Két Tour de Ski-győzelem és két összetett világkupa után Heidi Wenget mindenki a legjobbak közé várta a szezonnyitó rukai versenyhétvégén. Ehhez képest a sprint kvalifikáción csak a 67. időt futotta, egy örökkévalósággal elmaradva még a továbbjutást jelentő 30. helytől is. Másnap feladta a többnapos versenyt. Az ok: annyira félt a koronavírussal való megfertőződéstől, hogy nem tudott a versenyzésre koncentrálni.


Élete legrosszabb eredménye


A 29 éves sífutónő a norvégok egyik legnagyobb sztárja. Kétszer nyerte meg az összetett világkupát és kétszer a Tour de Skit (abban a két évben, amikor Therese Johaug eltiltását töltötte). Csapatsprintben és a váltóval négy világbajnoki címe van, síatlonban olimpiai bronzérmes, 30 km-en 2017-ben világbajnoki ezüstérmet szerzett. Nem sprinter, hanem távolsági specialista, de a top 30-ba kerülés szinte sosem okoz számára gondot egy sprint kvalifikáción. Ehhez képest a 67. hely és 25 másodperc hátrány nemcsak meglepően gyenge, hanem konkrétan pályafutása legrosszabb eredménye volt.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
TEGNAP 10:45
Másnap Weng már nem is állt rajthoz, pedig a 10 km számára már dobogós helyezéssel kecsegtető táv lett volna. Nem sokkal később derült ki, hogy gyenge teljesítményének oka a koronavírustól való félelem volt.
Emlékezhetünk rá, hogy a norvégok az elejétől kezdve rendkívül komolyan veszik a járványhelyzetet, és számtalanszor hangsúlyozták, mennyire kiszámíthatatlanok az esetleges megbetegedés hosszútávú hatásai. A kérdés leginkább Johannes Hösflot Klaebót foglalkoztatja, olyannyira, hogy ő a rukai szezonnyitó óta egyetlen világkupa-versenyen sem állt rajhoz, és az ünnepek idején remeteként vonult el egy isten háta mögötti hüttébe, és a családjával sem találkozott.
A Tour de Skit is csak tévén nézik idén a norvégok | Eurosport
Alig egy héttel azután, hogy elsőként jelentették be távolmaradásukat a sífutó világkupa decemberi versenyeitől, a norvégok újabb bombát robbantottak: a Tour de Skin sem vesznek részt. Döntésük erősen megosztja a sífutó sport szereplőit. Ez a norvégok fő érve a döntésre. "A sportolóink és a kisegítő személyzet egészsége mindennél fontosabb.
A helyzet Wenget is rettentően nyomasztotta, és aggodalmai beigazolódni látszottak, amikor a Rukába érkezést követően a vezetőedzőjük COVID-tesztje pozitív lett, és a komplett csapatot bekaranténozták a szállásukra. Hiába "szabadulhattak" ki húsz órával később, miután kiderült, hogy fals pozitív Eirik Myhr Nossum tesztje, az általános bizonytalanság túlságosan nagy pszichés terhet jelentett Wengnek, és úgy futott, mintha nem is önmaga lenne. Ebben a helyzetben a szakvezetéssel egyetértésben az egyetlen helyes döntést hozta: kiszállt a folytatásból.
Helyzetét némileg megkönnyítette, hogy a norvég csapat Ruka után kollektíven visszalépett a világkupától, sőt, a Tour de Skit is kihagyták. Wengnek tehát volt ideje összeszednie magát, és ehhez nem érezte cikinek pszichológus segítségét igénybe venni.
Az eredmény káprázatos.

Mintha kicserélték volna


A legfontosabb, hogy volt kivel megbeszélnie az aggodalmait, és aki rávezette, hogyan rakja helyére a dolgokat fejben, végig tudja őket gondolni. Elsősorban az utazástól tartott, azokat a versenyeket preferálta, ahová saját autóval tudott utazni. A múlt hétvégi Lahti nem ilyen volt, de végre sikerült leküzdenie a félelmét, és ismét a régi Heidit láthattuk versenyezni.
Minden bizonnyal sokat segített a gondolatai elterelésében az új szobatárs, a 19 éves Helene Marie Fossesholm, akivel nagyon jól megértik egymást, és ezer más témáról tudnak beszélgetni, mint az aktuális járványhelyzetről. Fossesholmot Therese Johaug is méltatta, akivel decemberben laktak még együtt a versenyeken. Johaug elmondása szerint tíz évet fiatalodott a junior gigatehetség mellett.
Weng a 15 km-es síatlonban harmadik lett Johaug és Fossesholm mögött, és láthatóan óriási elánnal és élvezettel versenyzett. A másnapi váltó már csak hab volt a tortán, ahol csak megtartania kellett a Fossesholmtól kapott előnyt, és hozta is a kötelezőt. A váltóban mindig a záróember felelőssége a legnagyobb, nagy megtiszteltetés ezt a pozíciót megkapni, és a korábbi években Heidi sosem rejtette véka alá, hogy ez extra pszichés nyomást jelent számára.
Mindennek múlt hétvégén már semmi nyoma nem volt. A most hétvégi faluni versenyekre saját autóval utazhat, úgyhogy talán még a Lahtiban látottnál is felszabadultabban versenyezhet.
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24