Mennyből a pokolba: pár perccel azok után, hogy a dobogón ünnepelt Oberstdorfban, szörnyű pillanatokat élt át az oroszok sífutója, Artem Maltsev - a szülei nem csupán a gratuláció miatt hívták őt...


Jól sikerült az oberstdorfi világbajnokság a 27 éves versenyzőnek, hisz a március 3-i 15 kilométeres szabadstílusú egyenkénti indításosban ötödikként zárt (nem járt messze az első háromtól, a Holund, Krüger, Amundsen triótól és a negyedik Bolshunovtól sem, végül összességében a második legjobb oroszként végzett), majd március 5-én, a 4x10 kilométeres váltó harmadik tagjaként ezüstérmes lett. 
Mivel az idei Tour de Skin és a világkupa összetettjében is az ötödik pozícióban végzett, továbbá megszerezte élete első egyéni vk-dobogóit (Davosban egy harmadik, Val Müstairban egy második helyet gyűjtött), karrierje eddigi legsikeresebb szezonját tudhatja maga mögött - pláne úgy, hogy tavaly novemberben még egyáltalán nem volt betonbiztos a szerepe az orosz A-válogatottban.  
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
TEGNAP - 14:38
Az oroszok a sírból jöttek vissza, végül mégis a norvégoké lett az arany | Eurosport
Nagyon fordulatos és izgalmas küzdelemben a címvédő norvégok nyerték pénteken a sífutók 4x10 kilométeres férfi váltóversenyét a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon. Pedig kifejezetten rosszul kezdett a nagy esélyes skandináv négyes: az oroszok első embere, Alekszej Cservotkin a teljes mezőnyt faképnél hagyta, a norvég Paal Golberg pedig még csak az elsőszámú üldözőbollyal sem tudta tartani a lépést, így tizedikként közel egyperces hátrányt szedett össze.
A vb lezárása azonban az egész idényét beárnyékolta, erről ő maga mesélt egy friss interjúban.
"Nem éreztem magam a legjobban Németországban, de a formám megvolt, így a jól sikerült egyenkénti indításos után sokat gondolkoztunk azon, hogy elinduljak-e 50 kilométeren. A váltó befutója után nem sokkal dőlt el, hogy nem.
A 15 kilométert követően furcsálltam, hogy miért nem hívnak otthonról, de betudtam annak, hogy rossz a jel az oberstdorfi szállodánkban. A váltó után azonban szinte egyből csörgött a telefonom, és a szüleim elárulták, hogy március 2-án (tehát egy nappal a 15 kilométer előtt - a szerk.), mindössze húsz perc eltéréssel elhunyt a nagymamám és az egyik nagyon közeli családi barátunk. Nem akarták korábban közölni nekem a rossz híreket, nehogy hatással legyen a teljesítményemre. Azokat a perceket senkinek sem kívánom: az ezüstérem miatt a fellegekben jártam, aztán jött a hidegzuhany..."

orosz-valto.jpg

Fotó: Eurosport

A gyász ellenére Maltsev ott volt az engadini világkupa-záráson (egy hatodik és egy huszonhetedik helyet szerzett), és a tervek szerint a március végi-április eleji tyumenyi orosz bajnoksággal búcsúzik a szezontól.
"Akadtak olyan pillanatai az idénynek, amikor nem nézett ki jól a dolog, de végül összejött az érem a vb-n, és emiatt nagyon elégedett vagyok. Sokat köszönhetek egyik edzőmnek, Sergei Turyshevnek, aki azzal viccelődött, hogy ha én érmes leszek a vb-n, akkor neki is dobogóra kell állnia az orosz bajnokságon. Keményen készül, kíváncsi leszek, mit hoz ki magából. Én minden bizonnyal a 15 kilométert és a síatlont fogom bevállalni."
Az orosz férfi sífutók közül egyébiránt hatan zártak a legjobb kilencben az összetettben (Bolshunov és Yakimushkin az első két helyen), de márciusra eléggé visszaesett a formájuk - kíváncsian várhatjuk, hogy a következő, olimpiai szezonban egy fokkal jobban sikerül-e az időzítésük.
sport-express.ru
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
TEGNAP - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46