A kérdés költői, hisz egyáltalán nem csitul Bolshunov és Mäki balhéja. Miközben bűncselekmény miatti feljelentések érkeztek és a vb-szereplés is veszélybe került, Johannes Høsflot Klæbo óriásit röhögött a tv előtt. 

Mint arról korábban már többször is beszámoltunk, rendesen felrázta a sífutóvilágot a múlt vasárnapi lahti férfi váltó befutója: a második helyért harcoló finn befejezőember, Joni Mäki a sprintben az utolsó utáni pillanatban belépett Alexander Bolshunov elé, aki ezáltal sebességet és teret veszített, így nem maradt lehetősége lehajrázni az ellenfelet. A szenzációszámba menő hazai örömbe (óriási meglepetés, hogy 21 év után ismét dobogós lett egy finn férfi váltó a világkupában, ráadásul épp Lahtiban, az oberstdorfi világbajnokság előtt egy hónappal) azonban üröm is vegyült, hisz Bolshunov előbb a botjával utánaütött a pályafutása messze legfelejthetetlenebb métereit futó Mäkinek, majd a célba érkezés után egyszerűen letarolta őt. 
Bolshunov elvesztette a fejét a váltó befutójánál | Eurosport
Az orosz előzni próbált az utolsó kanyarban, de nem tetszett neki, hogy nem finn versenytársa nem hagyott neki helyet.
Sífutás
„43 kilóra fogytam, két évig nem menstruáltam, de visszajöttem a pokolból”
TEGNAP 09:33
Fociban ez minimum sárga lap, az orosz egyes csapatnak és Bolshunovnak itt kizárást ért. Legalábbis egyelőre. Noha - rendőrségi hasonlattal élve - a balesetben senki sem sérült meg, két vonalon is folytatás következik. Az egyik természetesen a FIS-nél, és hiába kértek hivatalos közleményben elnézést az oroszok Mäkitől, a finnektől, a szövetségtől és alapjában a sportág egészétől (tegyük hozzá, duplán kellett is, hisz Yelena Vyalbe, az orosz síszövetség elnöke elsőre disznónak nevezte Mäkit, azért, mert belépett Bolshunov elé, és azért is, mert végig provokálta az oroszt a verseny alatt; többek között az utolsó emelkedő előtt odaszólt neki, hogy "viszlát, most fogsz leszakadni"), lehet számítani arra, hogy valamiféle további szankció vár az összetettet 716 pontos előnnyel vezető, lényegében már megnyerő Bolshunovra.
Hogy ez miben nyilvánul meg, az megint jó kérdés, pénzbüntetéstől eltiltáson át a semmiig bármi jöhet. Bolshunov úgy fogalmazott, nagyon megbánta, hogy ennyire elragadták az érzelmek, ez volt az első és utolsó pillanat, hogy ilyet tett, de nem akarta elkaszálni Mäkit, mindössze annyi történt, hogy levált a kötés, ami által nem tudott időben fékezni (ez egyébként nem mese, mert a finnek is megerősítették, persze "csupán" az eset szándékosságán változtathat - a szerk.). Hozzátette azt is, hogy fogalma nincs, mi jöhet ezután, indulhat-e egyáltalán a világkupában, és mi lesz a világbajnoksággal. Merthogy az is veszélybe került számára.
Bolshunov-balhé: Európa elbúcsúzott a fegyverektől | Eurosport
A sífutó Világkupa idei egyetlen váltóversenyén a norvégok már a célban ünnepelték a győzelmüket, amikor a finnek hatalmas meglepetésre második helyen, fél léchossz előnnyel fordultak a célegyenesre. Ekkor Joni Mäki felmérte esélyeit az összetett címét idén bizonyára megvédő Alexander Bolshunov hajrájával szemben: a szabályok szerinti utolsó, az illem szerint az utolsó utáni pillanatig kivárt, hogy sávot válasszon, beállt az orosz elé, így a finnek 21(!)
Utóbbira egyelőre nem érkezett válasz, és az sem feltétlen adhat támpontot, hogy a Falunba utazó orosz csapatban ott van Bolshunov, tehát rajthoz is áll hétvégén. Ennél talán még érdekesebb a korábban már említett második vonal, a helyi rendőrség ugyanis két névtelen feljelentést kapott, miszerint bűncselekmény történt. 
"
Nagyon szokatlan és ritka, hogy egy sporteseményen történt incidensből rendőrségi ügy legyen
" - szögezte le a rendőrség képviseletében
Martti Hirvonen
, hozzátéve, hogy természetesen mindent alaposan kivizsgálnak.
A "nem hivatalos" részt tekintve már jobban megoszlanak a vélemények, hisz az azóta eltelt napokban nagyjából mindenki megszólalt a sportág szereplői közül, aki él és mozog. A finnek igyekeztek minél inkább csendben maradni (az említett provokációt Mäki saját maga ismerte be, ezért egyébként elnézést is kért Bolshunovtól); Pierre Mignerey, a zsűri elnöke elmondta, egyáltalán nem tartották szabálytalannak Mäki megmozdulását, az oroszét annál inkább, ezért is történt a kizárás; Eirik Myhr Nossum, a norvégok edzője MMA-harcosnak titulálta Bolshunovot, és elfogadhatatlannak tartotta a megnyilvánulását; Emil Iversen az undorító szót használta, amire Markus Cramer, az oroszok edzője úgy reagált, hogy szimpla baromság, amit a norvégok mondanak. 
A lahti hétvégét még kihagyó, Falunban már visszatérő Johannes Høsflot Klæbo ellenben nagyot röhögött.
"Drámai volt a vége, és remélem, Alexander tanul az esetből. Nem döbbentem meg, ugyanis egyértelmű, hogy a pillanatnyi érzelme és az adrenalinszintje irányította, és szerintem teljesen normális, ha ilyenkor mérges az ember, az pedig világos, hogy nem direkt csúszott rá Jonira. Én jól szórakoztam, mert Alexanderben megláttam a saját személyiségemet, én is cselekedtem már hasonlóan, hisz maximalista vagyok. Persze van egy határ, amit nem szabad átlépni."
A szurkolói vélemények is megoszlanak, Bolshunov saját drukkerei közül van, aki pokolba kívánja őt, mások Mäki pozícióváltását sérelmezték. 
Hogy ez az egész ügy mennyire tesz jót a sífutásnak, arról meg valószínűleg a FIS döntése (?) után lehet még inkább beszélni...
sport-express.ruvg.no
Sífutás
Tíz másodperccel maradt le az olimpiáról a címvédő
19/01/2022 07:44
Peking 2022
Borul a forgatókönyv, minden sífutó versenyt töröltek az olimpia előtt
12/01/2022 12:39