Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Olimpiai káosz: tombol a koronavírus a síró norvégoknál, az oroszok rettegnek

Nagy Benjámin

Frissítve 27/01/2022 - 21:50 GMT+1

Három norvég sífutó, köztük egy kétszeres olimpiai bajnok PCR-tesztje is pozitív lett, és a szám még tovább nőhet. Izzanak a telefonok, hatalmas a felfordulás, és valószínűleg a C-terv léphet elő A-vá, de hogy végül kik, hogyan és mikor utazhatnak Pekingbe, nem tudni. Az oroszok félelmükben már arról beszélnek, jobb lett volna elhalasztani az olimpiát.

Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug, Helene Fossesholm

Fotó: AFP

A keddi még csak a kezdet volt, a szerdai a folytatás, a csütörtöki a katasztrófa, és még messze nincs vége.

Szerdán reggel már beszámoltunk arról, hogy a norvég férfi sífutóválogatott sprintercsapatának edzője, Arild Monsen pozitív koronavírustesztet produkált, így az egész női és férfi keret az olimpia előtti utolsó edzőtábor helyszínén, a dél-tiroli Seiser Almon ragadt. Eredetileg csütörtökön már Pekingbe indultak volna, ehelyett várták és még most is várják az újabbnál újabb PCR-eredményeket, az utazás tehát késik.
Mondjuk jelenleg talán ez a kisebb gondjuk. Kiderült ugyanis, hogy a sportolók közül előbb Heidi Weng és Anne Kjersti Kalvå, majd a négy éve két olimpiai aranyat nyerő, az utóbbi hetekben bombaformában lévő Simen Hegstad Krüger is pozitív lett, így mindhárman külön karanténba kerültek (Krüger Monsen közeli kontaktjaként eddig is karanténban volt), ahonnan legjobb esetben csak február 3-án, egy nappal az olimpia megnyitóünnepsége és két (!) nappal a pekingi sífutóversenyek kezdete előtt szabadulhatnak.
Espen Bjervig szövetségi kapitány is azt nyilatkozta, hogy ez "szörnyen megrázó az érintettek számára", a csapatból többen is sírtak, és nem biztos, hogy Weng, Kalvå és Krüger el tud jutni Pekingbe. Ha el is jutnak, biztosan késve, hiszen a norvég curlingcsapat február 4-én indul. Jelenleg annyit tudnak tenni, hogy ülnek a hotelban és reménykednek.
picture

A Hotel Steger-Dellai – a hotel, ahol a norvégok és az oroszok megszálltak - vg.no

Fotó: From Official Website

Másrészt a keret többi részének január 31-re halasztott indulása azért is erősen kérdéses, mert a válogatottból többen is azt nyilatkozták, gyengének érzik magukat – így az a Therese Johaug is, akinek ugyanúgy külön szobát intézett a norvég szövetség, mint Johannes Høsflot Klæbónak.
Øystein Andersen, a csapat orvosa szerint többen is pozitív tesztet fognak produkálni a következő napokban. Tetézi a bajt, hogy az elsőszámú tartalékok közül többen is ott vannak az edzőtáborban (ahol most így minden van, csak normális edzés nincs), így abszurd esetben előfordulhat, hogy a jelenleg otthon, Norvégiában lévők azon (kis vagy nagy) része kapja meg az esélyt Pekingben, akiket előzetesen a hosszú adminisztrációs listára beírt a szövetség. Velük folyamatosan kapcsolatban vannak a válogatott edzői.
A norvégok rémhíre az oroszokhoz is elért, hiszen a válogatott egy része, így például az összetett címvédője, Alexander Bolshunov vagy a friss Tour de Ski-győztes Natalya Nepryayeva ugyanúgy Seiser Almon készült az utóbbi napokban, mint a norvégok, ráadásul ugyanabban a szállodában laktak. Bár nem érintkeztek a norvégokkal, amint meghallották, hogy Monsen pozitív, azonnal szállodát váltottak, és remélik, hogy senki sem kapta el a vírust. Ők egyébként szombaton, Milánóból repülnek Pekingbe.
Az orosz síszövetség elnöke, Yelena Vyalbe így nyilatkozott:
„Ez az olimpia így nem lesz jó. Lutri, hogy ki jut el Kínába. Jobb lett volna és jobb lenne egy évvel elhalasztani az egészet, de nyilvánvalóan már teljesen késő. El tudom képzelni, mit érezhetnek a szerencsétlenül járt norvég futók.”
Sajnos folytatás következik…
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés