Hogy máshogy is zárulhatna a sífutószezon, mint egy oroszok által elindított botránnyal - a szerintük gyanús 

vb után megtalálták a norvégokat, majd ahhoz a szervezethez fordultak, akiket teljes szívükből gyűlölnek. 

A 2020-21-es idény sajnos nem feltétlenül a szép pillanatokról marad emlékezetes, legyen szó akár a koronavírus miatti törlésekről, akár a Bolshunov-Klaebo-incidensről az oberstdorfi világbajnokság 50 kilométerének befutóján, akár az oroszok és a finnek többfelvonásos kakaskodásáról, akár a norvégok hosszú kihagyásáról. Amikor már azt hihetnénk, hogy ennyi elég volt az utóbbi négy hónapra és a március végi-április eleji nemzeti bajnokságok után jöhet a balhémentes "nyugiszünet", az oroszok csavartak még egy nagyot a sztorin. 
A vb-csalódás után (1 arany, 3 ezüst, 1 bronz, szemben a norvégok 9-5-4-es mérlegével, de még a 2-2-3-at produkáló svédek is előttük végeztek az éremtáblán) Yelena Vyalbe, az orosz síszövetség elnöke és Yuri Borodavko vezetőedző a lemaradás egyik mentségeként ugyanis felhozta, hogy a norvégok dominanciája azoknak a különféle terápiás készítményeknek köszönhető, amelyek nem számítanak tiltólistás doppingszernek, de egyértelműen javítják a teljesítményt. Ezeket - mint például azt a szalbutamolt, ami az utóbbi évek során többször is köztudatban volt kétes doppingeseteknél, hisz terápiás dózisú használata szabályos, de a megengedett szintet nem olyan nehéz átlépni, elég egy nagyobb betegség vagy egy rosszabb orvosi kezelés - a norvég sífutókeret több tagja köztudottan az asztmája miatt alkalmazza. 
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00
Az oroszok azt is vitatják, hogy nem tudják pontosan, hányan és kik az asztmások (így Therese Johaugról vagy épp Johannes Høsflot Klæbóról sem tudni), ráadásul előhozták Martin Johnsrud Sundby évekkel ezelőtti esetét:
Sundby bukta a 2015-ös Tour de Ski és összetett világkupa címeit | Eurosport
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyt adott a Nemzetközi Doppingellenes Bizottság (WADA) fellebbezésének a norvég sífutó sztár, Martin Johnsrud Sundby ügyében. Ennek értelmében, még ha csak adminisztrációs hiba miatt is és teljesen jóhiszeműen, de Sundby doppingvétséget követett el. Sundby a 2014-15-ös szezonban kétszer produkált a megengedettnél nagyobb mennyiségű Salbutamolt tartalmazó mintát.
Az oroszoknak köztudottnak nem a szívük csücske a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a McLaren-jelentések óta pláne, épp ezért nem is indulhatnak orosz zászló alatt a világeseményeken. A panaszaikkal kapcsolatban mégis levelet írtak nekik, és egyből érkezett is a WADA-válasz.
"A téli sportolók az extrém tüdőterhelés mellett helyenként extrém időjárási körülményeknek vannak kitéve, ezáltal gyakori betegség az asztma. Az inhalációs gyógyszerek használata nem tiltott, orvosi vészhelyzet esetén pedig a sportolók kaphatnak tiltólistás készítményeket is, ebben az esetben azonban speciálisan meg kell felelni a terápiából történő kivétel szigorú kritériumainak. Minden részlet ismert a sportvilág számára, mint ahogy az is, hogy a szabályok megszegése büntetéssel jár."
Utóbbiról egy előre be nem jelentett szer használata végett épp egy másik norvég szupersztár, a másfél évet Therese Johaug tudna mesélni:
Tiltott szerrel bukott a norvég sífutócsillag | Eurosport
Újabb doppingdráma sokkolja a norvég közvéleményt. Az ország kedvence, a világ jelenlegi második legjobb sífutónője, a tavaly verhetetlen Therese Johaug pozitív doppingmintát adott. A sífutó sport még ki sem heverte Martin Johnsrud Sundby nyári esetét, itt az újabb botrány. A Norvég Síszövetség a csütörtökre nagy csinnadrattával meghirdetett sajtónyilvános csapatbemutatóját is lemondta.
Mint ahogy az várható volt, a válaszra is jött válasz, természetesen egyenesen Vyalbétól. 
"Semmi újat nem mondott a WADA, csak az asztmáról beszélnek, de nem csak asztma létezik a világon. Márpedig a terápiás készítményeket nyilván más helyzetekben is alkalmazzák a norvégok, arról pedig ne is beszéljünk, hogy az anabolikus szteroidokról most sem esett szó."
Dmitry Svishchev politikus, az Állami Duma sportbizottságának tagja, az orosz curlingszövetség elnöke abszolút egyetért Vyalbe nyilatkozatával, akárcsak Anfisa Reztsova világ- és olimpiai bajnok sífutó. 
"Azok a készítmények, amelyeket néhány sportoló használ, valóban doppingszerek. Ha egyes országokban, egyes sportágakban szinte mindenki rendelkezik ilyen orvosi engedélyekkel, és használhatja ezeket a készítményeket, az sok kérdést vet fel és elég gyanús az egész. Hozzá kell tenni, hogy a mi sportolóinkra nincs panasz" - mondta Svishchev, mire Reztsova hozzátette: "Általában mindig minket vádol a WADA, miközben nálunk mindenki tiszta. Érthetetlen ez a kettős mérce."
A négyszeres olimpiai bajnok biatlonos, Alexander Tikhonov még ennél is messzebbre ment, miközben elég éles kritikát fogalmazott meg saját magukkal szemben is: 
"Biztos vagyok abban, hogy a norvégok évek, évtizedek óta doppingolnak, de nem csodálom, hogy minket büntet a WADA, mert nálunk sem normális sportgyógyászat, sem normális doppingtörvény nincs."
Nem csak a kezelés volt kamu, de a kórház sem létezett - 5 korábbi orosz atlétikai felsővezetőt tiltottak el | Eurosport
Danil Lysenko doppingvétsége teljesen átlagosan indult. Egyszer egy tesztet mulasztott, majd kétszer nem érték el az előre megadott helyszínen az ellenőrök. A szokásos protokoll szerint a 3 vétséget maximum 2 éves eltiltással lehet jutalmazni. Lysenko ebben az esetben 23 éves korára már vissza is térhetett volna a versenyzéshez, az orosz atlétika ifjú üdvöskéje azonban bepánikolt, szólt az edzőjének, hogy fedősztorira lenne szüksége.
Dmitry Guberniev orosz sportriporter nekiment Vyalbénak, mondván: egyetért a WADA-val, hisz minden esetet külön kell kezelni, és csak azért, mert az oroszoknál egyáltalán nem olyan fejlett az egészségügyi rendszer, mint a norvégoknál, még nem kéne másokat támadni. "Miért nem szólalt meg Vyalbe a világkupa vagy a világbajnokság alatt? Miért most jött elő ezzel az egésszel?" - tette fel a tízpontos kérdést. "Utólag bármit mondhat, hiteltelenné válik. Az ilyen kijelentések egyébként sem javítják a megítélésünket."
S hogy mit tett mindeközben az egyik legilletékesebb szerv, a Nemzetközi Síszövetség (FIS)? Érdekes módon csütörtökön eljuttattak egy, az ügy szempontjából teljesen érdektelen és semleges közleményt az orosz sajtóhoz, miszerint a férfi összetettet megnyerő Alexander Bolshunov volt az egyik legtöbb doppingvizsgálaton áteső téli sportoló a szezonban, és egy mintája sem lett pozitív. 
Furcsa időzítés...
sport-express.ru
Sífutás
Saját pénzdíjából venne negyvenmilliós edzőpadot a világ legjobb sífutója
18/03/2021 21:46
Sífutás
Lesújtó hírt kapott élete legnagyobb sikere után a világbajnoki ezüstérmes
18/03/2021 16:30