Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vasárnap látjuk utoljára olimpián a sífutó királynőt

Pintér László

Publikálva 18/02/2022 - 22:21 GMT+1

Therese Johaug a harminc kilométeres olimpiai zárószám előtti pénteki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ez lesz az utolsó olimpiai fellépése. A 33 éves sífutó, akinek nemrégiben kérték meg a kezét, már többször beszélt róla, hogy családot szeretne alapítani. Azt egyelőre nem árulta el, hogy versenyezni meddig fog, de több olimpia nem szerepel a terveiben.

Therese Johaug

Fotó: Getty Images

A vasárnapi harminc kilométeres tömegrajtos versennyel nemcsak az olimpia, de részben egy korszak is véget ér.
Azért csak részben, mert egyelőre nem tudni, hogy minden idők egyik legjobb sífutója, a norvég Therese Johaug fog-e még jövőre versenyezni, ezt még maga sem döntötte el. Az viszont biztos, hogy több olimpián már nem fogjuk látni a 33 éves fenomént.
A sajtótájékoztatón bevallotta, hogy vegyes érzései vannak a vasárnapi verseny kapcsán, amely olimpiai pályafutása végét jelenti:
Tizenöt éve ez az életem. Három olimpián vettem részt, és tudom, hogy több már nem lesz.
"Persze, egy kicsit szomorú ebbe belegondolni. Ez lesz az utolsó alkalom, hogy megtapasztalhatom ezt az élményt. Az olimpiának különleges légköre, hangulata van, amit egy világbajnokság nem tud megadni. Ez fura, ugyanakkor minden másodpercét élvezem az itt töltött időnek.”
picture

Therese Johaug

Fotó: Getty Images

Johaug azonban hangsúlyozta, hogy a végleges visszavonulásról még nem döntött. Erre a döntésre leghamarabb a szezon vége után kerülhet sor.
Ami viszont biztos, hogy a vasárnapi harminc kilométeres szabadstílusú tömegrajtos verseny a dalsbygdai sífutó királynő utolsó olimpiai szereplése lesz.
Therese Johaug pályafutása során két egyéni olimpiai bajnoki címet gyűjtött, mindkettőt a mostani pekingi játékokon. Megnyerte a 15 kilométeres síatlont, majd a 10 kilométeres egyenkénti indításos klasszikus stílusú távot is. Vancouverben indult először az ötkarikás játékokon, ahol váltóban már megszerezte első aranyérmét, 21 évesen. A 2014-es szocsi játékokról egyéniben egy ezüst- és egy bronzérmet hozott haza. A 2018-as phjongcshangi olimpián 18 hónapos eltiltása miatt nem vehetett részt.
picture

Therese Johaug

Fotó: Eurosport

Mindehhez a világbajnokságokról tíz egyéni és négy csapatban megszerzett aranyérem társul. Az összetett világkupát háromszor, a Tour de Ski-t szintén háromszor nyerte meg - utóbbi versenyen nem minden aktív évében indult el.
A vasárnapi versenyen is ő lesz a legnagyobb esélyes. Az előzetesen legnagyobb kihívójának tartott svéd Frida Karlssont a csapatorvos javaslata alapján el sem indítják, a fiatal riválisnak így katasztrofálisan végződik az olimpia. Ennek köszönhetően viszont szépen búcsúzhat az elmúlt évtized másik meghatározó női sífutója, a háromszoros olimpiai bajnok Charlotte Kalla, akit minden bizonnyal szintén utoljára láthatunk olimpián.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés