Egy nagy hír, egy furcsa újságírói kérdés, egy érdekes visszalépés percekkel a rajt előtt, és az érzés, amikor hat orosszal kell felvenned a kesztyűt. Nyilatkozatok a férfi mezőnyből a 2021-es Tour de Ski második pihenőnapján.

Visszatérnek a norvégok?


Az utóbbi hetek legmegosztóbb témáját a norvégok szolgáltatták, akik kihagyták a davosi és a drezdai világkupát, majd a Tour de Skit is - sőt, azt is megszellőztették, a világbajnokságig egy vk-versenyre sem utaznak el a koronavírus-járvány miatt (Johannes Høsflot Klæbo úgy fogalmazott, még a vb-re sem utazik el, ha az minimális kockázatot is jelent az egészségére). Ehhez képest most szinte bombaként robbant a friss hír a norvég sajtóban, miszerint már januárban visszatérhetnek: Arild Monsen, a sprinterek edzője árulta el, hogy a január 23-24-i lahti, valamint a január 29-31-i faluni hétvégén is tervezik az indulást, Klæbo mellett pedig például Sjur Røthe neve is felmerült mint biztos induló. A sportolók magánrepülővel utaznának Finnországba, majd onnan autóval mennének tovább Svédországba. Újabb érdekes kérdést vet fel, hogy egyedül a skandináv állomásokat nem tartják kockázatosnak a norvégok, miközben Svájcban, Németországban és Olaszországban is jobban működött/működik a FIS által kialakított protokollrendszer, mint Rukában, ahol a norvégok is ott voltak. 
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
TEGNAP 10:45
"Még nem döntöttem el pontosan, hogy ott leszek-e Lahtiban és Falunban, minden az utazás biztonságának módjától és a fertőzöttségi adatoktól függ. Jelenleg itthon edzünk és versenyzünk, úgyhogy a formánkkal nincs gond"
- nyilatkozta a 
Klæbo, Monsen szavainak némileg ellentmondva. 

A norvégok éppen kinyírják a kedvenc sportágukat, vagy csak elvonultak kokszolni? | EurosportAmikor Johannes Hosflot Klaebo, a norvégok háromszoros olimpiai bajnok sífutója azt mondja, hogy: " Ha három százalékkal kevesebb tüdőkapacitásom egy Covid-fertőzés után, akkor már nem nyerhetek versenyt" - akkor gyaníthatóan igaza van. Ha éppen ezért annyira szigorú karantént vállal, olyan óvatos, hogy még a gyógytornászával és a barátnőjével sem hajlandó találkozni, abba sem lehet belekötni.

Bolshunov, az orosz téli sport megmentője

Nagyon komoly erődemonstrációt tart a Touron Alexander Bolshunov, a címvédőnek napról napra nő az előnye, ami jelenleg már több mint két perc az üldözőkkel szemben. Az ötből négy szakaszt megnyerő orosz ezzel nemcsak a Tour, hanem az összetett-világkupa első helye felé is sokkal közelebb került, és csak feltehetjük a kérdést, mi lenne, ha a norvégok is ott lennének a mezőnyben és versenyeznének ellene. Bolshunovot senki és semmi nem zökkenti ki a nyugalmából, csak magára koncentrál.
"A rajt után rájöttem, hogy az a jó taktika, ha egyedül oldom meg a dolgokat és saját tempót megyek. A formám nem éppen rossz, abszolút magabiztos vagyok a Val di Fiemme-i hétvége előtt. Minden verseny egy új nap, maximális koncentráció kell, a hozzáállás az egyik döntő faktor. Nem dőlhetek hátra, hisz nehéz szakaszok várnak ránk" - fogalmazott a 24 éves klasszis, aki egy nagyon érdekes újságírói kérdést is kapott. Az orosz sífutók ugyanis lényegesen jobban szerepelnek ezen a télen, mint a biatlonosok, Bolshunov pedig megoldást jelenthetne a másik szakág eredményességi gondjaira is. Persze az esetleges váltás vélhetően egyelőre nincs képben, Stina Nilsson példájából kiindulva azonban bármi megtörténhet.
"Nem vagyok szakértő, én csak a saját munkámat végzem. A jó forma nagy része már a nyári felkészülés során eldől, akkor kell megalapozni mindent, hisz idény közben lényegében nincs idő edzeni. Sok megoldatlan ügyem van még sífutásban, ha mindent a helyére rakok, beszélgethetünk a biatlonról
" - mondta mosolyogva
Bolshunov
-nak. 

"Bolshunov egy másik dimenzió"


A 2012-13-as Tour győztese, Alexander Legkov, valamint a korábbi kiváló svéd sífutó, Anders Blomquist is Bolshunovot méltatta szerdán. Blomquist kiemelte, az orosz nagyon okosan versenyez, pont annyi energiabefektetéssel őrzi a pozícióját, amennyi szükséges, a tempómenése pedig utánozhatatlan. Legkov egy fokkal keményebben jellemezte a helyzetet.
"Ha a riválisok teljes mértékben összedolgoznának, akkor sem lenne még fikarcnyi esélyük sem Alexanderrel szemben, olyan szinten kiemelkedik a jelenlegi mezőnyből. Yakimushkin és Belov sprintjét látva érdekes azonban az, hogy mekkora meccs megy mögötte a dobogós helyekért, mindenki saját magáért harcolhat." 

Minden idők legsimább versenye vagy legnagyobb meglepetése jön a Tour de Skin? | EurosportA körülmények a férfiaknál abszolút a címvédő Alexander Bolshunov kezére játszanak, de láttunk már nagy csodákat a sífutók presztízsversenyén - aminek presztízse sosem látott módon vált furcsává. A koronavírus-járvány a vártnál is jobban befolyásolta a sífutók 2020-21-es naptárát, hisz az utóbbi hetek főbb híreit a különböző visszalépések és az ezzel párhuzamos komoly döntések alkották.

Manificat: "Nyugodtabb vagyok, mint valaha"


Az orosz dominanciát (az első hatban öten vannak) Maurice Manificat töri meg, aki Maltsev mögött három másodperccel jelenleg úgy 3. összetettben, hogy négyen vannak 24 másodpercen belül. A rutinos francia Val Müstairben és Toblachban is kiválóan futott, stabilan állja a nyomást, a ledauphine.com-nak pedig elárulta, milyen érzés volt hét orosz ellen küzdeni szerdán.
"
Tudtam, hogy erősek lesznek, de picit nagyobb tempóra számítottam. Azt vártam, hogy közösen "kivégeznek" engem és megpróbálnak leszakítani, nem így történt, ezáltal sokkal kevésbé volt meghatározó a szakasz a verseny egészét nézve. Jól érzem magam, tudok pihenni, a kezdeti stressz pedig a múlté, abszolút felülmúlom a várakozásokat. Az, hogy egyedüli idegenként beépültem az oroszok közé, nagy önbizalmat ad Val di Fiemmére, nyugodtabb vagyok, mint valaha. A klasszikus stílusú 15 kilométeres tömegrajtos nem a kedvencem, nehéz a pálya, lehet, hogy pénteken a túlélésért megyek, vasárnap azonban minden maradék energiámat felhasználom a Cermisen. Semmi sem dőlt el, nagyon figyelnünk kell, hisz másodpercek alatt a feje tetejére állhat minden
."

Häggström bemelegített, majd feladta a Tourt


Noha szinte már a rajtprocedúrára készülődött, mégis feladta szerdán a Tour de Skit Johan Häggström. A 28 éves svéd megcsinálta a bemelegítést, aztán úgy döntött, a versenyre már nem áll oda. Ennek hátterében azonban nem betegség áll, egyszerűen nem találja önmagát a szezonban, a mostani sorozatból például egy 27., egy 55., egy 59. és egy 57. hely után szállt ki.
"Rejtély, hogy mi van velem. Ennél sokkal, de sokkal jobbat tudok, nem az én szintem, ahol jelenleg állok. Teljesen felesleges tovább gyilkolnom magam a Touron, és fáj, hogy ezt a döntést kellett meghozni, mert nagyon csalódott vagyok, de meg kell keresnünk az okokat. Talán a Val Müstair-i 1600 méteres tengerszint feletti magasság sem segített a szervezetemnek
" - mondta az 
 a szezonnyitó rukai sprintben 10. helyen végző
Häggström
.
A Tour de Ski pénteken folytatódik, 13.05-től és 15.25-től élő közvetítések a Val di Fiemme-i tömegrajtosokról az Eurosport 2-n és az Eurosport Playeren!
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24