A győzelemért harcoltak, egyikük nyert is, ám néhány perccel később elvették tőle az aranyérmet - a siker kapujában bukó ellenfelét azonban ez egyáltalán nem vigasztalta. Ismét középpontban az oroszok... 

Nagyon úgy tűnik, hogy a felnőttek oberstdorfi világbajnokságát megelőzően a 2020-21-es sífutószezon utolsó nagyobb állomása volt a finnországi Vuokattiban megrendezett junior-világbajnokság, hisz a FIS-nek a koronavírus-járvány miatt az oslói helyszín mellett Nove Mestó-i világkupát is törölnie kellett, és egyelőre nagyon bizonytalan, hogy márciusban lehet-e pótolni valamit. Sajnos egyelőre elég valószínűnek tűnik, hogy nem, noha a szövetség a tervek szerint megpróbálna valamiféle zárást adni az idénynek. 
Vuokattiban a juniorok mellett az U23-asok is rajthoz álltak, köztük olyanok, akik Oberstdorfba is utaznak, így ők legalább versenykörülmények között tarthatták meg a főpróbát. Az egyenkénti indításos szabadstílusú távolságikon Hugo Lapalus és a tehetséges lengyel lány, Izabela Marcisz szerzett egy-egy aranyérmet, míg a klasszikus stílusú sprintekben a férfiaknál Alexander Terentev, a hölgyeknél a világkupában eddig még nem debütáló Lisa Lohmann győzött.
Sífutás
Golberg vezérletével teljes norvég tarolás a lillehammeri tömegrajtos versenyen
7 ÓRÁJA
Utóbbi szám nem feltétlen a 20 éves német lány sikeréről marad emlékezetes, sokkal inkább a döntő befutójáról és a versenyt követő szópárbajról. Történt ugyanis, hogy a célegyenesbe a selejtezőt megnyerő topfavorit, az ulricehamni vk-hétvége egyéni sprintjében top10-ben záró cseh Tereza Beranová érkezett elsőként, és egészen az utolsó tíz méterig úgy tűnt, övé lesz a győzelem. Csakhogy mögötte kilépett a nyomból a jó sebességgel érkező, az oroszok felnőtt keretében is bemutatkozó Anastasiya Faleeva, a léce pedig összeakadt Beranováéval, aki - karnyújtásnyira karrierje legnagyobb sikerétől - elesett. Érthetően más-más okból, de mindketten sírni kezdtek, a cseh hosszú másodpercekig a hóban feküdt, majd átvánszorgott a célvonalon, míg az orosz az első helyet ünnepelte önfeledten.
A teljes döntő videón, a bukás 4.22-től:
A zsűri azonban visszanézte az esetet, és úgy döntött, hogy szabálytalanság miatt két percet hozzáad Faleeva időeredményéhez, ami lényegében egyet jelentett a döntőbeli kizárással, hisz ezzel visszasorolták őt a hatodik helyre. Innen indult a balhé, amibe az orosz sajtó által az U23-as mezőny két legcsinosabb versenyzőjének tartott lányon kívül mások is beszálltak.
"Hé, mégis mi a francot gondoltál?" - tette fel a költői kérdést eléggé feldúltan Beranová, amire Faleeva nyilatkozatban reagált: "Egyáltalán nem volt szándékos, csak nyomot váltottam, a lécének a vége pedig elérte az enyémet. Szerintem ilyen bárhol, bármikor előfordulhat. A FIS versenybírói most valamiért úgy gondolták, hogy sárga lapos figyelmeztetés helyett hátrasorolnak, így a dobogós helyemet is elvették. Ez a munkájuk, de számomra eléggé érthetetlen, hogy így döntöttek, mert a csehek nem is óvtak."
Az orosz vezetőség egyrészt nagyon kétkedve, de elfogadta a büntetést, másrészt szintén kritikának adtak hangot - az egyik stábtag "ez szégyen" felkiáltással izzította tovább a feszültséget. 
A szabály, amit mindenki másként értelmez | Eurosport
Mostanában nem telik el olyan hétvége a sífutó világkupában, hogy ne lenne valamilyen vitatható mozzanat, vagy akár kisebb botrány a különböző versenyszituációk miatt. A zsűrinek több dolga van, mint azelőtt bármikor, és bizony felfedezhető némi következetlenség a munkájukban. Pierre Mignerey versenyigazgató szerint viszont a szabályok egyértelműek, csak az értelmezésükkel van gond.
"Elsőre korrektnek is tekinthető az ítélet, mert azt lehetett látni, hogy Nastya a bal lécével rátartott az ellenfelére, és ez vezetett a bukáshoz. Ugyanakkor nem direkt csinálta, hisz majdnem utolérte a cseh lányt és az utolsó pillanatban borított ki jobbra, amivel meg tudta volna előzni őt. Ha néhány méterrel hamarabb teszi meg ezt, elkerülik az esést" - mondta Yuri Borodavko, az oroszok vezetőedzője.
A svéd tehetség, Louise Lindström Faleeva büntetésének köszönhetően bronzérmes lett, mégsem volt maradéktalanul elégedett, hisz az utolsó emelkedőn Beranová talán meg Faleevánál is merészebb és szabálytalanabb mozdulattal zárta le előtte az utat (a fenti videón 3.33-tól látható az eset). Érdekességképp a zsűri ezt nem tárgyalta.
"Nagyon szomorú vagyok, mert az egész napomat elszúrta a húzása. Tőlem jobbra futott, aztán egyszer csak a semmiből belépett elém, így kibillentem az egyensúlyomból és visszaestem. Nem akartam feladni, de innen már nem volt esélyem. Megérdemelte, ami a célnál történt vele" - nyilatkozta a svéd tévének. 
Egy dolog immár tényleg biztossá vált: az utóbbi hetek bukásait és botrányait figyelembe véve az oroszok nem alhatnak túlságosan nyugodtan a jövő héten kezdődő vb végéig...
sport-express.ru
Sífutás
A norvég kormány elleni tiltakozás zavarta meg a sífutó versenyt
9 ÓRÁJA
Lillehammer
Svéd dominancia a női sprintversenyen, Ribom és Dahlqvist között nüanszok döntöttek
TEGNAP - 17:28