Nyilván nem kell nélkülöznie vagy kölcsönkérnie, esetleg hiteleket felvennie Therese Johaugnak, de az ő esete az egyébként is érdekes helyzetben lévő sífutásra tekintve sem túlságosan biztató. A menedzsere lehet, hogy ezt másképp látja.

Még a Tour de Ski után írtunk arról, hogy az olimpiai bajnok Sami Jauhojärvi megfogalmazta a problémáit a sífutás (és legfőképp a Tour) presztízsének hanyatlásával kapcsolatban, és egy-két megoldási javaslatot is adott a FIS-nek. A már visszavonult finn a pénzügyi okokat hozta fel az egyik legégetőbb kérdésként, hisz míg például a Tour nyereményalapja a kezdetekben egymillió svájci frank volt, ez manapság hat-hétszázezres összeg körül mozog, a győztesek jutalma pedig majd' a felére csökkent. Az összegek megvágása a motiváció hiányához is vezethet, egyre kevésbé vonzó sífutónak lenni, pláne a kis nemzeteknél, ahol a finanszírozási nehézségek miatt komoly veszteségek is lehetnek. 
Mi a fene történt a Tour de Skivel? | Eurosport
A finn északi sísport két ikonikus alakja, a legendás síugró, Janne Ahonen és az olimpiai bajnok sífutó, Sami Jauhojärvi elég komoly esettanulmányt tárt fel, sőt, a megoldásra váró gondokra is javaslatokat adtak. A labda a FIS térfelén pattoghat. Aki követte december végén és január elején a 69. Négysáncversenyt és a 15.
Sífutás
„43 kilóra fogytam, két évig nem menstruáltam, de visszajöttem a pokolból”
19/01/2022 09:33
Lerágott csont, de sajnos teljesen egyértelmű, hogy a koronavírus ad az egésznek még egy döfést. Ezzel kapcsolatban a norvég sajtó a napokban, az oberstdorfi világbajnokság kellős közepén robbantott egy nagyot, és előállt Therese Johaug pénzügyeivel. A cikk meglepően őszintén és sokoldalúan járja körül a kérdést, de ez megszokott, hisz a norvégoknál egyáltalán nem tabu, ha a sportolók fizetései szóba jönnek.
A szituáció adott: amíg Johaug a 2019-20-as szezonban hozzávetőlegesen 10 millió norvég koronát (bő 355 millió forintot) keresett, addig ebben az idényben nagyon maximum 5 milliót (szűk 180 millió forint) fog, azaz a bevételeinek fele kiesik. Az ok egyrészt abban keresendő, hogy mindössze hét vk-versenyen vett részt, és kihagyta a Tourt is (másik végletként a világbajnoki sikerek hoznak a konyhára, hisz egy vb-arany 95 ezer koronát, mintegy 3,5 millió forintot ér, és ez csak a szervezők részéről), másrészt a szponzoroktól és a szövetségtől érkező összegek is jelentősen megcsappantak. A vg.no-nak a menedzsere, Jørn Ernst nyilatkozott.
"Alig versenyzett, úgyhogy nem hiszem, hogy nagy meglepetés éri őt. A bónuszok és minden más kevesebb lesz, mint eddig valaha. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz a pontos összeg, hisz a vb után a tervek szerint rendeznek még versenyeket a világkupában."
Jessie Diggins a Tour de Ski-győzelemért 660 ezer koronát (szűk 24 millió forint) kapott, azaz ebből is látszik, sokkal nagyobb súlya van a világkupának, és még jelentősebb a szponzori, valamint szövetségi bevételeknek. Johaug esetében az előző szezonban csak a világkupából szerzett összegek 2,47 millió koronát tettek ki (a nőket és a férfiakat is beleértve messze a legtöbbet a mezőnyből), ehhez jött még pluszban a Tour, így nem nehéz kiszámolni, hogy szűk 7 millió koronát köszönhetett a szponzoroknak, a bónuszoknak és a szövetségnek.
Johaug több céggel is partnerségben áll, a saját brandjét is építi, és szabadon megválogathatja, kiknek mond nemet és kiknek mond igent - például közvetlenül a szezon kezdete előtt három új szponzorral egyezett meg, ezzel párhuzamosan szakított a Huaweijel. 
"Az, hogy melyik vállalatokról és pontosan miről is van szó, a világbajnokság után jelentjük be. Két-hároméves szerződéseket írtunk alá, stabil háttérrel rendelkező, komoly cégekkel. Therese nyáron 33 éves lesz, úgy gondolkozunk, hogy a visszavonulása után is kapcsolatban maradjon a partnerekkel. 
A legjobb norvég sportolók helyzete nagyon jó, gondoljunk csak Erling Hålandra, Martin Ødegaardra
 vagy Ingebrigtsenékre, de érdekes kérdés, hogy mi lesz a sísporttal. Kívülről úgy tűnhet, hogy csökken a presztízs, hisz egyre kevesebb fiatal követi a versenyeket, de a legnagyobb vállalatok továbbra is nagy érdeklődéssel figyelik a sífutást" - mondta Ernst.
Talán egyvalamit felejtett el hozzátenni: a nagy érdeklődés és a mesésnek tűnő bevétel legfőképp csak a klasszisokra érvényes - Johaug vagyona a cikk számításai szerint bő 50 millió koronára (nagyjából 2 milliárd forint) tehető.
vg.no
Sífutás
Tíz másodperccel maradt le az olimpiáról a címvédő
19/01/2022 07:44
Peking 2022
Borul a forgatókönyv, minden sífutó versenyt töröltek az olimpia előtt
12/01/2022 12:39