Szinte napra pontosan két évvel ezelőtt írtunk nagyjából ugyanilyen című cikket honlapunkon a sífutókról, és nem nagyon gondoltuk volna, hogy még most is hasonló lesz a helyzet. Szerencsére messze nem ugyanolyan, de hasonló.
A norvég válogatottnál ugyanis többen is elkapták a koronavírust a múlt hétvégi beitostøleni országos bajnokságon. Az első a sorban a kétszeres olimpiai bajnok Ragnhild Haga volt, majd Marte Skaanes és a sprintekre remek formában készülő Sindre Bjørnestad Skar követte őt.
Ove Feragen, a válogatott orvosa a vg.no-nak elárulta, az elővigyázatosság ellenére érte el őket az újabb hullám.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38
„Nem voltunk teljesen felkészületlenek, mondhatjuk úgy is, hogy vártunk valami ilyesmit, hiszen egy újabb fertőzési hullám közepén járunk. Ezt figyelembe vesszük, és szinte pontosan ugyanúgy élünk, mint a járvány tetőpontja idején. Szigorú higiéniai óvintézkedéseket alkalmazunk, maszkokat és gyorsteszteket használunk, távolságot tartunk.”

Ragnhild Haga

Fotó: Getty Images

Adódik a kérdés, hogy mi most a protokoll a pozitív tesztet produkálóknál.
„Nyilván elkülönítve pihennek, de változtak a szabályok, és ez talán így van jól. Amikor valaki elkap egy fertőzést, arra gondolhat, odafigyelhetett volna még jobban magára. De nem követelhetjük meg mindenkitől, hogy folyton maszkot hordjon. El kell fogadnunk, hogy a társadalom nagyjából kilábalt a világjárványból, de felelősséget kell vállalnunk magunkért, és meg kell próbálnunk csökkenteni a kockázatot.”
Feragennel az edzői stáb és a válogatott keret is egyetért abban, hogy hozzá lehetett szokni a helyzethez az utóbbi hónapokban, és inkább unalmasnak tartják, ha valakinek emiatt kell kihagynia egy versenyt vagy néhány edzést – például az idei pekingi olimpiát épp a koronavírus miatt kihagyó Heidi Weng szerint a mezőnyben sok lesz a fertőzött télen, így mindenre felkészültek.
A norvégok mellett a legnagyobb hiányzó a hazaiak sztárja, a tavalyi szezonnyitón a 15 kilométeres klasszikus stílusú egyénit megnyerő Iivo Niskanen lesz.
„Sokáig el tudtam kerülni a koronavírust, és bármennyire is igyekeztem, hogy most se kapjam el, én sem úsztam meg. Sajnálom, de nem lehetek ott a rukai hétvégén” – írta szerdán az Instagram-oldalán.
A szezonnyitó klasszikus stílusú sprintet pénteken 12.15-től élőben közvetítjük az Eurosport 1-en, valamint applikációnkban és az eurosport.hu-n.
Forrás: részben vg.no
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
„Kiderült, hogy mi is normálisak vagyunk” – az olimpiai bajnok az 50 km-ről
24/11/2022 - 10:37