Scanpix

Szorul a hurok a norvég legenda torka körül

Szorul a hurok a norvég legenda torka körül
By Eurosport

The 11/01/2018 at 13:27Updated The 11/01/2018 at 13:37

A kétszeres olimpiai bajnok sífutó Petter Northugnak tíz napja maradt, hogy kivívja helyét az olimpiai keretben.

Nem ez az első alkalom, hogy Petter Northug számára döcögősen indul a szezon. Két olimpiai és tizenhárom világbajnoki címével azonban eddig elég jól bizonyította, hogy a világversenyekre ki tudja magát hegyezni. Ennyire gyenge idénykezdete azonban még sosem volt.

A hagyományos novemberi skandináv szezonnyitón, a bruksvallarnai FIS-versenyeken (ez a világkupa alatti harmadik szint) nem állt rajthoz, majd a gaalaa-i FIS versenyeken olyan gyengén futott, hogy a szövetség nem nevezte az idény első világkupa-versenyére Rukában. Lillehammerben már indították, bár ismert, hogy az a pálya nem fekszik Northugnak. Nagy verést is kapott, a klasszikus stílusú sprintben nem jutott a főtáblára. Csalódottságában nemhogy a másnapi távolsági versenyt nem várta meg, hanem az újságírókat messze elkerülve autóba ült és hazautazott.

Petter Northug

Petter NorthugScanpix

Ezután ismét az edzésekre koncentrált, és bár Norvégiában szinte csak róla szóltak a hírek, még nm volt különösebb pánik. A davosi és toblachi világkupákat szintén kihagyta karácsony előtt, de abban bízott, hogy a Tour de Ski-re elviszik, ahol kilenc nap alatt hét versenyen lesz lehetősége bizonyítani. Merthogy a neve alapján még őt sem biztos, hogy kiviszik az olimpiára, eredményt kell felmutatni.

A közvéleményt és Northugot is hidegzuhanyként érte, hogy a szövetség végül nem nevezte őt a Tour de Ski-re. Ezzel radikálisan csökkentek a lehetőségei az olimpiai kvalifikációra, de nem úszott el még minden remény.

Három versenyhétvége maradt számára: a piteaa-i skandináv kupa, a norvég bajnokság, valamint a planicai világkupa.

Ezek valamelyikén a dobogóért kellene harcolnia, illetve sprintben le kéne győznie Fosslit, Golberget és Brandsdalt, akikkel a legnagyobb harcban van a sprint kerettagságért az olimpiára. A norvég szövetség elnöke, Vidar Löfshus ezeket a feltételeket szabta.

Robin Bryntesson fra Sverige (t.h.) og Petter Northug på Bislett stadion torsdag i forbindelse med 500 m Sprint Ski

Robin Bryntesson fra Sverige (t.h.) og Petter Northug på Bislett stadion torsdag i forbindelse med 500 m Sprint SkiScanpix