A csütörtöki pihenőnap bombahíre volt, hogy az első két szakaszt nyerő svéd, valamint két finn csapattag pozitív koronavírus gyorstesztet produkált. A szakvezetők már akkor jelezték, hogy elvégeztetik a kontroll PCR-tesztet is, mert volt már rá példa, hogy fals volt a gyorsteszt eredménye. Igazuk lett.
Pozitív a kétszeres szakaszgyőztes koronavírustesztje a Tour de Skin | Eurosport
Ez az a hír, amit senki sem szeretett volna hallani a Tour de Ski alatt: az egyik főszereplő, az első két szakasz győztese pozitív koronavírus-tesztet produkált. Ráadásul a finneknél is van két eset, de ők nem nevezték meg az érintetteket. A svédek további szereplése egy hajszálon függ.

Fellélegezhetnek


Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
26/05/2022 10:45
A svéd szövetség még csütörtök este 22:30-kor megkapta a PCR teszt eredményét, amely negatív lett. A finnek hasonlóképpen. Így mindkét nemzet fellélegezhet, hiszen akár a teljes válogatottjukat is kizárhatták volna, amennyiben a PCR teszt is pozitív eredményt hoz. Így azonban mindenki ott lehet a pénteki rajtnál. Pozitív eseteknél ugyanis nem a FIS dönt, hanem a helyileg illetékes hatóságok szabályai alapján kell eljárni.
Mindenesetre nem lehetett könnyű délutánja Svahnnak és közvetlen kontaktjainak, hiszen azonnal karanténba kellett vonulniuk. Ez minden, csak nem optimális felkészülés a folytatásra. A bizonytalanság a legrosszabb ilyenkor. Erről beszélt tegnap Espen Bjervig is, a norvégok szakvezetője, miután tudomására jutott az eset. Ők ugyanebben a cipőben jártak Rukában. Együttérzését fejezte ki a svédek felé.

Nem ez az első fals pozitív eset


A rukai szezonnyitón a norvégok vezetőedzője, Eirik Myhr Nossum produkált pozitív gyorstesztet, majd másnap derült ki, hogy a PCR-je negatív. 20 óra karantén után a norvégok rajthoz állhattak.
Emlékezetes volt a síugró négysáncverseny kezdete előtt a lengyelek Canossa-járása. Ott is fals volt a pozitív teszt, végül nem kis botrány közepette engedték indulni őket.
Teljes káosz a Négysáncversenyen: mégis indulhatnak a lengyelek | Eurosport
Hétfőn, a selejtező előtt néhány órával érkezett a hivatalos bejelentés, miszerint koronavírus-eset miatt a teljes lengyel síugró válogatott karanténba került, és nem indulhatnak el a Négysáncverseny első, oberstdorfi állomásán. Az újratesztelések során azonban mindegyik lengyel ugró tesztje negatív lett, így egy kaotikus nap után, kedd reggelre hivatalossá vált, hogy mégis elindulhatnak Oberstdorfban.
De nemcsak a téli sportok érintettek fals pozitív mintákkal. Ősszel, az októberre halasztott Giro d'Italián az ausztrál Michael Matthewsnak kellett kiszállnia a versenyből pozitív teszteredmény miatt. A hazautazáskor elvégzett újabb tesztje azonban negatív lett.
Egy biztos: a tesztek nem tévedhetetlenek, úgyhogy nagyon valószínű, hogy nem ez volt az utolsó fals pozitív eset a versenyeken. Jelenleg viszont nincs jobb módszer az esetleges fertőzöttek kiszűrésére, a hibalehetőséget pedig az időfaktor, az eredmények minél előbbi kinyerésének kényszere nagy mértékben növeli.
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24