Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A kormány helyett az ellenzéket támogatja a két sífutónő, rámehet a karrierjük

Nagy Benjámin

Publikálva 12/01/2022 - 07:00 GMT+1

Újabb sportolók lehetnek áldozatai a Fehéroroszországban zajló politikai helyzetnek, a döbbenetes játszma középpontjában pedig Alexander Lukashenko elnök és beosztottjai állnak. A koholt vádak minden idők egyik legjobb fehérorosz sífutójáig, az olimpiai ötödik Sergey Dolidovichig érnek, a nyilatkozatok nyersek és őszinték, az olimpia ugrott, a labda a FIS-nél pattog.

Darya Dolidovich és Sviatlana Andryiuk (Fotó: Sergey Dolidovich)

Fotó: Reuters

"A munkahelyemet is elvesztettem. Így nem akarok itt élni tovább."

Két fehérorosz sífutónő, Darya Dolidovich és Sviatlana Andryiuk azt állítja, hogy hazájukban egyszerűen eltiltották őket a versenyzéstől – erről számolt be exkluzív írásában a világ egyik vezető hírügynöksége, a Reuters. Az ok: a vádak szerint egyikük sem Alexander Lukashenko elnököt, hanem az ország politikai ellenzékét támogatja.
A fehérorosz sífutósport egyik legjobbjának számító Sergey Dolidovich (hatszoros olimpikon, 2014-ben 50 kilométeren ötödik, a 2011-es világbajnokságon 30 kilométeren negyedik, egyébként világkupa-győztes) lánya, Darya 17 évesen ígéretes tehetségnek számít az országban, míg a 22 éves Andryiuk élete első olimpiájára készült, de a jelek szerint nem utazhat Pekingbe.
A Fehérorosz Síszövetség decemberben mindenféle előjel nélkül érvénytelenítette a FIS-kódjukat, ami egyet jelent azzal, hogy nem vehetnek részt semmilyen nemzetközi versenyen. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) honlapján egyébként valóban a „Not active”, azaz az inaktív státusz szerepel. A két versenyzőnek tudomására jutott, hogy a szövetség vezetője (aki nem mellesleg a minszki városi végrehajtóbizottság elnökhelyettese is), Alexander Darakhovich novemberben arra utasította az illetékeseket, tiltsák el őket a versenyzéstől és a nemzeti edzőtáborokban való részvételtől is.
A fehérorosz szövetség egyelőre nem válaszolt a Reutersnek, a FIS azonban igen, amiben leírták, felveszik a kapcsolatot Darakhovichékkal, hogy minden információt megkapjanak a két érintett sportolóról, és amint friss részleteik vannak, tájékoztatást adnak a helyzetről.
Andryiuk egyébként elmondta, hogy soha nem hangoztatta nyilvánosan a politikai nézeteit, amelyet semlegesnek nevez. Jelenleg úgy érzi, arra kényszerül, hogy elhagyja Fehéroroszországot.
Szóról szóra azzal vádoltak a tisztviselők, hogy ellenzéki támogató vagyok. A munkahelyemet is elvesztettem. Így nem akarok itt élni tovább! Azt tervezem, hogy Lengyelországba fogok költözni.
Darya szerint egyértelmű, hogy édesapja politikai nézetei állnak a dolog mögött, hiszen Sergey részt vett az utcai tüntetéseken és felszólalt Lukashenko ellen.
"Én nem tettem semmi olyat, ami indokolná az eltiltást és a FIS-kódom törlését. Egyébként teljesen egyetértek apám politikai nézeteivel.
A lánya edzőjeként is dolgozó Sergey egyébként felmondott az egyik nemzeti edzőközpontban, miután lehetetlen helyzetbe került azért, mert nem Lukashenkót támogatja.
"Az állam többé nem tud rám hatni, így most csak a lányomon keresztül árthatnak nekem.”
picture

Sergey Dolidovich

Fotó: AFP

Az orosz sportsajtóban egyébként ketten is megszólaltak az ügy kapcsán. A korábbi gyorskorcsolyázó, manapság az Állami Duma tagjaként tevékenykedő Svetlana Zhukova nem érti, miért pont most kellett előállni ezzel a nyilatkozattal.
„Miért nem jelentették egyből a problémát? Úgy érzem, mivel önerőből nem tudnak kijutni az olimpiára, így a NOB ajándékkvótájában bíznak. Több a kérdés az ügyben, mint a válasz.”
Alexander Tikhonov korábbi kiváló szovjet biaatlonos, az orosz biatlonszövetség ex-elnöke még tovább ment.
„Ez az egész egy hazugság. Fehéroroszország elnöke szereti és támogatja a sportot Már csak azért sem hiszek nekik, mert semmi értelme nem lenne annak, hogy elinduljanak az olimpián és szerezzenek egy 80. helyet. Miért mennének? Turistának?”
Emlékezetes eset, hogy a tavalyi tokiói olimpián Krystsina Tsimanouskaya fehérorosz futó a testi épségét féltve nem volt hajlandó felszállni a hazafelé tartó gépre, hiszen akarata ellenére hazaküldték a játékokról, miután nyilvánosan panaszkodott a nemzeti csapat edzőire. Ő jelenleg is Lengyelországban él.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyébként vizsgálja Fehéroroszország tagságát, de egyelőre nem hoztak hivatalos döntést az ügyben.
Várhatóan folytatás következik…
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés