Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sosem látott kamikazetaktikával akarta forradalmasítani a sprintet a sífutó

Nagy Benjámin

Publikálva 17/03/2023 - 07:44 GMT+1

Aki követte kedden a sífutók drammeni klasszikus stílusú sprintjét, talán sosem felejti Ben Ogden versenyzését. A 23 éves amerikai sprintben öngyilkossággal felérő, mégis szórakoztató módon építette fel a negyeddöntőjét, ami végül csak félig fizetődött ki neki: az elődöntőben is megpróbált valami hasonlót, kevesebb sikerrel. Bár voltak versenyzőtársak, akik csak nevettek rajta, a dicsőség az övé.

A trükkös pályán dominóként dőltek a sprinterek, de Klaebo otthon is érinthetetlen

Ogden nagyon sokat fejlődött a szezonban, és nemcsak stabil pontszerzőnek számított, hanem többször is a top10-ben végzett. A sprintek mellett a hosszabb távokon is megmutatta magát, a legjobb eredménye épp egy oberstdorfi 10 kilométeres egyenkénti indításos hatodik hely volt. A planicai világbajnokság nem sikerült annyira jól, így Drammenben félig-meddig minden mindegy alapon próbált ki egy új taktikát.
A negyedik negyeddöntőben ugyanis már az első méterek után kegyetlen tempót diktált, a táv első felében pedig olyan előnyt alakított ki, ami sprintben nagyon ritka. Ahogy a közvetítésben Pintér László kollégánk említette: valóban vicces stílusban futott, és bár előre érezhető volt, hogy ennek előbb-utóbb megissza a levét, legalább színt és szórakozást vitt a versenybe.
A kamikazetaktika annyiban kifizetődött, hogy a negyeddöntőből a második helyen továbbjutott, ám az elődöntő második felére teljesen elfáradt. Mentségére legyen mondva, hogy ott is rendesen megnyomta az elejét.
A svéd sajtó a versenyt követően természetesen foglalkozott Ogdennel, hiszen a nagyon gyors futam a két addigi szerencsés vesztest, Calle Halfvarssont és Edvin Angert is kiejtette. A versenyzőtársak közül többen is nevettek a mutatványon.
Ben átkozottul erős. Sokszor csinált már hasonlót, de eddig még sosem sikerült neki” – mondta Halfvarsson.
A nőknél az elődöntőben búcsúzó Maja Dahlqvist szerint talán értelmesebb lett volna, ha az elődöntőre taktikát vált és kicsit tartalékol az energiájával, és Anger is azt várta, Ogden legalább a táv első felében visszafogja majd magát – pláne úgy, hogy a tehetséges svéd juniorkorában többször is próbálkozott ilyennel.
„Szerinte ez valamiféle kamikazetaktika. Nyilván tudta, hogy nem nyerhet, mert így nem lehet, de a közönség számára mindenképpen szórakoztató volt. Néhány döntőben már bevállaltam ilyet, de csak kisebb svéd versenyeken az utánpótlásban, és volt, hogy összejött. A legtöbben nevettek Benen a mezőnyből, mert egy kicsit valóban viccesnek tűnt a stílusa. Nem tudom, hogy ő végül mennyire volt elégedett, mert az elődöntőben kiesett, de kívülről tényleg jó volt nézni a futását – még úgy is, hogy ezzel minket ejtett ki.”
Kíváncsian várjuk, hogy a hátralévő három világkupa-helyszínen, Falunban, Tallinnban és Lahtiban mit húz elő a kalapból.
Forrás: részben expressen.se
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés