Mindenki arra számított, hogy Frida Karlsson ma visszavág az amerikaiaknak a két nappal ezelőtti vereségért. A svédek fiatal sztárja ehelyett azonban kapott 52 másodpercet, és értetlenül néztük, miért nem halad a táv második felében. Csak a verseny után adott interjújában árulta el az okát, ami egészen biztosan soha nem jutott volna eszünkbe.


Frida Karlsson a Tour de Ski legnagyobb esélyeseként rajtolt el január elsején. A hozzá képest kiváló sprintet követően a két távolsági szakaszon nem tudta kamatoztatni erőfölényét, de jó helyzetben, csak 10 másodperccel az első helytől lemaradva várta a mai folytatást. Egyenkénti indításos formátumban, szabad stílusban rendezték a 4. szakaszt Toblachban, ahol igazán elvaxolni nem lehet, így erős futásra lehetett számítani Karlssontól.
Ő pedig az első három kilométeren hozta is az elvártat, aztán azonban elkezdett visszaesni. A szakasz végére nemhogy az amerikaiaktól, de az eddig gyengén futó, és most feltámadó honfitárstól, Ebba Anderssontól is jelentős hátrányt gyűjtött be. A célba érkezéskor csak a fejét rázta, látszott, hogy nem stimmel valami. Percekkel később a norvég, majd a svéd televíziónak is a könnyeivel küszködve nyilatkozott, és árulta el, miért nem ment neki ma.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
26/05/2022 10:45
Szobatársával, Maja Dahlqvisttel reggel éppen indulni készültek, hogy teszteljék a léceiket. Előtte gondolta, kicsit még átmozgatja az izmait. Ezt húzódzkodással próbálta elérni. Rákapaszkodott az ajtófélfa vízszintes keresztlécére. Bár alig több 50 kilónál, az ajtókeret megadta magát. Mivel vélhetően ülő, előre nyújtott lábas pozícióban volt, így ülve zuhant a földre. Nem nehéz elképzelni, hogy ilyenkor szinte nulla a csillapítás, a fenék és a gerinc nagyon nagy ütést kap. Először nem érezte a lábait, de percekkel később sem tudta a lábát kézzel megérinteni.
Természetesen azonnal hívták az edzőt. Mivel a svédek a koronavírus járvány miatt csökkentett létszámkerettel utaztak a versenyre, éppen az orvost és a fizikoterapeutát hagyták otthon. Nem mintha a helyszínen sokat tudtak volna segíteni, inkább csak pszichésen jelentett volna pluszt Karlssonnak. Mindenesetre videochaten keresztül kapott távdiagnózist, és bár erős fájdalmai voltak, úgy döntöttek, vállalja a versenyt. Telenyomták fájdalomcsillapítóval, de ennek ellenére az indulás után nem sokkal már rosszul érezte magát.
A végeredményt ismerjük. A ma kapott hátránnyal együtt már 1 perc 02 másodperc a lemaradása. Holnap üldözéses verseny lesz, az erősségében, klasszikus stílusban, egy számára kedvező profilú pályán. Egyelőre azonban az is kérdéses, hogy tudja-e folytatni a versenyt. Nagyon nagy kár lenne, ha így veszítenénk el a verseny egyik legnagyobb esélyesét, aki garantáltan izgalmassá tudná tenni a folytatást.
Amellett azért semmiképp ne menjünk el szó nélkül, hogy a két amerikai, Jessie Diggins és Rosie Brennan milyen bombafirmában fut. Sorozatban második szakaszon végeztek az első két helyen, ami újabb történelmi amerikai siker.
Diggins növelte előnyét az összetettben, már 20 másodperccel vezet honfitársnője, Rosie Brennan előtt. Karlsson egyelőre harmadik, 1:02 hátránnyal. Az egyre jobb teljesítményt mutató Yulia Stupak a 4. (+1:25), Tatiana Sorina az 5. (+1:51). Ebba Andersson ma feljött a 8. helyre, hátránya 2:30, míg Natalia Nepryaeva tovább növelte hátrányát, ami jelenleg kerek 3 perc a 11. helyen.
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24