Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Másfél év után térhet vissza a kétszeres olimpiai bajnok sífutó

Pintér László

Publikálva 24/11/2021 - 22:00 GMT+1

Ingvild Flugstad Østberg megjárta a poklot, de újra egészséges és készen áll a versenyzésre.

Ingvild Flugstad Östberg

Fotó: SID

2019 novemberében, nyolc hónappal azután, hogy a seefeldi világbajnokságon öt versenyen öt érmet szerzett, a norvégok egyik legjobb sífutója hüppögve jelentette be, hogy nem indulhat a szezonnyitó világkupa versenyeken, mert nem tudta teljesíteni az induláshoz szükséges fiziológiai határértékeket.

A nem túl pontos meghatározás mögött a sportágat ismerők számára világos volt, hogy a problémák hátterében valamiféle táplálkozási zavar áll, és vélhetően a testsúlyminimum elérésével lehetnek nehézségei. Nyolc versenyt kellett kihagynia. Bő hónapnyi szünet után Østberg már ismét versenyzett, és a Tour de Skin Therese Johaug és Natalia Nepryaeva mögött megszerezte a harmadik helyet.
A szezon végéhez közeledve, március elején aztán egy ártatlan szituációban eltörte a sarokcsontját. Az orvosok szerint fáradásos törést szenvedett. A szezonzáró versenyeket ki kellett hagynia, a felkészülést a következő idényre csak másfél hónapos késéssel kezdhette meg.
Ahelyett azonban, hogy a gyógyulás és a rehabilitáció után folytathatta volna az edzéseket, júniusban eltörte ugyanazt a sarkát. Szintén fáradásos törés. Ekkorra már mindenki sejtette, hogy komolyabb a baj, amelynek megoldása hosszabb időt fog igénybe venni. A közvélemény persze továbbra is reménykedett, hogy a norvég sztár teljes erőbedobással vághat majd neki a következő világbajnoki szezonnak.
Ehelyett azonban 2020 novemberében egy újabb síri hangulatú sajtótájékoztató következett, amelyen bejelentették, hogy Østberg a teljes idényt ki fogja hagyni, hogy az alapokról építsék újra a táplálkozását és a hosszútávú egészségét.
Azóta eltelt egy év, amely Østberg számára komoly hullámvölgyeket jelentett, hiszen egy folyamatos sikereket elérő élsportoló számára óriási mentális kihívás azt megélni, hogy nem versenyezhet, és nem edzhet. Legalábbis nem úgy, ahogyan eddig megszokta. Pszichiáter, orvos és dietetikus is segítségére volt, hogy egyensúlyba hozza a táplálkozását.
“Az elszenvedett sérüléseim oka csökkent csontsűrűség volt - mesélte Østberg a norvég vg.no portálnak. “Ez annak a jele, hogy a táplálkozásom és az egészségi állapotom nem volt megfelelő.”
Étkezési zavar - egy általános probléma az élsportolóknál
Az élsport világán kívül erről talán kevesen tudnak, de állóképességi sportoknál, a sífutóknál pedig különösen igencsak gyakori és rendkívül súlyos problémáról van szó. A tabuként kezelt témában a norvég Dagbladet magazin végzett egy átfogó felmérést a közelmúltban: 40 olyan sífutónőt kérdeztek meg, akik 1978 és 1986 között junior és elit szinten norvég válogatottak voltak. Azért 1978-tól, mert 1977 volt az az év, amikortól a norvégok edzésmódszert váltottak, és elkezdtek nagy hangsúlyt fektetni az élsportolók testsúlyára és táplálkozására.
Az eredmény sokkolta a közvéleményt: a 31 válaszoló 35 százaléka szenvedett étkezési zavaroktól aktív pályafutása idején, 67%-uk a junior válogatott tagjaként. Kilencen hajlandóak voltak alávetni magukat egy klinikai vizsgálatnak, amellyel a csontsűrűségüket mérték. Az ötvenöt és hatvan év közötti egykori sportolók közül hatnál mutattak ki csontritkulást (osteoporosis) vagy csökkent csontsűrűséget (osteopenia). Utóbbi megfelelő táplálkozással még visszafordítható.
Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a fizikai igénybevétel, az étkezés és a regeneráció között. Ennek a közelmúltban több nagy név is áldozatul esett. Ingvild Flugstad Østberg mellett a svédek fiatal csillaga, Frida Karlsson is hosszabb időszakot volt kénytelen kihagyni határérték alatti testsúlya miatt. Az olimpiai bajnok, tavalyi összetett világkupát megnyerő amerikai Jessie Diggins pedig megrázó könyvet írt bulimiájáról, amelybe kis híján belehalt.
Állóképességi sportolóknál kritikus fontosságú megtalálni az optimális testsúlyt, ahol a test még maximális teljesítményt nyújt, de nem cipel felesleges terhet (sem zsírt, sem izmot). Ez nagyon könnyen egy olyan spirálba hajszolhatja a sportolót, hogy minél jobban le akar fogyni. Akár akkor is, amikor már nem régen elérte az ideális testtömeget. Ez pedig súlyos, akár egész életre kiható konzekvenciákkal járhat, ahogy azt a norvég felmérés eredménye sajnos jól mutatja.
Sokan örülnek, hogy végre a nyilvánosság elé került a probléma. Bár elég megrázó a sportolók beszámolóit olvasni saját maguk éheztetéséről, csontsoványra lefogyott fotóikat újságok címlapján látni, de azt remélik tőle, hogy gyökeres változást hozhat az élsportolók egészségi állapotára irányuló figyelmet illetően.
Nem mindenki várja tárt karokkal
Aggasztónak tűnt, amikor idén augusztusban a síszövetség közölte, hogy Østberg még nem áll készen az őszi magaslati edzőtáborokra, de a rajongók megnyugodhattak, amikor október végén bejelentették, hogy immáron semmi akadály nem áll Østberg előtt, hogy visszatérjen a versenyekre. A beitostøleni norvég szezonnyitó FIS-versenyeket a terveknek megfelelően még kihagyta, de az elkövetkezendő hétvégi rukai világkupa nyitányon már láthatjuk a 31 éves sífutót.
Bár a versenyzők sokszor hangsúlyozzák, hogy a válogatott elit olyan, mint “egy nagy család”, azért akadtak, akik finoman hangot adtak elégedetlenségüknek, hogy Østberg ilyen hosszú szünet után automatikus indulási jogot kap a szövetségtől a világkupán. A nemzeti kvóták miatt ugyanis a norvég sífutók között óriási a verseny még egy szimpla világkupa versenyen történő indulásért is. Akad, aki szerint így Østberg olyan versenyzőtől veheti el a helyet, aki egyébként jobb formában van nála. Márpedig mindenki csak a versenyeken bizonyíthatja, hogy érdemes beválogatni az olimpiai keretbe, amely mindenkinek kiemelt célja idén.
A norvégok legjobbja, Therese Johaug megvédte Østberget: szerinte a korábbi eredményei alapján nem kérdés, hogy helye van a rukai keretben. Hozzátette, hogy Ingvild nem csak a kanapén heverészett az elmúlt másfél évben, a teszteken jó időket produkált, és egyébként sem utazna Rukába, ha úgy érezni, hogy gyenge.
Hogy milyen eredménnyel sikerül a visszatérés, azt a hétvégén megtudjuk. A norvég válogatott csapatorvosa, Øystein Andersen azonban elmondta, hogy folyamatosan monitorozni fogják Østberg állapotát, így aligha van vele szemben komolyabb elvárás. A fokozatosság ilyenkor rendkívül fontos. Az olimpiával kapcsolatban érthetően semmit sem mernek mondani. Előbb ki kell derülnie, milyen formában van, és hogyan bírja majd a versenyterhelést. Utána lehet majd gondolkodni a keretbe kerülésen.
Rukai hiányzók
Ha már a nagy visszatérőről beszéltünk, akkor mindenképpen meg kell említeni néhány fontos hiányzót is a finnországi világkupa nyitányon. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a svéd sprintsztár, Linn Svahn helyzetével, akinek a komplett szezont ki kell hagynia.
Svahn mellett a csehek legjobbja, Kateřina Razýmová is kispadra kényszerül az előttünk álló télen. Nála azonban sokkal örömtelibb az ok: gyermekáldás elé néz. Férjével, és egyben edzőjével, Vladislav Razýmmal jövő nyár elejére várják gyermekük születését. Mivel az olimpia kiemelt célja volt a párnak, ezért az időzítés nem a legjobb, de hát ki ne örülne egy ilyen hírnek? A 30 éves Razýmová már most kijelentette, hogy esze ágában sincs visszavonulni, a sportszakmai céljait majd megpróbálja a következő szezonban elérni.
A svédek pedig Svahn mellett egy másik sztárjukat sem láthatják a hétvégén. A gallivarei idénnyitón a veszélyesen lejegesedett pályán egy tömegbukásban ugyanis megsérült a kétszeres világbajnok Jonna Sundling hüvelykujja. Szerencsére nincsen törése, így csak négy hetet kell kihagynia.
Via expressen.se, dagbladet.no, vg.no, xc-ski.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés