SID

Heidi Weng: Ez végre az én napom!

Heidi Weng: Ez végre az én napom!
By Eurosport

The 11/01/2017 at 13:21Updated The 11/01/2017 at 13:26

Könnyekkel kikövezett út vezetett az első Tour de Ski-győzelemig.

Heidi Weng nyerte az elmúlt évek legizgalmasabb Tour de Ski-jét. Önmagában az, hogy norvég győzelem született, nem meglepetés, és a szezon elején mutatott formája alapján az sem igazán az, hogy Weng lett a győztes. Stina Nilsson azonban méltó ellenfele volt Wengnek, és gondoskodott róla, hogy még az utolsó nap előtt is maradjon az emberben kétely: Mi van, ha mégis erősebb a hegyen, mint gondolják?

Ezt a kételyt végül Weng elég hamar eloszlatta, ugyanis 19 másodperces hátrányát még azelőtt ledolgozta, hogy elérték volna a rettegett Alpe Cermis emelkedőjét. Amint megkezdték a mászást az alpesi sípályán, Weng állva hagyta Nilssont, próbálva őt lelkileg is megtörni. Erre persze nem volt már igazán szükség, Nilsson láthatóan szenvedett a hegyen, melynek legmeredekebb része 28%. A fizika törvényei érvényesülni látszottak, a 12 kg-mal nehezebb Nilssonnak esélye sem volt a pehelykönnyű hegymászókkal szemben. Nagyon hamar megelőzte őt a finn Krista Pärmäkoski is, és onnan már a dobogóért kellett aggódnia, mert Ingvild Fulgstad Östberg is egyre közelebb lopakodott. Végül azonban hiába közelítette meg méterekre őt Östberg, a befutó előtt még valahonnan tudott erőt meríteni, és megőrizte a harmadik helyet.

Heidi Weng zählt zu den Favoriten der 11. Tour de Ski

Heidi Weng zählt zu den Favoriten der 11. Tour de SkiSID

Nilsson a hét szakaszból négyet megnyert. Weng csak egyet, de az a legfontosabb volt: az utolsó.

A Tour de Ski nehézségeit jól mutatja, hogy a női mezőnyben az indulóknak mindössze 48%-a ért célba (a férfiaknál 47%). Egy részük persze eleve nem tervezi, hogy végigmegy, de ez az arány még így is elég magas.

Heidi Weng: Végre eljött az én napom

A Tour de Ski-győzelem Heidi Weng karrierjének legnagyobb sikere. Eddig háromszor volt harmadik, de vagy Therese Johaugtól, vagy Marit Björgentől kapott ki. Tavaly még Östberg is megelőzte.

A doppingvétség miatti eltiltására váró Johaug a messzi északon is követi a világkupa eseményeit. Az utolsó szakasz előtti este biztató SMS-t küldött Wengnek, majd beszéltek is. Kapott néhány jó tanácsot és biztatást: „Meg tudod csinálni, te egy gép vagy!” – írta neki Johaug.

Az előzmények tükrében Weng közel sem volt ennyire magabiztos. Karácsony előtt súlyos gyomorrontás miatt több napig az ágyat nyomta. Az ünnepekkor a családdal rendeztek egy házi bajnokságot, ahol klasszikusban majdnem kikapott a nővérétől, Merethétől, aki szintén kiváló sífutó, de nem versenyző. Ekkor még az is felmerült benne, hogy lemondja a Tour de Ski-t. A norvég vezetőedző, Roar Hjelmeset azonban hallani sem akart róla, hogy Weng tévén nézze a Tourt.

Heidi Weng, vainqueur du Tour de ski 2017

Heidi Weng, vainqueur du Tour de ski 2017AFP

Végül rajthoz állt, és ugyan végig a közvetlen élmezőnyben tanyázott, a szezon elején mutatott dominanciája eltűnt. Az ötödik szakaszon tudta először felvenni az élen állónak járó piros trikót, de a rákövetkező napon elvesztette, miután a norvégok elwaxolták magukat. Ekkor megint feltörtek benne a kétségek, de a család, illetve a kedvese, Kjetil Nygaard lelket öntöttek belé.

Az utolsó szakaszon már nyoma sem volt a kétségeknek. Ahogyan mindenki várta, ő volt a legerősebb az „Óriáshegyen”.

Ma végre eljött az én időm! Ez hihetetlen. Próbáltam óvatosan kezdeni a szakaszt, mert tudtam, hogy a hegy az erősségem, és abból kell előnyt kovácsolnom. Hihetetlenül boldog vagyok.”