Mindenki tudja, hogy a sífutásban benne van a rosszul vakszolt léc, de minden versenyző reméli, hogy nem vele fog előfordulni. Legfőképpen nem a legfontosabb versenynapon. Ma a svédek megtudták, mit érezhetett a norvég váltó Szocsiban. Nem ma este fognak a Super Trouperre vonatozni a szálloda halljában, az biztos...


Címvédőként a svéd női csapat egyértelmű favoritként várhatta a mai 4x5 km-es női váltót. Kezdő emberük a világbajnokságon eddig két aranyérmet szerző Jonna Sundling volt, akit a háromszoros olimpiai bajnok Charlotte Kalla követett. Neki is nagyszerűen alakult eddig a vébé, hiszen a koronavírus-fertőzéssel induló pocsék szezonja ellenére a síatlonban ötödik, 10 km-en hatodik lett. Harmadikként a mindkét távolsági számban bronzérmes Ebba Andersson, negyedikként pedig az eddig két ezüstérmet bezsebelő Frida Karlsson futott.
A skandinávok számára a váltónak kiemelt jelentősége van, mert az ott elért eredmény mutatja a csapat erejét. Kalla az előző hat (!) világbajnokságon mindig érmes volt a váltóval. Karlsson még csak 21 éves, de már második vébéjét tapossa, és a hat számban, amin eddig elindult, ötször érmet szerzett. Ilyen kezdést világbajnokságon nem tud felmutatni sem Therese Johaug, sem Marit Björgen.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38

"Ez egy rémálom"

A svéd televízió szakértője használta ezt a kifejezést, látva a verseny korai szakaszának alakulását. Jonna Sundling dinamikusan kezdett, azonnal az élre állt, és az első körben ő határozta meg a tempót. Ugyanakkor már az első körben látszott, hogy az emelkedőn nem fog jól a léce, gond lehet a tapadóvaksszal. A második körben aztán bekövetkezett az, amire aligha számított bárki is előzetesen: Sundling az emelkedőn leszakadt az élcsoportról.
A svéd léce felfelé semmit sem tapadt, cserébe lefelé még csúszott valamennyire, így az első váltásnál nem volt még tetemes a hátrányuk: Kalla 12,5 másodperces hátrányban eredhetett az élcsoport után.
Nála azonban az első métereken látszott, hogy valami nem stimmel. Mintha visszahúzta volna valami. Az érthetetlen az volt, hogy kapott az emelkedőn és a lejtmenetekben is. Rohamosan nőtt a hátránya. Az első köre végére már egyértelmű volt, hogy innen nincs visszaút: nemhogy a győzelem, de az érem is elérhetetlen távolságba került.
A harmadikként induló Ebba Andersson már 1 perc 39 másodperc hátránnyal vette át a stafétát, és ekkor már Therese Johaug futott az élen.
Mire Frida Karlsson került sorra, a hátrányuk kerek két percre nőtt. A dobogótól egy percre voltak. Ennyit öt kilométeren nem lehet behozni.
Elöl az első felnőtt világbajnokságán versenyző 19 éves norvég Helene Marie Fossesholmnak ekkor már csak annyi feladata volt, hogy a Johaugtól örökölt mintegy 20 másodperces előnyt megőrizze az orosz Nepryaevával szemben, amit könnyűszerrel végre is hajtott. A harmadik helyért drámai sprintben a finn Krista Pärmäkoski lehajrázta az egészen addig iszonyú sokat melózó Jessie Digginst, az amerikaiak így nyolc tizedmásodperccel maradtak le életük első világbajnoki váltó érméről. Az elmúlt évtizedben négyszer voltak negyedikek.

"Elrontottuk a vakszolást"


A svédek összetörten álltak a célban, a már korábban is sírdogáló Charlotte Kalla elsőként ment oda elnézést kérni a befutó Frida Karlssontól. Kalla nagyon magára vette a vereséget, hiszen ő egyedül másfél percet gyűjtött be a kétperces hátrányból, így az érem lehetőségét ott bukták el. Az olimpiai és világbajnok legenda később a könnyeivel  küszködve adott interjút a svéd televíziónak. Ebba Andersson interjú közben lépett oda mellé és próbálta vigasztalni, kevés sikerrel.
A svédek vezető vakszmestere, Petter Myhlback magára vállalta a felelősséget:
"- Ma szar munkát végeztünk. Teljesen mellétrafáltunk a vaksznak, és ezzel elbuktuk az első két szakaszt. Nagyon sajnálom. Együtt szenvedek a versenyzőkkel. Szar az egész. Nagyon komoly elvárásaink voltak mára, mindenkinek. A csalódás így még nagyobb" - mondta Myhlback. "Hibáztunk a vakszolással. Mi álltunk az álmaik útjába. Néha sikerül őket valóra váltaniuk, és ehhez mi is hozzá tudunk járulni, néha pedig az ellenkezője történik. Együtt nyerünk és együtt veszítünk. De a teljes felelősséget vállalom a történtekért" - tette hozzá a szakember.
Később elmondták, hogy már az első emelkedőn látták, hogy Sundling lécével nem stimmel valami. Azonnal próbáltak reagálni rá, hogy Kalla jobb léceket kaphasson. Újabb réteget raktak Kalla léceire, ezzel azonban csak rontottak a helyzeten. Valószínűleg ezért kapott Kalla sokkal többet, mint Sundling.

"Nem így képzeltük"


"- Szörnyű ürességet érzek. Nem ezt képzeltem el ma reggel, amikor felkeltem. Nagyon nehéz nap volt. Nagyon szomorú vagyok, hogy nem tudtam Ebbának és Fridának jobb kiindukó pozíciót adni" - .
"- Az első lépéstől azt éreztem, hogy tépnem kell a léceimet. Próbáltam előre nézni, de egyszerűen egyetlen olyan pontja sem volt a pályának, ahol azt éreztem volna, hogy tudok haladni. Annyira szomorú, hogy ez pont a váltóban történik, amikor Ebba és Frida is ilyen nagyszerű formában van. Nagyon mérges vagyok" - tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok.
A helyzetet abszurditását legjobban talán a kanadai Dahria Beatty foglalta legjobban össze:
"- Néhány másodperccel Charlotte előtt rajtoltam, és azt vártam, hogy elrobogjon mellettem. De sosem jött."
A svédek felemelt fejjel viselték a vereséget és az újságírók feléjük záporozó kérdéseit, Az már nem annyira tetszett nekik, amikor a norvég NRK televíziónak interjút adó Frida Karlsson interjújába az éppen arra sétáló Heidi Weng beletrollkodott, és örömittasan beleüvöltött a kamerába. Amilyen pocsék világbajnoksága volt eddig, nem csoda, hogy a mai eredményére büszke, de nem biztos, hogy ezt a legmegfelelőbb helyen és időben osztotta meg a világgal.
A svéd csapat a közösségi oldalán egy pozitív üzenettel próbálta zárni a napot: a csapat nemcsak a győzelemkor, hanem a vereségben is összetart. Igaz, a képről hiányzik Ebba Andersson, aki nem tudta magát akkor még annyira összeszedni, hogy odamenjen fogadni Frida Karlssont, ahogy a váltó tagjai mindig teszik a befutónál.

Vyalbe könnyei

Az általában szigorú házmester stílusban kommunikáló Elena Vyalbe ma ritkán látott érzelmes arcát mutatta. Az orosz síszövetség elnöke ugyanis az egyik orosz televíziónak nyilatkozva elsírta magát a lányok teljesítményének értékelése közben.
"- Annyira boldog vagyok a lányok miatt, nem véletlenül hittünk bennük. Sokszor elmondtam, hogy a váltó az egyik legkiszámíthatatlanabb versenyszám. Mindenki a svédeket tartotta favoritoknak, aztán láttuk, milyen tragikus versenyük lett. Nagy-nagy köszönetet kell mondanom a lányoknak és a háttércsapatnak is" - idézte a Match TV-nek adott nyilatkozatát a
Az oroszok ezüstérme valóban csodálatra méltó volt ma. Mindannyian erejükön felül teljesítettek. A csapatból ketten, Tatjana Sorina és Natalia Nepryaeva is sérült volt. Sorina bokaszalagját szakította el januárban, Nepryaeva pedig két ujját törte el Falunban. A kezében még benne vannak a műtét során betett csavarok és fémlapok. Csak a különleges orvosi kezelésnek köszönheti, hogy egyáltalán indulhatott. Mindketten a világbajnokságon tértek vissza, sokat kockáztatva, és ilyen előzményeket követően nyilvánvalóan nem csúcsformában.

Kalla befejezheti a vébét


Egyelőre nem tudni, hogy a szombati 30 km-en rajhoz áll-e Charlotte Kalla. A holnapi edzésen tapasztalt érzései alapján fognak erről dönteni. Egyelőre ugyanis nem tudják, hogy kizárólag a lécek miatt volt-e ilyen gyenge, vagy esetleg fizikai okai is voltak a teljesítményhiányának. A koronavírus-fertőzése után meglehetősen rapszodikus volt a teljesítménye. Falunban csak 48. lett 10 km-en, amely távon olimpiai és világbajnok is volt korábban, majd hátfájdalmakra is panaszkodott. Fájdalmakat ma nem említett, de az erő hiányozhatott.
Kalla további szereplésének veszélybe kerülése azonban eltörpül amellett, hogy a szombati 30 kilométert klasszikus stílusban futják majd. Egy ekkora fiaskó után nem lennék sem a svéd vakszmesterek, sem a versenyzők helyében.
Persze az ilyen pofonok után szoktak nagy győzelmek születni.
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46