Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Áll a bál a norvég sífutóknál: Klæbo két kézzel borította a bilit

Nagy Benjámin

Publikálva 01/12/2021 - 17:37 GMT+1

Nem először rázza meg szponzori balhé a norvégokat, ráadásul Petter Northug néhány évvel ezelőtti ügye után ezúttal is az egyik legnagyobb sztár van a középpontban. Johannes Høsflot Klæbo márpedig rendesen megmondta a magáét, miközben a szövetség szeretné minél inkább eltussolni a dolgokat. Egyelőre sikertelenül.

Áll a bál a norvég sífutóknál: Klæbo két kézzel borította a bilit

Fotó: AFP

Képzeljük el, hogy egy olimpiai szezonban az egyik legjobb sífutó maximum tv-ből nézi a versenyeket.

Eléggé merész gondolat, főleg akkor, ha az illető nem sérült vagy nem a csúcsforma megfelelő időzítése miatt dönt úgy, hogy nem indul a világkupában. Ugyanakkor nem járunk messze attól, hogy Johannes Høsflot Klæbo esetében mégis ez lesz a helyzet.
A norvégok szupersztárja ott volt a rukai vk-nyitányon a hétvégén, szerzett egy második és egy kilencedik helyet, aztán hétfőn ledobta az atombombát a norvég sajtóban: bejelentette, hogy ahogy Finnországban, úgy a következőkben sem hajlandó viselni a ruházatán a Viaplay logóját, és emiatt simán kész kihagyni versenyeket, így akár hétvégén, Lillehammerben sem áll rajthoz, ha nem történik változás.
A konfliktus forrása az, hogy nemrég kereskedelmi együttműködést kötött a norvég síszövetség és a Viaplay, amelynek értelmében a válogatott tagjai a ruhájukon kötelesek viselni az egyre népszerűbb streamingszolgáltató logóját. A Viaplayről tudni kell, hogy a NENT-csoport tagjaként ettől a szezontól megvásárolták a sífutóversenyek jogait Norvégiában (és Svédországban is), ami a lakosság egy részénél elég nagy felháborodást váltott ki.
Klæbo esetében picit más a helyzet, hisz ő jelenleg leginkább azt sérelmezi, hogy a szövetség kereskedelmi szempontokat szem előtt tartva állapodott meg a szolgáltatóval, ami által szerinte egyszerűen nem lehet elkülöníteni a szponzori támogatást és a független, objektív médiamegjelentetést.
picture

Johannes Hoesflot Klaebo

Fotó: AFP

„Ez egy olyan együttműködés, ami nem használ sem a síszövetségnek, sem a Viaplaynek. Cserébe nagyon káros lehet, mert megkérdőjelezheti a függetlenséget, ami már rövid távon is káoszhoz vezethet. Nincs olyan, hogy valaki publicisztikailag és szponzorilag is jelen van, a kettő üti egymást. Amikor pedig eljutunk abba az állapotba, hogy könnyen megkérdőjelezhető a hitelességünk, valakinek nemet kell mondania. Én megtettem ezt, és ezért döntöttem úgy, hogy a rukai hétvégén a Viaplay logója nélkül versenyzem.
Ez egy fontos elvi kérdés, nem a pénzről szól. Hajlandó vagyok vitázni róla, még akkor is, ha olimpiai szezonról van szó. Ha kell, akár már Lillehammert is kihagyom, helyette hazamegyek és a Skeikampenen edzek párat.”
A gondok Klæbo nyilatkozata után ott kezdődtek, hogy elindult az üzengetés a norvég sajtóban, miközben a háttérben eddig még nem történt előrelépés.
„Ez egy problémamentes együttműködés. A NENT-csoporthoz tartoznak a jogok, míg a Viaplayé a kereskedelmi megállapodás. Teljes professzionalizmus van a szerződések körül, és az együttműködéseket külön kell kezelni” – nyilatkozta előbb Børge S. Nielsen, a Viaplay kereskedelmi vezetője, majd a szövetség részéről Espen Bjervig reagált: „Az ügyet a síszövetség belső szinten intézi és kezeli. Párbeszédet folytatunk az érintett felekkel, ezért nem kívánunk nyilatkozni.”
Klæbo édesapja és menedzsere, Haakon szerint a mostani eset az utolsó csepp a pohárban.
„Johannes nem fog belemenni a médiában való reklámozásba, mert mindig is fontos volt számára a távolságtartás, ami jelen esetben a szövetségnél nincs meg. Mondani sem kell, hogy a kapcsolat köztünk és a szövetség között nagyon nincs a topon. Több olyan dolog is van, amire erőteljesen reagálunk, és ezt a szövetség felé is nyíltan kommunikáltuk, ők azonban semmibe vették a szavainkat.”
Több norvég szakember is úgy gondolja, soha nem volt ennyire hűvös a kapcsolat a felek között, és ennek komoly következményei lehetnek.
„Hosszú évek óta várható volt, hogy egyszer a nyilvánosság előtt is fellángoljanak az ellentétek. Nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy ahogy anno Petter Northug esetében volt, úgy Johannes is függetlenedhet a szövetségtől és a válogatottól. És ne felejtsük el azt sem, hogy amennyiben valamilyen egyezségre jutnak és a szövetség enged neki, az szintén elég komoly konfliktusokat szülhet a szerződéseket tekintve” – mondta Birger Løfaldli, az Adresseavisen szakértője.
A hírek szerint két opció van: vagy igazat ad a szövetség Klæbónak és engedi őt logó nélkül versenyezni, cserébe viseli a pénzügyi és egyéb következményeket, vagy nem egyezkednek Klæbóval, cserébe (egy darabig, vagy ki tudja, meddig?) elveszítik a világkupa-versenyekre a válogatottból az egyik legnagyobb sztárjukat. Merthogy az olimpiára nem szól a szövetség és a Viaplay szerződése, Klæbo pedig klubszínekben teljesen nyugodtan rajthoz állhat egyes világkupákon, amik által tükörsimán juthat ki Pekingbe.
Valakinek tehát fejet kell hajtania a másik előtt – hogy melyikük lesz a kevésbé makacs, azt egyelőre megtippelni sem tudjuk.
Forrás: vg.no, nrk.no, adressa.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés