Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ott vigyorogtak a zsűriszobában” – így dühöngött a svéd, miután kizárták

Sergő Z. András

Frissítve 01/12/2022 - 14:03 GMT+1

Calle Halfvarsson szerint az olasz versenyzőket előnyben részesítik változatosság érdekében. A svéd sífutót utólag kizárták az év első világkupa-hétvégéjének utolsó futamán a finnországi Rukában. A célba érés után fél órát gondolkodott a zsűri, emiatt a díjátadó is csúszott. Az indulatok nem csitultak, még lehet akár folytatás is, és ebben szerepe lehet az oroszok kizárásának is.

Johannes Hösflot Klaebo nyerte a férfi sífutók 20 km-es szabadstílusú üldözéses versenyét Rukában

A svéd Calle Halfvarssont kizárták a férfi sífutók 20 km-es szabadstílusú üldözéses versenyében Rukában, vasárnap délután. Halfvarsson eredetileg a harmadik helyen ért célba, a kizárás oka pedig az volt, hogy a pálya szélét jelző bójákon kívül síelt. A 33 éves Halfvarsson az utolsó kör utolsó emelkedőjén vétett a szabályok ellen, erősítette meg Michal Lamplot, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) versenyigazgatója.
Nem hiszem, hogy bármi rosszat tettem volna” – nyilatkozott a verseny után az Iltalehti nevű finn portálnak a versenyző. „Ott vigyorogtak a zsűriszobában. Talán egy olaszt akartak a dobogóra. Ez az egész egy baromság. Hasonló vétségek már sokszor megtörténtek, és csak figyelmeztetéseket kaptak. Ezúttal én voltam az, és engem rögtön kizártak” – panaszkodott a svéd.
Való igaz, Halfvarsson az utolsó emelkedőn többször, két lábbal is a pályán kívül korcsolyázott felfelé, így megelőzve számos vetélytársát az utolsó métereken.
Könnyen lehet azonban, hogy a szabály megsértése egy félreértett üzenet miatt történt.
Szintén az Iltalehti számolt be a csapatoknak kiküldött üzenetről. Anders Byström, a svéd válogatott vezetője mutatta meg Lamplot vasárnap reggeli üzenetét:
„A ZSŰRI EMLÉKEZTETŐJE. A stadion utáni első lejtőn lévő bójákat pályajelzéseknek kell tekinteni” – írja a rövid üzenet.
picture

Johannes Hösflot Klaebo nyerte a férfi sífutók 20 km-es szabadstílusú üldözéses versenyét Rukában

A svédek tehát úgy értelmezték, az üzenet azt jelenti: a lejtőn nem szabad átlépni. Azt feltételezték, felfelé nem szabálytalan. Byström szerint az ilyen kék jelzések máskor is csak az irányt mutatják, nem pedig a pálya szélét jelző „zárósávok”. Maga versenyző is így nyilatkozott:
„Azt hittem, nyugodtan fel lehet menni a hegyre úgy, hogy az egyik lécem a pálya határán belül van. Láttam már másokat is ezt csinálni. Nem tudom, hogy ez miért nem volt rendben” – mondja a kizárt versenyző, aki egyébként – ahogy a felvételeken is látszik – mindkét lábával átlép a szemközti pályára.

Dobogón egy olasz? Nem gond!

A norvég Hans Christer Holund (8. a futamban) és Erik Valnes (10. helyen végzett) is átlépte a bójákat a verseny során, igaz, csak egy lábbal. Halfvarsson volt azonban az egyetlen, akit kizártak, így az olasz Federico Pellegrino a harmadik helyen végzett.
Az alapvetően sprinter Pellegrino esetében már a negyedik hely is nagyot durrant, de a dobogó egyenesen unikális. Soha nem szerzett még érmet távolsági számban. Halfvarsson azonban kicsit máshogy látja, hiszen nyilatkozatában hellyel-közzel részrehajlással vádolja a szervezőket:
Nagyon csalódott vagyok. Szerintem rossz döntés volt. A zsűri inkább egy olaszt akart a dobogóra, mint egy svédet
- mondta Halfvarsson.
És noha ez így önmagában még vádaskodás, az biztos, hogy a FIS különösen erős skandináv dominanciával találta magát szemben, ami semmiképp nem tesz jót a sportágnak. Az egyébként is meglévő norvég fölény tovább erősödött az orosz sportolók, különösen a háromszoros olimpiai bajnok Alexander Bolshunov kizárása miatt, érezhető a színvonal és a verseny csökkenése. A FIS-nek pedig különösen kapóra jött egy olasz siker, főleg egy olyan szezonban, amikor az olasz határhoz közeli Planicában rendezik a világbajnokságot.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés