A férfiak ötven kilométeres klasszikus stílusú tömegrajtos versenye több izgalmat tartogatott a befutó után, mint a verseny alatt. Klaebo Northuggal egy szintre került, mégsem ünnepelhetett, mert kizárták. Bolshunov botját törte, miközben próbálta kiszorítani a gyorsabb Klaebót, neki így is, úgy is csak ezüst jutott ma, meg az arcán csordogáló könnyek. Bolshunov a norvégok ellen, sokadik felvonás.


Maximális tisztelettel vágtak neki a férfiak az északisí világbajnokság utolsó sífutó versenyszámának, az ötven kilométeres klasszikus stílusú tömegrajtos versenynek Oberstdorfban. Kutya nehéz volt a kör, benne a Burgstall 80 méter szintemelkedést legyőző emelkedőjével, amelyet nyolcszor kellett megmászniuk. Ezért senki sem kezdett ész nélkül rohanni, a táv négyötödéig egészen komótos volt a tempó.
A végjátékra öten maradtak, nagyjából azok, akikre számítani lehetett: az orosz Alexander Bolshunov, egyedül négy norvég ellen: Johannes Hösflot Klaebo, Emil Iversen, a néhány kilométerrel korábban 40 másodperces hátrányból felérő Simen Hegstad Krüger, valamint Hans Krister Holund volt még ott.
Sífutás
„43 kilóra fogytam, két évig nem menstruáltam, de visszajöttem a pokolból”
19/01/2022 09:33
A stadion előtti hosszú lejtmenetben Bolshunov ritmusváltásával csak Klaebo és Iversen tudott menni, Krüger és Holund kissé leszakadt. A stadionba érve az utolsó rövid emelkedőt Bolshunov vezette, mögötte Klaebo és Iversen. Az emelkedő tetejére érve Klaebo néhány méterrel Bolshunov mögött, de szélárnyékban fordulhatott az utolsó lejtmenetre a célegyenes előtt.
Ezt a szituációt Klaebo tízből tízszer megnyeri. Ötven kilométer végén is, mivel nem volt igazán nagy tempó a teljes távon. És akkor történt ez:
A célegyenesre Bolshunov fordulhatott először, így neki volt joga nyomot választani a sprinthez. Ő a jobb szélső nyomot nézte ki magának, hiszen sejthette, hogy a lendületet kihasználni próbáló Klaebo szintén külső íven akar majd jönni, így nem akart neki helyet hagyni. Ráadásul a pálya is úgy volt kialakítva, hogy a célegyenesre fordulva, a pálya széle a kanyarív folytatásában még befelé szűkült. Klaebo előtt így elfogyott a levegő, Bolshunov pedig még egy extra korcsolyázó lépéssel a nyom mellett lévő másfél méter széles sávot is lezárta Klaebo előtt, akinek így egyszerűen nem volt hova mennie.
Bolshunov lécével kétszer lökte meg Klaebo lécét, de a szabályok szerint ő volt elöl, ezt sosem büntetik. Közben Bolshunov botja beleütközött az ekkor már mellette lévő Klaebo karjába, és ez picit más irányba térítette ki a botot, amelyet így Bolshunov nem maga mellé, hanem a lába közé szúrt le, a bot pedig ettől eltört. Bolshunov sorsa ebben a pillanatban meg volt pecsételve. Klaebo elsurrant mellette és megnyerte a hajrát, Bolshunovot pedig a törött botja miatt még az érkező Emil Iversen is megelőzte.
Bolshunov a célban földhöz vágta a botból maradt csonkot, majd elsírta magát a méregtől.

Bolsunov_02_Oberstdorf50K_screenshot.jpg

Fotó: Eurosport

Klaebo sem ünnepelt, odament Bolshunovhoz, megpaskolta a hátát és próbálta vigasztalni, de az orosz ebből semmit sem hallott. Úgy érezte, hogy az egész világ összeesküdött ellene.

Óvás óvás hátán


A közvetítésnek hamarosan vége lett, de a helyszínen a színfalak mögött ezután kezdtek csak igazán forrani az események. A zsűri először versenyszituációnak ítélte az esetet, és nem nyúlt bele az eredménybe. Az oroszok azonban rögtön óvást nyújtottak be, a zsűri pedig mindkét felet meghallgatva, a felvételeket hosszasan elemezve tovább tanakodott.

Klaebo_04_Oberstdorf_50k_screenshot.jpg

Fotó: Eurosport

Miután Klaebo is járt a zsűrinél, igencsak zord arccal távozott. Ezután további várakozás következett, majd Klaebót ismét a zsűriszobába szólították. Ezúttal fél percet sem volt bent, majd elhagyta a verseny helyszínét, a médiához egy szót sem szólva, a szálloda felé vette az irányt. Perceken belül kihirdették, hogy Klaebót kizárta a zsűri, így a világbajnoki cím Emil Iversené, Bolshunov a második, a norvég Simen Hegstad Krüger pedig a harmadik.
A norvégok természetesen ezt sem hagyták annyiban, azonnal viszontóvtak, ezt azonban a helyszínen rögtön el is utasították. Lehetőségük van fellebbezni, ezt azonban már egy fellebbviteli bizottság tárgyalja. A norvégok egyelőre nem döntötte, hogy élnek-e a lehetőséggel. Előtte az ügyvédeikkel átnézik a FIS szabálykönyvének pontos szövegét. Ha fellebbeznek, akkor a bizottságnak a benyújtástól számítva 72 óra áll majd rendelkezésére, hogy döntsön.
Ebben az évben egyetlen példa volt a zsűri döntésének bizottság által történő felülbírálására, amikor a Tour de Ski nyitó sprintjének döntőjében Anamarija Lampic az előzés végén hozzáért Nadine Fähndrich lécéhez, aki elesett. Lampicot a zsűri kizárta, a bizottság visszaadta neki az első helyet. Most azonban merőben más a szituáció.

Indoklás


Klaebót akadályozásért zárták ki. Pierre Mignerey versenyigazgató, a zsűri elnöke az Expressen.se svéd portálnak elmagyarázta a döntés hátterét:
"- Alexander Bolshunov nem csinált semmi rosszat a szabályok szerint. Ő vezetett, neki volt joga megválasztani a nyomot a célegyenesre. Klaebo megpróbálta őt kívülről megelőzni, ahol viszont nem volt annyi hely, hogy ezt kontakt nélkül megtegye. A szabályok pedig egyértelműek: a korrekt előzésért - ami azt jelenti, hogy nincs a két versenyző között kontakt - az előzést kezdeményező versenyző felelős. Aki jelen esetben Klaebo. Ezért lett kizárva."

Bolshunov: Ha Klaebo nem töri el a botomat, nyerhettem volna


Alexander Bolshunov első nyilatkozata az volt, hogy akármi lesz, nem megy el a díjátadóra, mert nem fair, ami zajlik. Aztán végül megjelent, de olyan gyászos hangulatot teremtett, mintha temetésen lenne. Az ezüstérmet átvette, de nem akasztotta a nyakába. 
"Ha én csináltam volna azt, amit Klaebo, akkor kizártak volna, száz százalék" - mondta közvetlenül a befutó után, amikor még Klaebót írták győztesnek. "- Ha nem töri el a botomat, akkor a győzelemért sprintelhettem volna.Amikor odajött hozzám, nem igazán hallottam, hogy mit mond. De remélem, hogy a közöttünk lévő kapcsolat továbbra is sportszerű és jó marad" -
.
Klaebót az oroszok óvása miatt zárták ki, de az eredmény nem úgy alakult, ahgy azt Bolshunov szerette volna:
"- A győztesnek ma nekem vagy Johannesnek kellett volna lennie, semmiképp nem Iversennek. Az, hogy Klaebót kizárták, nem igazán elégtétel, nem hozza vissza az aranyérmet. Számomra ennek a döntésnek semmi értelme - mondta később az orosz Match TV-nek."

Klaebo: Ez pályafutásom egyik legnehezebb napja


A fiatal norvég sztár csak ezen a világbajnokságon a negyedik aranyérmet szerezte volna, ha nem zárják ki. Ami azonban sokkal nagyobb teljesítmény, az az, hogy ugyanazon a vébén nyerte volna meg a legrövidebb, sprint számot és a leghosszabb, 50 km-es távot. Erre csak a legnagyobbak képesek, ráadásul ezzel Klaebo végre lerázhatta volna magáról a "csak egy sprinter" címkét. Nagyon fontos volt neki ez a győzelem, azon a távon, ahol életében összesen négyszer indult, és soha nem volt a győzelem közelében sem. Ma mindent tökéletesen csinált. Legalábbis ezt hitte.
"- Oldalra húzódtam, és úgy éreztem, hogy megpróbál kiszorítani. Rengeteg helye lett volna bal oldalon. Borzasztó nagy csalódás, hogy ez lett a vége" - idézte fel Klaebo az esetet.
- Meg kell válogatnom a szavaimat, és hogy milyen gondolatokat fogalmazok meg. Őszintén szólva rengeteg frusztráció és harag van bennem a mai nap után. Nagyon csalódott vagyok amiatt, ahogyan a FIS kezelte ezt az egészet, és a zsűri döntése miatt. Egyelőre minden sötétnek látszik, de visszatérek - írta órákkal később az Instagram oldalán.

Klaebo_05_Oberstdorf_50k_screenshot.jpg

Fotó: Eurosport

Senki sem maradéktalanul boldog


Ilyen gyászos dobogót ritkán látni egy világbajnokság fináléjában. Bolshunovról már szóltunk, de Iversen és Krüger sem volt maradéktalanul boldog. Krüger úgy fogalmazott, hogy nem tudja, hogy sírjon vagy nevessen, de nem igazán érzi, hogy helye lenne a dobogón. Láthatóan kényelmetlenül érezte magát ebben a helyzetben. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy profi sportolókhoz éltóan nem tehetnek mást, minthogy elfogadják a zsűri döntését.
Iversen egyértelművé tette, hogy jobban örülne, ha Klaebo kapta volna az aranyérmet. Ezen túl próbál arra koncentrálni, hogy örüljön a saját teljesítményének, ami mindenképpen érmet ért a mai napon, és ez volt a célja. Nagyon szüksége volt már egy egyéni éremre, jó volt a formája és megdolgozott érte.

Ezzel a versennyel szinte mindenki veszített

Úgy érzem, nem lehet szó nélkül elmenni a történtek mellett pusztán annyival hogy leírjuk, mi történt. Több dolog is felvet kérdéseket.
Az első, hogy Alexander Bolshunov Lahtiban a tetlegességig ment a méregtől, amikor a finn Joni Mäki kiszorította a célegyenesben. Pedig Mäki sokkal finomabb mozdulatokkal tette ezt, mint most Bolshunov Klaebóval. Bolshunov akkor zabos volt, mert érezte, hogy gyorsabb és le tudná sprintelni Mäkit. Most a másik oldalra került: ő érezte, hogy Klaebo gyorsabb lehet nála, ezért ő zárta be az ajtót a norvég előtt. Mégis megint neki áll feljebb. A két eset közül valamelyikben egyértelműen nincs igaza. Veszíteni is tudni kell, még a világ legerősebb távolsági sífutójának is.
Szép dolog, hogy Pierre Mignerey közli, hogy ezek a szabályok, ők csak ezeket alkalmazták. De azon túl, hogy csak akkor gondolkodtak el rajta, amikor óvás érkezett (előtte versenyszituációnak ítélték), lehet, hogy tényleg itt az ideje ezen szabályok felülvizsgálatának, vagy legalábbis egyértelműsítésének. Az nem létezik, hogy egy szabályt attól függően ítélnek meg még a szakemberek is, hogy ki melyik oldalon áll az esemény kapcsán.
A szabály, amit mindenki másként értelmez | Eurosport
Mostanában nem telik el olyan hétvége a sífutó világkupában, hogy ne lenne valamilyen vitatható mozzanat, vagy akár kisebb botrány a különböző versenyszituációk miatt. A zsűrinek több dolga van, mint azelőtt bármikor, és bizony felfedezhető némi következetlenség a munkájukban. Pierre Mignerey versenyigazgató szerint viszont a szabályok egyértelműek, csak az értelmezésükkel van gond.
Megint ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. A FIS szabályzata ugyanazt a helyzetet (kontakt két versenyző között) teljesen másként kezeli, attól függően, hogy ki van elöl. A FIS szerint rendben van az, hogy az ellenfél előtt (akár kontakt árán is) lezárjuk az ívet, szándékosan megakadályozva, hogy megelőzhessen bennünket, hiába gyorsabb. A szabály szerint ez nem akadályozás, hanem az elöl lévő versenyző joga. Ugyanakkor az előzést kezdeményező sífutó addig nem léphet be a másik elé, amíg tisztán, tehát  léckontakt nélkül meg nem tudja ezt tenni. Ha van konktakt, akkor az akadályozás. Ez mindennek tűnik, csak igazságosnak nem, és rengeteg félreértésre ad okot. Ha a sportszerűséget akarják szem előtt tartani, akkor mindenféle szándékos akadályozást büntetni kell, akár elöl van valaki, akár egy előzést fejez be.
Ennek a történetnek itt még egyáltalán nem biztos, hogy vége van, és az is előfordulhat, hogy néhány nap múlva a zöld asztal mellett ismét változik a világbajnok személye. És az az érzésem, hogy az lenne a dolog igazságos lezárása.
Sífutás
Tíz másodperccel maradt le az olimpiáról a címvédő
19/01/2022 07:44
Peking 2022
Borul a forgatókönyv, minden sífutó versenyt töröltek az olimpia előtt
12/01/2022 12:39