Mindkét fél engedett, a sífutó klasszis három éves megállapodást kötött a norvég szövetséggel.
Habár a Norvég Síszövetség korábban elzárkózott a Petter Northuggal való további tárgyalástól, sejthető volt, hogy nem engedik el ilyen könnyen az aranytojást tojó tyúkot.
A kétszeres olimpiai bajnok és 13-szoros világbajnok norvég sífutó a megadott határidőig nem reagált a szövetség ajánlatára, melyben a következő idényre is biztosították volna számára a tavalyi szezonban kínált feltételeket. Northug ennél nagyobb teret akart: három éves szerződést, valamint azt, hogy egyéni szponzorát is reklámozhassa a versenyszezon idején.
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13
Mivel a szövetség szeptemberi ultimátumára nem érkezett válasz Northugtól, felmerült, hogy a szupersztárt nem fogjuk látni a következő idény FIS versenyein. Bár Northugnak nem lett volna tragikus a kiesés, hiszen ebben az évadban nem rendeznek világversenyt, azért mindenki arra számított, hogy valahogyan mégis megegyeznek majd a felek.
A norvég sajtó tíz nappal ezelőtt számolt be először arról, hogy Northug felvette a kapcsolatot a szövetséggel, és tárgyalások kezdődtek a felek között. A mai napon bejelentették: a norvég klasszis megállapodott a norvég síszövetséggel. Ez azt jelenti, hogy a következő téli olimpiáig biztosítottak a versenyzés feltételei Northug számára. A feltételek ugyanazok, mint tavaly, viszont a keretszerződés három évre szól. Ez volt Northug egyik alapkívánsága.
Northug, aki jelenleg a dél-tiroli Val Senalesben magaslati edzőtáborozik, így nyilatkozott:
„Örülök, hogy meghallgattak, és sikerült három évre aláírnunk a szerződést. Ez a megállapodás megadja azt a sportolói szabadságot, amire ahhoz van szükségem, hogy versenyeket nyerjek és még több aranyérmet gyűjtsek Norvégia számára. Szeretném sikeresen képviselni Norvégiát a világkupában idén és a világversenyeken a következő években.”
A síszövetség elnöke, Erik Roeste a vg.no portál megkeresésére válaszolva hangsúlyozta, hogy Northug viszont nem reklámozhatja privát szponzorát a téli versenyidőszakban, amely az első nemzetközi versennyel veszi kezdetét.
A síszövetség illetékesei kifejezték megkönnyebbülésüket, hogy végre sikerült pontot tenni a régóta húzódó ügy végére. Erik Roeste ugyanakkor kiemelte, hogy a kereskedelmi szabadságot (egyéni szponzor reklámozását) nem tudják lehetővé tenni a sportolóknak a versenyszezon idején. Ez az elvárás minden versenyzőre vonatkozik, egyetlen sportolóval sem tehetnek kivételt.
Most, hogy elült a vihar, jöhet a szezon. A FIS Világkupa november 27-én kezdődik a finnországi Rukában.
Forrás: vg.no
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00
Sífutás
Saját pénzdíjából venne negyvenmilliós edzőpadot a világ legjobb sífutója
18/03/2021 21:46