Bivalyerős a norvég keret, de állítólag felemás az állapotuk, Johannes Høsflot Klæbo több nemzet tagjaival egyetemben Lahtiban sem áll rajthoz, Frida Karlsson még gyógyul, Charlotte Kalla ellenben ismét versenyre kész. Hírmorzsák a sífutóvilágból.


Ustiugov visszatért


Azok után, hogy elkapta a koronavírust, és hetekig még edzeni sem tudott, bombaformában van Sergey Ustiugov. A kétszeres világbajnok, Tour de Ski-győztes orosz legutóbb a 2019-20-as szezon végén, Drammenben állt rajthoz, a majd' egy év kihagyás azonban egyáltalán nem látszik a teljesítményén: múlt hétvégén, a kirovo-csepecki FIS-versenyeken két első és egy második helyet szerzett. A klasszikus stílusú sprintben aratott győzelme után ugyan a 15 kilométeres klasszik egyenkénti indításosban kikapott Ilia Poroshkintól (akire hónap végén, a faluni világkupán érdemes lehet figyelni), ám a 15 kilométeres szabadstílusú üldözésest brutális fölénnyel, szűk három perces (!) előnnyel nyerte a nem épp gyenge mezőnyben.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
TEGNAP 10:45
"Életem egyik legkeményebb hétvégéje volt, de napról napra jobban érzem magam, teljesen elégedett vagyok a jelenlegi állapotommal" - mondta még vasárnap este. Könnyen lehet, hogy Ustiugovot már Lahtiban is láthatjuk, de valószínűbb, hogy csak Falunba utazik - a cél, hogy minél többet versenyezzen, a világbajnokságon pedig már érmeket várnak tőle az oroszok.

Felemás állapotban lévő norvég keret - Klæbo nélkül

Mint arról korábban már beszámoltunk, a norvégok Lahtiban térnek vissza a mezőnybe. Az elmúlt napokban Trondheimben országos bajnokságot rendeztek, ezt követően hirdettek keretet a finnországi vk-állomásra. A nőknél és a férfiaknál is hat-hat versenyző indul: Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng és Lotta Udnes Weng, valamint Pål Golberg, Hans Christer Holund, Emil Iversen, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget és Sjur Røthe alkotja a csapatot. Ha hinni lehet a svéd szakértők szavainak, egyikük sincs egyelőre topformában (noha Johaug szokásához híven lényegében agyonverte a mezőnyt), így meglepetés lenne, ha ők nyernék a két váltót.
A kemény edzésben lévő Johannes Høsflot Klæbo ugyan győzött a sprintben, és egy 15., valamint egy 4. hellyel síatlonban, valamint 10 kilométeren is ott volt (előbbit EmilIversen, utóbbit Erik Valnes nyerte), csak Falunban csatlakozik a kerethez.

Az olaszok és a csehek sem utaztak, de Lahti így sem szomorkodhat

Mivel a hétvégén több ország is nemzeti bajnokságot rendez, a világbajnokságot szem előtt tartva inkább azt tartják fontosabbnak, mint a lahti hétvégét. Ennek tükrében az olaszok és a csehek sem utaztak a Vesijärvi-parti városba: Federico Pellegrinóék Clusonéban versenyeznek, ahol a sprintversenyek az oberstdorfi kerettagságról is dönteni fognak, míg a csehek Nové Městóban néznek farkasszemet egymással. Lahti azért így sem panaszkodhat, hisz a finn egészségügyi hatóságok engedélyt adtak arra, hogy mindenféle gond nélkül megrendezzék február 8. és 14. között a junior-vb-t - természetesen ugyanúgy nézők nélkül, mint ahogy Németországban is "zárt kapuk" mögött osztják majd az érmeket. 

Jó és rossz hír is akad a svédeknél

Ha már hiányzókról és visszatérőkről esett szó: Charlotte Kalla előtt minden akadály elhárult, hogy szerepelhessen a világkupában. A koronavírus-járvánnyal rendesen megszenvedő klasszis tíz nappal ezelőtt, az östersundi FIS-versenyeken megmutatta, hogy abszolút jó a formája, kettőből kétszer győzött, könnyen lehet, hogy a legmagasabb szinten is a dobogós helyekért szállhat harcba a következő hetekben. Rajta kívül ott lesz a korábban porckorongsérvvel küzdő Jens Burman is, ellenben a Tour de Skin pórul járó Frida Karlsson még nem százszázalékos: bár egyre jobban érzi magát, úgy döntött, nem kockáztat, a tervek szerint Falunban már rajthoz áll. A csapatból pihen továbbá az a Linn Svahn is, akit Svédországban megválasztották 2020 legjobb női sportolójának.
Szombaton síatlonokat rendeznek Lahtiban (kezdés 10.20-kor, illetve 12.50-kor élőben az Eurosport 2-n), majd vasárnap 9.20-tól, illetve 10.25-től jönnek a váltók, szintén élőben az Eurosport 2-n. Tartsatok velünk!
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24