Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Borul a forgatókönyv, minden sífutó versenyt töröltek az olimpia előtt

Pintér László

Publikálva 12/01/2022 - 13:39 GMT+1

Totális újratervezés üzemmódban a legnagyobb sífutó nemzetek, miután nem maradt több nemzetközi versenylehetőség a huszonkét nap múlva kezdődő téli olimpiai játékok előtt.

Alexander Bolshunov

Fotó: Getty Images

Nagyon régóta nem volt már francia helyszínen sífutó-világkupa verseny, de úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz. Ezen a hétvégén Les Rousses-ben rendeztek volna egy sprintet, majd egy 10/15 km szabadstílusú egyenkéntit, végül egy 10/15 km-es klasszikus stílusú üldözésest. Egy héttel ezután következett volna a szlovéniai Planica, ahol egy klasszik sprint és egy síatlon lett volna a menü. Néhány nap leforgása alatt jelentette be a Nemzetközi Síszövetség (FIS), hogy a járványhelyzet miatt mind a két állomást törlik.
A síatlon törlése sportszakmai szempontból kellemetlen, mert ez lett volna az egyetlen verseny ebben a számban az olimpia előtt az idei szezonban. Utoljára tavaly februárban, a világbajnokságon tudtak éles körülmények között a klasszikus és szabadstílust ötvöző távolsági számban versenyezni.
Sok versenyző számára azonban ez a legkisebb probléma. Nekik nem síatlonra, hanem alapvetően versenykilométerre lenne szükségük. Hogy csak két nevet említsünk, a norvég sífutó királynőnek, Therese Johaugnak, és az orosz nagyágyúnak, Alexander Bolshunovnak. De a két legjobb svéd női sprinter sem versenyzett december közepe óta. Akik pedig szándékosan kihagyták a Tour de Ski-t, azok a helyette ütemezett edzésblokkot követően a törölt versenyeken finomhangolták volna a formájukat. Maiken Caspersen Falla, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Yulia Stupak, Sergey Ustiugov – mindannyian olyan nevek, akiknek nagy szükségük lett volna még versenyekre.
A probléma persze minden nemzetet egyformán érint, de legjobban az oroszok méltatlankodnak. Az orosz sajtóban kendőzetlenül bírálták a FIS-t, hogy a világ már két éve megtanult együtt élni a koronavírussal, ott van például a biatlon, ahol zökkenőmentesen rendezik a versenyeket. Egyes orosz vélemények szerint a FIS a könnyebb utat választja, és inkább töröl, minthogy dolgozzon a megoldáson. Konkrétan elhangzott egy újságíró részéről, hogy a versenyekre épített felkészülési program borulása Alexander Bolshunov aranyérmébe kerülhet. Ami nem is annyira irreális állítás, mivel a tavalyi összetett világkupa győztesének felkészülését több egészségügyi probléma is hátráltatta, ezért némi erőnléti lemaradásban van. Ezt pedig a versenyeken tudná legjobban pótolni.
picture

Therese Johaug és Ebba Andersson

Fotó: Getty Images

Az egyik legismertebb francia, északi sível foglalkozó oldal, a ski-nordique.net is éles hangot megütve világított rá, hogy miközben a szomszédos Pokljukában nem jelent járványügyi veszélyt a versenyzőkre nézve ugyanazon a héten megrendezni a biatlon junior Európa-bajnokságot, addig a sífutást Planicában csont nélkül törlik erre hivatkozva. Totális amatőrizmusról írnak, és drasztikus változtatásokat sürgetnek a sportág megmentése érdekében.
A frusztráció egyrészt érthető, másrészt viszont több versenyzőnél látható, hogy ilyen kevéssel az olimpia előtt leginkább attól tart, hogy véletlenül megfertőződik, és ezzel bukja az olimpiát, de minimum veszélybe kerül a jó eredménye. Néhányan teljesen izolálják magukat a külvilágtól, mint a svéd Calle Halfvarsson, aki egy hónapra elvonult két macskájával. Vagy a norvég Heidi Weng, aki még a párjával sem hajlandó találkozni, amíg vissza nem tér Pekingből. Súlyos, egy-másfél hónapos társasági absztinenciáról beszélünk, akár a legközvetlenebb családtagokkal is. Ezt az oldalt is mérlegelve belátható, hogy a FIS sincs könnyű helyzetben. Ráadásul a regionális szabályozásokhoz és a napi szinten változó rendeletekhez és a szervezők lehetőségeihez is alkalmazkodniuk kell.
A versenyek hiányát tökéletesen pótolni nem lehet, de a válogatottak megtesznek mindent, hogy legalább versenyszimulációs környezetben tudják terhelni a sífutókat. A svédek például Falunban, a Skandináv kupában versenyeztek az elmúlt napokban, majd magaslati edzőtáborba mennek az olaszországi Seiser Almra. Az amerikaiak Seefeldben edzenek. Az oroszok még nem találták ki, hogy hol, de ők is válogatott edzőtábori házi versenyt vagy amatőr versenyen való indulást terveznek.
A korábbi évek tapasztalatai alapján nem feltétlenül a versenyző formájára vagy felkészülésére járhat negatív kihatással a versenyhiány, sokkal inkább az edzők dolgát nehezíti meg, hogy a versenyzőiket közvetlenül összemérhessék az ellenfeleikkel, és az adott versenyszámokban a megfelelő versenyzőjüket tudják indítani.
Az olimpia kezdetéig már csak huszonkét nap van. Minél nagyobb a bizonytalanság, nekünk, nézőknek annál izgalmasabb lesz követni az eseményeket. Az olimpiára kijutott sífutók viszont évek óta erre az eseményre készülnek, nekik minden változás húsba vágó, ami a tervezett rutinhoz képest történik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés