Brutális hideg, mínusz huszonöt fok fogadta az idei La Diagonela indulóit. A Visma Ski Classics idei szezonindítóját 65 kilométeres távon rendezték, és a COVID-19 járványhelyzet miatt kizárólag a profik indulhattak. Arra azonban aligha gondolt bármelyikük is, hogy akár kéz-vagy lábujjukkal is fizethetnek a táv teljesítéséért.


Engadin La Diagonela - egy csodaszép klasszikus


A hosszútávú, klasszikus stílusú sífutó versenyt 2014-ben hívták életre, és azonnal része lett az ilyen jellegű versenyeket tömörítő sorozatnak, amely jelenleg a Visma Ski Classics néven fut. A versenyt Svájc egyik legszebb régiójában, a Graubünden kantonban található Engadin régióban rendezik, a start és a célváros is Zuoz. A pálya 1654 és 1730 m közötti magasságban kígyózik. A teljes táv 65 km, melyet klasszikus stílusban kell teljesíteni.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
TEGNAP 10:45

Szibéria lehelete


Idén nem kellett azon aggódnia a szervezőknek, hogy lesz-e elég hó a teljes pálya kihúzásához, mivel irdatlan mennyiségű hó esett az elmúlt hetekben. Cserébe a verseny idejére sarkvidéki eredű hideg levegő árasztotta el az Alpok térségét, és a vastag hóréteg mellett irgalmatlanul lehűlt a levegő. A verseny napján mínusz 25 fok körüli hőmérséklet fogadta a versenyzőket, de a pályának volt olyan pontja, ahol mínusz 28 fokot mértek.
A sífutók nem az anyámasszony katonája típusú népség, nem riadnak vissza a hidegtől, láttak már ilyet. De azért azt érdemes tudni, hogy ha a pálya nagy részén mínusz 25 fok alatt van a hőmérséklet, akkor már le kell állítani a versenyt. Ezúttal éppen a határon mozogtak, mert csak az a kikötés nem teljesült, hogy a "pálya nagyobb részén".

Dobogóról a kórházba


A verseny után egyre-másra bukkantak fel a legbrutálisabb fényképek a versenyzők közösségi oldalain vagy a sífutással foglalkozó online magazinok cikkeiben. Különböző fokozatú fagyási sérülések kézen, lábon, combon.
Britta Johansson Norgren nem finomkodott, kitette a lábairól készült fotót a közösségi oldalára. Ő még a szerencsések közé tartozik, az ilyen mértékű fagyási sérülés teljes mértékben helyrehozható.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Britta johansson norgren (@brittanorgren) által megosztott bejegyzés
Amikor azonban elfeketedik a szövet, akkor már nagy baj van. Hegymászó történetek olvasói számos ilyen képet láthattak. Ezeket az elhalt szövetrészeket általában amputálni kell. Ilyen képpel nem riogatnánk a kedves olvasókat, az egyik forráscikkünkben erre a linkre kattintva meg lehet tekinteni.
A norvég Andreas Nygaard, a Vasaloppet korábbi győztese, a mezőny egyik legjobbja második lett a versenyen. A díjátadó utáni órákra úgy emlékszik vissza, mint élete legszörnyűbb óráira. Kibírhatatlan fájdalom gyötörte a kezeit. Először elfehéredtek, majd hatalmas, gusztustalan vízhólyagok nőttek rajtuk. Végül a kórházban kötött ki, másodfokú fagyási sérülései miatt műtétre kényszerült. Elmondása szerint ez jól sikerült, remélhetőleg nem szenvedett maradandó károsodást. A kórházból posztolt fotóján jól látszanak a kötések:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon Andreas Nygaard (@nygaard90) által megosztott bejegyzés
A versenyzők többsége elmondta, hogy a verseny közben nem igazán érezték, hogy baj lenne, pumpált bennük az adrenalin, egy csomó minden eltereli a figyelmüket. Az elgémberedett kezekhez hozzá vannak szokva. Akkor kezdett csak gyanús lenni nekik, amikor a célba érést követően kezdtek lenyugodni, és jöttek a tünetek.

"Féltávnál kiszálltam, mert kezdtem elveszteni a látásom"


A legrosszabbul a svéd Michael Eklöf és a német Patrick Ottilinger járt. Félő, hogy Eklöf jobb nagylábujját amputálni kell, Ottilinger pedig kezének két ujját veszítheti el. Fizikoterapeutaként a középső ujjának elvesztése komoly korlátozást jelentene neki a munkájában.
A német sífutó a norvég NRK portálnak elmondta, hogy leginkább attól ijedt meg, hogy a verseny közben semmilyen veszélyre utaló jelet nem vett észre.
"- Féltávnál feladtam, mert az egész testem lekapcsolt a hideg miatt, már nem láttam rendesen. De a kezeimben nem éreztem semmit, fájdalmat sem. Amikor megérintettem a kezem, hirtelen azt éreztem, hogy kemény, mintha egy darab követ fogtam volna, mert teljesen megfagyott. Teljesen fehér volt. Akkor döbbentem rá, hogy a francba, itt valami gáz van."
"- Szerintem ez az, ami veszélyes. Ha érzed a fájdalmat, akkor tudsz tenni valamit az ellen, hogy bajod legyen. De semmit nem éreztem. Ezért kell valaki, aki korlátokat szab nekünk" - tette hozzá.
A fagyási sérülések esetén az idő a legfontosabb faktor. A gyógyulás hosszadalmas, de első blikkre egészen reménytelennek tűnő helyzetből is előfordul, hogy meggyógyul a fagyott végtag.

"Húzhattak volna fűthető zoknit és kesztyűt"


A versenyszervező a médiát elárasztó rémtörténetek nyomán hivatalos nyilatkozatban hárította a felelősségét. Ebben kiemelték, hogy a verseny esetleges felfüggesztéséről vagy a szükséges intézkedésekről a zsűri dönt. A zsűri a Nemzetközi Síszövetség (FIS) technikai delegáltjából, A Visma Ski Classics versenyigazgatójából, a nemzeti (helyi) technikai delegáltból és a helyi versenyigazgatóból áll.
Az extrém hidegre vonatkozó protokollt a FIS szabálykönyve írja elő. Ha a pálya bármely pontján a verseny idején mínusz 15 és mínusz 25 fok közötti hőmérséklet várható, akkor a versenyzők számára a hideg elleni védekezésre vonatkozó ajánlásokat kell tenni. A versenyzők felelőssége ezen ajánlásoknak utána járni és követni azokat. Ha a pálya nagy részén mínusz 25 fok alá süllyed a hőmérséklet, akkor a versenyt halasztani vagy törölni kell. (Érdekességképpen, a FIS világkupa versenyein mínusz 18 fok alatt nem lehet versenyt rendezni.) Mivel a La Diagonela során a hőmérséklet a mínusz 15 - mínusz 25 közötti tartományba esett, így a zsűri a versenyt megelőző napon a profi csapatvezetők eligazításán figyelmeztette a résztvevőket a várható hidegre, egyúttal engedélyezte, hogy fűthető zoknikat, talpbetéteket és kesztyűket használjanak. A verseny reggelén engedélyezték továbbá, hogy a bemelegítéskor használt ruháikat magukon hagyják, még akkor is, ha az a rajtszámukat eltakarja.
A közlemény kitér rá, hogy a hosszú távú sífutás szabadtéri sport, a zsűri feladata pedig, hogy a szabályok engedte kereteken belül folytassák le a versenyt. Jelen esetben a versenyzők felelőssége a szabályok ismerete és az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelő ruházat kiválasztása.
Azoknak, akik esetleg valóban elvesztik néhány ujjukat a kezükön vagy lábukon, ez alighanem sovány vigasz. Ugyanakkor Nygaard is azt mondta, hogy nem ez az első alkalom, hogy ilyen szigorú fagyban versenyeztek. Néhány éve a norvég Birkebeinerrenneten voltak hasonló körülmények.
"Abszolút belül volt a vállalható kereteken a verseny. Teljes mértékben az én hibám, hogy így jártam" - összegzett a norvég sztár.
A viharnak még egyáltalán nem biztos, hogy vége van, a sífutó közösségben elég nagy a felzúdulás. Reméljük, hogy a sérültek mielőbb felépülnek.
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24