Akármelyik sportágat nézzük, a világszínvonalú eredmények mögött mindig elképesztő mennyiségű munka rejlik, ez alól a sífutás sem kivétel. Mit sem ér azonban az évi 1000-1200 órányi edzés, ha rossz a technikánk és nem hatékonyan használjuk fel az erőnket. Ebben sokat segíthet egy mozgáselemző szoftverrel kombinált professzionális  sífutó pad - csakhogy ennek az ára egy házéval vetekszik.


A cél: legyőzni Klaebót sprintben


A norvégok rendkívüli módon tisztelik Alexander Bolshunovot. A 24 éves orosz sífutó idén megnyerte a Tour de Skit, az összetett és a távolsági világkupát. A világbajnokságon berámolt négy érmet, ebből az egyik arany, az első aranya világversenyen, minden idők egyik legnagyszerűbb futásával síatlonban. A norvég szakvezető, és a legnagyobb norvég sztárok szerint is jelenleg Bolshunov a világ legjobb távolsági sífutója. Eirik Myhr Nossum szövetségi kapitány szerint, ha le akarják őt győzni, akkor minden norvég futónak ki kellene ragasztania Bolshunov poszterét a lakásában, hogy folyton előttük lebegjen, ki az ellenfél, akit le kell győzni. Klaebo saját véleménye persze ettől eltér, mondván, hogy ő nem valaki mást akar legyőzni, hanem saját magát.
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13
A helyzetet talán éppen Bolshunov foglalta össze legjobban: "Johannes az én vadászterületemre szeretne belépni [legyőzni őt távolsági versenyeken - PL], én pedig az ő vadászterületére szeretnék bejutni [azaz legyőzni Klaebót sprintben - PL]."
Klaebo legyőzéséhez mindenképpen fejlődnie kell sprintben, és Bolshunov ebben abszolút lát perspektívát. Az orosz Match TV-nek adott nagyinterjújában elárulta ugyanis, hogy sprintre gyakorlatilag semmit nem edzenek. Megbeszélik ugyan minden nyár elején, hogy majd sokat kell edzeni a sprintre, de mire elérkezik a szezon, sosem jön ki több két vagy három sprint edzésnél. Az edzés alatt pedig itt nem pusztán erőnléti vagy gyorsasági edzést kell érteni, hanem sífutó technikát. Ez ugyanis nem úgy működik, hogy ha megtanulod a jó technikát, akkor az utána mindig tökéletes.
"Ha fáradsz, eleve szétesik a mozgás - mondja
Bozsik Anna
, háromszoros sífutó olimpikon, a Bozsik Sífutóiskola vezetője. - Ráadásul minden hótípust másképp kell futni, másképp lépsz el. Nem véletlenül van az inuitoknak kétszáz különböző szava a hóra. Tényleg óriási a különbség. Ha például nulla fok körüli hőmérsékletnél, 'márványos', csúszós nyomban túl erőteljesen vagy nem megfelelő technikával lépsz el, kicsúszik a lábad, nem haladsz, hiába működik ugyanez a technika porhóban. Ezért a profi versenyzők mindig technikáznak, nemcsak edzenek. Szezon elején rá kell készülni, és később is folyamatosan csiszolni kell a technikát. A visszajelzés pedig nagyon fontos."

A méregdrága csodagép


Nemcsak futók vagy kerékpárosok számára léteznek beltéri edzőmasinák. A futópad egy továbbfejlesztett változata alkalmas a sísportok gyakorlására is. A sífutók ezt sírollerrel használhatják, tökéletesen szimulálva a sífutó mozgást. Léteznek egyszerű görgők, amelyek csak az edzést szolgálják, a kilométerek gyűjtését segítik. Amit azonban Bolshunov szeretne, az egy professzionális mini edzőközpont, amely teljesen más szintre emeli az edzésanalízist.
Hidraulikus rendszerének köszönhetően a sífutópad meredeksége változtatható, így emelkedőket is lehet vele szimulálni. Okosítható, azaz akár GPX fájlból konkrét pályákat rá lehet tölteni, a pad szalag ennek megfelelő erőt kíván a sífutótól. Miközben futunk, egy monitor kivetíti elénk magát a pályát. Ez a kerékpárosok számára nem újdonság, ilyen pl. a Zwift rendszere, amelynek "online" versenyeit néha az Eurosporton is közvetítjük.
A rendszerre rácsatlakoztatható a sportoló pulzusmérő öve, légzéskapacitás-mérő, szóval teljesítménydiagnosztika és pulzustartományos edzés is végezhető. Ami azonban Bolshunovnak nagyon tetszik, az a sífutópad elé rakott tükör, valamint az oldalt elhelyezett kamerák, amelyek rögzítik a mozgást. Sőt, az alábbi videóban látható módon a mozgást az utolsó milliméterig, szekvenciálisan ki lehet elemezni. Ennek segítségével pedig el lehet végezni a szükséges mozgáskorrekciókat, amelyek a havon is hatékonyabb erőátadást és haladást jelenthetnek.
A fenti gép ára a forgalmazó honlapján sem publikus, de valami hasonló tudású jószág az, amelynek árát Bolshunov 120 ezer euróra (kb. 44 millió forint) becsüli.
"Szeretnék egy ilyen edzőpadot venni, hogy a technikámat fejlesszem. A norvégok hetente egyszer edzenek rajta, mert ahhoz, hogy tökéletes legyen a technikád, folyamatosan látnod kell saját magad. Amikor az edző kiabálja nekem, hogy milyen mozgást csináljak, persze, megpróbálom megcsinálni, de nem mindig értem világosan, hogy milyen mozdulatra is gondol pontosan. Előfordul, hogy Wartko [Borodavko, Bolshunov edzője - PL] mond valamit, még meg is értem, mit szeretne, de ha nem látom magam közben, akkor nagyon nehéz jól csinálni. Talán úgy tűnik számodra, hogy jól csinálod, de ez nem elég ahhoz, hogy tökéletes legyen. Márpedig itt már a tökéletes technikára van szükség. Az édesapámmal ezért csináltunk egy speciális tükröt, mert ha ez előtt edzek, akkor tisztán látom, hogyan helyezzem át helyesen a tömegközéppontomat, milyen mozdulatok a jók. A norvégoknak minden sífutó edzőközpontjában van futópadjuk, előtte tükör, körben kamerák, amelyek képe megjelenik előttük egy monitoron, minden azonnal látható, minden apró hiba, hova kell szúrni a botot, hogyan kell áthelyezni a súlypontot, mennyire kell berogyasztani a térdet. Ezen a téren nagyon nagy az elmaradásunk, norvégok pedig nem véletlenül futnak ilyen makulátlan technikával és sok versenyt ennek köszönhetően nyernek meg."

Lakást is vehetett volna


Sőt, a tervei között szerepel, bár inkább egy ház, valahol Moszkva külvárosában. Bolshunov egy ötszáz fős kis faluban született az ukrán határ mellett, Podyvotyében, amely Moszkvától nyolc óra kocsival. Ha néhanapján  hazautazik, mire hazaér a reptérről, fordulhat vissza. Az edzője azt tanácsolta, vegyen egy lakást Moszkvában, de a nagyváros nem neki való. Inkább egy házat venne, ha adódna rá lehetősége. Egyelőre azonban a sífutó padra költené az elmúlt szezonban megkeresett pénzdíját. 209 ezer eurót kasszírozott, amelyből az adók levonása után körülbelül 120 ezer marad - pont annyi, amibe a high-tech csodamasina kerül. Bolshunov kérdés nélkül megvenné saját zsebből is, mondván, valahogyan muszáj fejlődni. Egy sportminisztériumi tisztviselő azonban már lobbizott az érdekében, hogy az államnak kutya kötelessége lenne a legjobb sífutóját, nemzetközileg elismert sztárját ezen a téren támogatni, szóval nem biztos, hogy végül ténylegesen a zsebébe kell nyúlnia.
Itt azért megállnék egy pillanatra. A fentiekből kitűnik, hogy egy ilyen eszköz mekkora segítséget tud nyújtani egy élsportoló fejlődésében. De ha nagyon sokáig gondolkodok, akkor sem jut eszembe másik olyan sportoló, aki - bár minden versenyen győzelmi eséllyel áll rajthoz - mégis szinte minden pénzét arra költené, hogy 1-2 százalékkal növelje a teljesítményét. Különösen egy olyan országban, ahol az állam szerepvállalása a sportfinanszírozásban ilyen komoly mértékű. Az, hogy Bolshunov elintézi annyival az ügyet, hogy "de jó lenne egy ilyen gép, majd én megveszem", egészen elképesztő.

Jótékonyság

Saját bevallása szerint nem igazán érdekli a pénz. Már az első pénzdíjaiból adakozott különböző gyermekalapítványoknak, és ez továbbra is fontos számára. A külsőségekre nem igazán ad. Mások sportkocsit vesznek ennyi pénzből, ő inkább gyerekeket támogat vagy a saját edzésmunkájába fekteti be. Megbecsüli a pénzt, hiszen karrierje elején minden saját forrásból kellett fedezniük, az utazásokat, edzőtáborokat, a felszerelést. A szülei az utolsó fillérüket is ebbe ölték.

Nyelvtanfolyam


Az újságíró rákérdezett, hogy mi a helyzet a nyelvtanulással, mivel angolul sosem nyilatkozik. Bolshunov elviccelte a választ, és visszadobta a labdát: "Amikor nem versenyzek vagy edzek, akkor interjú interjú hátán. Ti, újságírók nem hagytok rá időt, hogy megtanuljak angolul :)"

A kutya, ami Falunról kapta a nevét


Az interjúban Bolshunov elmesélte azt is, hogy miért adtak igencsak szokatlan nevet a kutyájának. Bár a statisztika szerint Lahtiban nyert először világkupa-versenyt, ő másképp látja ezt, mivel eredetileg a második helyen intették le, de a győztes Poltoranint később doppingvétség miatt négy évre eltiltották, így ezt az eredményét is törölték. Amit Bolshunov maga is első győzelemnek könyvelt el, az két héttel ezután, 2018. március 18-án történt, Falunban, a kutyája pedig pontosan ezen a napon született. Amikor elhozták a kölyköt, az édesapja mondta, hogy ugyanazon a napon született, mint amikor Szása Falunban nyert, így minden egybevág. A kutyus neve így lett Falun.

Esküvő


Bolshunov, és kedvese, a szintén sífutó Anna Zherebyateva április 24-én egybekelnek. Már a világbajnokság előtt szárnyra kapott a hír, hogy Bolshunov meghívta nagy riválisát, Johannes Hösflot Klaebót az esküvőre, amelyet a norvég el is fogadott. Ezután jött az 50 km-es befutó drámája, és Klaebo kizárása az oroszok óvása miatt. A történtek ellenére továbbra is maximálisan tisztelik egymást, ez a nyilatkozataikból abszolút átjön. Bolshunov hangsúlyozta, hogy a meghívás továbbra is áll, bár Klaebo jelezte, hogy egy hosszabb időtartamú médiamegjelenéssel járó szponzori kötelezettség miatt valószínűleg nem tud elmenni. Ismerve Klaebo aggodalmait a koronavírus helyzettel kapcsolatban, Bolshunov nem igazán bízott benne, hogy Klaebo valóban elmegy a lagzira, de a gesztus azért így is szép részéről.

Jövőre olimpia


Házasság ide vagy oda, Bolshunov jövőre olimpiára megy, és szeretne erre maximálisan felkészülni.
Az idei 37 versenyét (ebből 9 győzelem) először viccesen elintézte annyival, hogy "alulteljesítettem", majd komolyra fordítva hozzátette, hogy azért nem rossz ez. Minden előzetesen kitűzött célt sikerült teljesítenie. Eredetileg a világbajnokságon sem akarták minden számban indítani, de edzője, Yuriy Borodavko végül meggyőzte a szakvezetést, hogy ha erős, miért fognák vissza, hadd menjen. Márpedig ahogy a síatlont megfutotta, abból azért nem látszott rajta a kimerültség.
Az edzésprogramot hamarosan összerakják. A szezon kiemelt célja az ötkarikás játékok, de kétszeres összetett világkupa-győztesként és címvédőként aligha fogja az olimpia miatt elengedni a világkupát. Érdekes lesz majd, hogy vajon feláldoz-e néhány versenyt azért, hogy pihentebb lehessen az olimpiára. Eddig nem igazán volt erre hajlandó, és talán emiatt van olyan kevés arany az egyébként szakajtónyi érme között. Olimpián három ezüst és egy bronz, világbajnokságon hat ezüst, egy bronz, és az idén végre megszerzett első arany a síatlonban.
Apropó esküvő: erről nem tudott túl sok részletet elárulni, mivel ő gyakorlatilag semmilyen szinten nem vesz részt az előkészületekben, ezt meghagyta Annának, aki mintegy fél éve ezzel foglalatoskodik. Bolshunov elárulta, hogy  még öltönye sincs. A kérdésre, hogy milyen stílusú lesz a lagzi, csak annyit válaszolt:
"Milyen lenne? Hát norvég! :)"
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00
Sífutás
Lesújtó hírt kapott élete legnagyobb sikere után a világbajnoki ezüstérmes
18/03/2021 16:30