"Isten megbüntet titeket!"

- fenyegetőzött magából kikelve az orosz sífutók főnöke, miközben az újabb bukást okozó finnek nem értik, minek a hangulatkeltés. Úgy tűnik, a Bolshunov-botrány csak a kezdet volt...

Nem meglepő híreink következnek: az ég kék, a fű zöld, a finn és az orosz sífutó balhézik. A hétvégi, ulricehamni férfi csapatsprint második elődöntőjében az orosz és a finn egyes csapat második versenyzője, Gleb Retivykh és Verneri Suhonen esett el, miután Suhonen rásíelt az előtte haladó lécére, és magával rántotta Retivykhet is. Mindketten felálltak és továbbmentek, de abszolút elszállt az esélyük a döntőre, a végső győzelemre is favorit oroszok a 9., a finnek a 11. helyen végeztek a futamban.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38
Retivykh váltótársa Sergey Ustiugov, Suhonené pedig az Joni Mäki volt, aki úgy tűnik, vonzza a bajt. Az Alexander Bolshunovval történő lahti incidensét még ki sem heverte a mezőny, most itt a második felvonás, ami nemhogy hab a tortán, hanem jóformán maga a torta.
Alapjában véve egy ilyen bukás nem jár semmiféle retorzióval vagy utózöngével, hisz versenysportokban, így a sífutásban is gyakran megtörténik, hogy valaki elesik és magával rántja az ellenfelet (szegény Andrew Younggal például Falunban történt hasonló egy tömegbukásnál, áttörte a kordont és elég komolyan megsérült a szárkapocscsontja, a legfrissebb hírek szerint a világbajnokságot ki kell hagynia, és könnyen lehet, hogy az egész szezonjának annyi), és az, hogy Suhonen direkt "ütötte" volna ki Retivykhet, teljesen abszurd feltételezés lenne, hisz mindenki a továbbjutásért küzdött. 
Egész pontosan nem is helytálló a "lenne" szó, hisz az oroszok márpedig úgy gondolják, szándékos volt. Az üzengetést Jelena Vjalbe, az orosz síszövetség elnöke kezdte, aki úgy fogalmazott: "Isten mindent lát, és hamarosan meg fogja büntetni a finneket, csak idő kérdése". A Bolshunov-Mäki-affért követően egyébként hasonlóan első felindulásból disznónak nevezte a finn versenyzőt, aztán hivatalos közleményben kért bocsánatot. Hogy most ez ismét meg fog-e történni, arra nem vennénk mérget.
Mi köze a rendőrségnek az ellenfelét MMA-harcosként letaroló orosz sífutóklasszis balhéjához? | Eurosport
A kérdés költői, hisz egyáltalán nem csitul Bolshunov és Mäki balhéja. Miközben bűncselekmény miatti feljelentések érkeztek és a vb-szereplés is veszélybe került, Johannes Høsflot Klæbo óriásit röhögött a tv előtt.
Retivykh nem érti, a zsűri miért nem büntette meg a finneket sem Lahtiban, sem Ulricehamnban. 
"Konkrétan ráugrott a léceimre, lezárta előttem a pozíciót, így mindketten elestünk. Hogy lehet ennyire ész nélkül versenyezni? Fogalmam sincs, mi a francra gondolt, hisz ezzel a hibájával tönkretette a mi versenyünket is. Tíz év után először futottunk együtt Sergeyjel egy csapatsprintben, mindig is erről álmodtunk, és így zárult. Nem tudtam mit tenni.
Elég őrült ez a szégyenteljes konfliktus a finnekkel, nagyon agresszíven versenyeznek. Még az a szerencse, hogy ez az egész a világkupában, és nem a világbajnokságon történt. Remélem, hogy ennek vége..."
A csapatsprintet követően egyébként Markus Cramer, az oroszok edzője számon kérte Pierre Mignerey versenyigazgatót, hogy miért nem büntetik a finneket, akik úgy védekeztek, hogy abszolút versenybaleset történt - ez egyrészt abszolút igaznak tűnik, másrészt az oroszok panaszkodása nyomán kérdés, a FIS-nél felmerülhet-e egy olyan szabályváltoztatás a sprintek negyeddöntős/elődöntős futamaira, amilyen például a rövidpályás gyorskorcsolyázóknál van (azaz a vétlen elszenvedőt a zsűri továbbjuttatja).
A szabály, amit mindenki másként értelmez | Eurosport
Mostanában nem telik el olyan hétvége a sífutó világkupában, hogy ne lenne valamilyen vitatható mozzanat, vagy akár kisebb botrány a különböző versenyszituációk miatt. A zsűrinek több dolga van, mint azelőtt bármikor, és bizony felfedezhető némi következetlenség a munkájukban. Pierre Mignerey versenyigazgató szerint viszont a szabályok egyértelműek, csak az értelmezésükkel van gond.
"Nem tudom, mi történt, hirtelen jött a baj és a következő másodpercben már a földön feküdtem. Sajnálom, mert nagyon jó helyen voltam" - mondta utólag Suhonen, akivel kapcsolatban az oroszok azt is sérelmezték, hogy azóta sem kért bocsánatot tőlük. A finn erre máshogy emlékszik. "Elég rosszul érint a dolog, hisz egyből elnézést kértem, és elmondtam, hogy az én hibám volt. Nem fogadták el, még olyan megjegyzést is hallottam, hogy ki vagyok én a mezőnyben, hogy ilyet csinálok. Úgy érzem, az oroszok csak az olajat öntik a tűzre."
A finnek Vjalbe fenyegetését abszolút nem vették magukra, de nem teljesen értik, miért kell feszegetni a dolgokat.
"Véletlen egybeesés a két szituáció. Retivykh és Suhonen is a saját nyomában haladt, aztán összeértek és elvesztették az egyensúlyukat. Ennyi történt" - fogalmazott Harri Kirvesniemi, korábbi világbajnok finn sífutó.
Ezek után fogadni lehet arra, hogy az oberstdorfi vb-n látunk-e harmadik felvonást...
expressen.sesport-express.ru 
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46