Ez az a hír, amit senki sem szeretett volna hallani a Tour de Ski alatt: az egyik főszereplő, az első két szakasz győztese pozitív koronavírus-tesztet produkált. Ráadásul a finneknél is van két eset, de ők nem nevezték meg az érintetteket. A svédek további szereplése egy hajszálon függ.


Ma délután bejelentette a svéd síszövetség, hogy egyik versenyzőjük pozitív antigén gyorstesztet produkált, majd kisvártatva azt is közölték, hogy az érintett versenyző Linn Svahn, a sprinterfenomén, aki az első két szakaszt nyerte. Hozzátették, hogy csináltattak kontroll PCR-tesztet, amelynek holnapra lesz eredménye. Addig Svahnt úgy kezelik, mintha beteg lenne, és a szoros kontaktjait (akiket nem neveztek meg) elkülönítették. Nincs rá garancia, hogy a teszt eredményét megkapják a holnapi szakasz rajtja előtt, így lehet, hogy Svahn akkor sem tud elindulni, ha esetleg fals pozitív a tesztje.
A svéd sprinternek semmilyen tünete nincs, kirobbanó formában van. Az első két szakaszt megnyerte, majd kicsit visszább csúszott összetettben, de a tegnapi üldözéses versenyen is a hetedik legjobb időt futotta. Talán emiatt is remélik a svédek, hogy a teszt eredménye nem a valós állapotot tükrözi, hanem Svahn esetleg úgy járt, mint a norvégok edzője, Eirik Myhr Nossum Rukában.
Peking 2022
Olimpiai káosz: tombol a koronavírus a síró norvégoknál, az oroszok rettegnek
EGY NAPJA
Korona-káosz Rukában, egy hajszálon függ a világkupa | Eurosport
Óriási bizonytalanság mellett startol a 2020-2021-es FIS Sífutó Világkupa a finnországi Rukában, ahol a hagyományoknak megfelelően egy háromnapos mini-tourt rendeznek. Finnország jelenleg az egyik legbiztonságosabb országnak számít egész Európában a COVID-19 járványhelyzet szempontjából. Helsinki környékén ugyan emelkedik a fertőzésszám, ezért ott az éttermeket, szórakozóhelyeket bezárják, ez csak a finn mércével számít jelentősnek, Európai összehasonlításban szerencséjükre sehol sincsenek.

Rémálom


A svédek számára lassan kezd egy rossz álomba fordulni a Tour de Ski. Először Ebba Andersson kezdett rém gyengén Val Müstairben. Azután Frida Karlssonnak marad kezében az ajtófélfa húzódzkodás közben, és az esésből származó fájdalmai miatt egyre kevésbé tűnik elérhetőnek az összetett győzelem. Az egyetlen jó hír a Karlsson-szurkolóknak, hogy nem száll ki, tervei szerint rajthoz áll a holnapi versenyen. Feltéve, ha a mostani fejlemények miatt nem dönt másként a svéd szövetség.
Per "Pliggen" Andersson csapatorvos ugyanis decemberben, amikor bejelentették, hogy ott lesznek a Tour de Skin, elmondta, hogy nagyon sokáig vacilláltak, és ezer oldalról megvizsgálták a kérdést, mi a jobb a versenyzőknek, és akkor úgy gondolták, a körülményekhez képest biztonságban lesznek. Amikor az egyik szakíró megkérdezte tőle, hogy mi lesz akkor, ha valamelyik versenyző ennek ellenére koronavírusos lesz a csapatból, arra annyit válaszolt: "Akkor rossz döntést hoztunk az utazással kapcsolatban."
Húzódzkodás közben rászakadt az ajtófélfa, feladhatja a Tour de Skit a legnagyobb favorit | Eurosport
Mindenki arra számított, hogy Frida Karlsson ma visszavág az amerikaiaknak a két nappal ezelőtti vereségért. A svédek fiatal sztárja ehelyett azonban kapott 52 másodpercet, és értetlenül néztük, miért nem halad a táv második felében. Csak a verseny után adott interjújában árulta el az okát, ami egészen biztosan soha nem jutott volna eszünkbe.

A finnek sem ússzák meg


Szintén mai hír, hogy Svahn mellett a finn csapatból is találtak két pozitív mintát. A finnek nem árulták el, hogy kik az érintettek, még azt sem, hogy versenyzők-e, vagy a háttércsapat tagjai. Ezzel már háromra nőtt a koronavírussal érintett nemzetek száma a Tour de Skin, hiszen Davos után derült ki, hogy a franciák férfi vezetőedzője, Alexandre Rousselet is pozitív lett, így őt és szobatársát, a sprint edző Cyril Burdet-t karanténba küldték.

Egyre közelebb az első tengerentúli győzelem


Az összetett versenyt öt szakasz után a nőknél két amerikai, Jessie Diggins és Rosie Brennan vezeti. Itt jönne az az elemzés, hogy kinek mennyi esélye van a következő két szakaszon Digginséknek időt adni, kinek mennyi előny kellene a Cermisre. Ennek a mai események tükrében nem biztos, hogy van értelme, de azért játsszunk el a gondolattal.
Történelmi amerikai siker a Tour de Skin | Eurosport
Mindenki arra számított, hogy a Tour de Ski első hétvégéje után két svéd hölgy fog állni az összetett élén. Ehhez képest két amerikai vezet. A svédek úgy kezdték ezt a Tour de Skit, ahogy mindenki várta tőlük. Linn Svahn, a fiatal sprinterszenzáció megnyerte a nyitó sprintet, az összetett legnagyobb esélyese, Frida Karlsson pedig bejutott a sprint döntőbe, ahol negyedik lett*.
A jelen állás szerint a két amerikai számára egyedüli nehézséget az jelenti, hogy a következő szakasz a gyengébb stílusukban, klasszikusban következik. Az egyik szakasz ezek közül azonban sprint lesz, ahol mindketten erősek. Az első ötből az összetettben talán a harmadik helyen álló Stupak az, aki akár hozhat is rajtuk. Az orosz versenyző hátránya csak 58 másodperc. Jól sprinter, kiváló klasszikus stílusú futó. Némi szerencsével ezt akár a felére is lefaraghatja a Cermis előtt, ahol azonban nagy kérdés, hogy mit tud kezdeni Digginsékkel. Persze, ha az amerikaiak esetleg elwaxolják magukat a következő két szakasz bármelyikén, akár feje tetejére is állhat az összetett.
Digginsék tavaly kaptak egy percet Nepryaevától a Cermisen, az orosz most viszont messze elmarad a tavalyi formától (bár a legutóbbi toblachi szakaszon már elég jót ment). Stupak viszont két évvel ezelőtt adott Digginsnek 26 másodpercet, szóval tőle tarthatnak az amerikaiak a Cermisen is. Annál is inkább, mert Stupak komoly motivációval fut. Toblachban megszerezte élete első győzelmét, majd az azt követő interjúban elsírta magát, mivel a kisfia éppen aznap ünnepelte első születésnapját, és Yulia nem lehetett vele. Születésnapi ajándékként neki ajánlotta a győzelmet.
Nagy kérdőjel még Ebba Andersson és Frida Karlsson, de a svédeknél most aligha ezeket az esélyeket latolgatják. Ők örülnek, ha holnap nem kell hazamennie az egész csapatnak.
via Expressen.se
Sífutás
Koronapara a norvégoknál, a vezetőedző pozitív tesztje miatt az egész csapat utazását halasztják
26/01/2022 07:24
Peking 2022
„Ez teljesen beteg” – akkumulátoros szupermaszkokkal mennek az olimpiára a svédek
26/01/2022 05:37