Lengyelországban Justyna Kowalczyk-Tekieli tette fel a televíziózás térképére a sífutást. A lengyelek kedvence másfél évtizeden át ültette nézők millióit a készülékek elé. A rekordot egy Tour de Ski zárószakasz hozta, 6,7 millió nézővel. Nem csoda, hiszen Kowalczyk kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszer nyerte meg a Tour de Skit és háromszor az összetett világkupát. Visszavonulásakor nem volt, aki a helyébe lépjen, így eredmények híján a nézők is visszavonultak. Pedig lassan talán érdemes lenne visszatérniük. Kowalczyk ugyanis keményen dolgozik az utánpótláson, nem is eredménytelenül. 

"Szupercsapat", az egyedi utánpótlásprogram


Justyna Kowalczyk-Tekieli visszavonulása után azonnal azon kezdett munkálkodni, hogyan adja át tudását a következő generációnak. (Megjegyzés: Justyna tavaly nyáron férjhez ment az ismert lengyel hegymászóhoz, Kacper Tekielihez, innen a harmadik név.) Ehhez saját edzője, Alexander Wierietielny segítségét kérte, ő azonban először nemet mondott, mivel fáradtnak érezte magát, és nyugdíjba akart vonulni. Nem volt kedve újrakezdeni nulláról, fiatalokkal a munkát. Kowalczyk azonban meggyőzte, hogy próbálják meg legalább egy évre, és ha nem működik, akkor kiszállnak.
Peking 2022
Olimpiai káosz: tombol a koronavírus a síró norvégoknál, az oroszok rettegnek
EGY NAPJA
Kowalczyk elgondolása az volt, hogy nagyon fiatal, tizenéves lányokat verbuvál, akikkel közösen kezd edzeni. A lengyelek már 12-13 éves korban figyelemreméltó sífutó technikával rendelkeznek. Kowalczyk egy tízfős csapatot válogatott össze. Így született meg a szupercsapat. Közülük kerültek ki a legjobbak, akik kedvéért Kowalczyk Seefeldben visszatért, a 2019-es világbajnokságon együtt futott a lányokkal váltóban. A Monika Skinder (C), Justyna Kowalczyk (C), Izabela Marcisz (F), Urszula Letocha (F) összeállítású váltó a 13. helyen végzett. Skinder 17, Marcisz 18 éves volt akkor.
Skinder továbbra is ott van, csakúgy, mint Marcisz. És hogy ki a tagja még a csapatnak? A 20 éves lett tehetség, Patricija Eiduka, akiről korábbi cikkünkben írtunk:
Olimpiai bajnok edző, szörnyű állapotok, hat fiútestvér: csodatörténet egy tehetséges sífutóról | Eurosport
312 méter az országuk legmagasabb pontja, mégis megvan történelmük első top10-es eredménye a világkupában. Portré a Davosban szenzációt produkáló, mindössze 20 éves Patricija Eidukáról.

A legkisebbik lány


Mesékből jól ismerjük a legkisebb fiú esetét. A párhuzam Izabelára is ráillik: három lánytestvér közül ő a legfiatalabb. Az édesapja és mindkét nővére sífutó volt, már visszavonultak. Sem Ewelina (29), sem Marcela (33) nem ért el átütő sikereket. Izabela azonban igen: a tavalyi oberwiesenthali junior világbajnokságon két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A norvég tehetség, Helene Marie Fossesholm mögött lett második 15 km-en szabadstílusban (tömegrajtos), sprintben csak a svéd Luise Lindström tudta legyőzni. Harmadik lett klasszikus stílusú 5 km-en, azt is Fossesholm nyerte. Ezekre az eredményekre már Lengyelországban is felfigyeltek, de azért az utcán még nem ismerik meg Izabelát. Ez azonban hamarosan változhat, mert a felnőttek között is egyre közelebb van a top 20-hoz.

Tour de Ski: az első top 20 távolsági versenyen a világkupában


Marcisz számára nem alakult kedvezően a szezonkezdet: két hónappal ezelőtt elég súlyos lefolyás mellett átesett a koronavíruson, emiatt nem indult Rukában sem. Ennek ellenére remekül kezdte az idei Tour de Skit: a Val Müstairi 10 km-es üldözőversenyben megfutotta a nap 20. legjobb idejét, ami pályafutása eddigi legjobb eredménye a világkupában távolsági versenyen. Megverte Svahnt, Moa Lundgrent, Emma Ribomot. Persze, ha a norvégok ott vannak, akkor mondjuk még négyen megelőzték volna, de nem ez a lényeg, hanem a tendencia. Ugyanis ezt követte Toblachban egy 23. hely (10 km F), majd zárásként egy 26. hely a Cermisen, az összetettben a 29. helyen zárt. Húszévesen, élete első Tour de Skijén ez nem mondható rossznak. Nem egy Frida Karlsson, de hozzá aztán végképp nem lenne fair hasonlítani.

Kowalczyk: Időt kell adni Izának


Justyna Kowalczyk-Tekieli továbbra is a lengyel válogatott egyik edzője, a szövetségi kapitánnyal, Martin Bajciciakkal dolgozik együtt. Véleménye szerint Marcisz fényes jövő előtt áll, ugyanakkor a svéd SportExpressen kérdésére kendőzetlen őszinteséggel válaszol, amikor a fiatal tehetségről kérdezik:
"Eléggé instabil mentálisan, ezért pályafutása elején komoly ingadozásokra lehet nála számítani. Időt kell neki adnunk. De nagyon sok területen erős, és fényes jövő vár rá, ha keményen dolgozik és a feladatra tud koncentrálni. Hogy lehet-e belőle sztár? Ezt még túl korai megmondani. Ő nem olyan, mint Frida Karlsson, aki ilyen korban már nagyszerű sikereket ért el. Izabelának lépésről lépésre kell haladnia. De én nagyon meg vagyok vele elégedve. 

Ő lesz az új Kowalczyk?


Ezt a kérdést egy az egyben feltette a svéd sajtó Marcisznak az Alpe Cermis tetején, ő azonban határozottan utasította el az összehasonlítást:
"Nem. Soha nem lehetek olyan, mint Justyna, csak a saját magam legjobb változata lehetek. De Justyna az egyik edzőm, és rengeteg tanácsot kapok tőle."
Így vagy úgy, az eddigi eredményei alapján érdemes lesz figyelni rá a folytatásban.
részben via SportExpressen és Daily Skier
Sífutás
Koronapara a norvégoknál, a vezetőedző pozitív tesztje miatt az egész csapat utazását halasztják
26/01/2022 07:24
Peking 2022
„Ez teljesen beteg” – akkumulátoros szupermaszkokkal mennek az olimpiára a svédek
26/01/2022 05:37