtt Ebba Andersson kissé gúnyosan megkérdezte a csapattársaitól, hogy ki lesz a legnagyobb esélyes a planicai vb-n.
Ki más? A norvégok” – válaszolta Ribom.
A női váltót március 2-án 12:30-tól rendezik a vb-n. Ezt, és minden más versenyt élőben lehet követni csatornáinkon, valamint az Eurosport Appon és az eurosport.hu-n is.
Forrás: részben Expressen
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés