Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Elsírták magukat a sífutótól, aki a semmiből jött és csodát tett

Nagy Benjámin

Frissítve 15/12/2022 - 22:43 GMT+1

Noha a beitostøleni sprint után volt olyan ellenfele, aki majd’ szétrobbant a méregtől miatta, Simone Mocellini tündérmeséje teljesen váratlanul vitt színt a sífutó-világkupába. Az olasz srác az eddigi pályafutása alatt alig indult vk-versenyeken, egyetlen komoly eredménye sem volt még a legmagasabb szinten, most mégis ő adta vissza a reményt a 2026-os olimpia házigazdájának.

A beitostøleni sprint befutója

Pedig rendesen leverte a víz a zsűriszobában.

A hétvégi, beitostøleni klasszikus stílusú sprint döntője után két sífutót rendelt be a versenybíróság: a második helyen végző Simone Mocellinités a negyedikként záró Pål Golberget.
Nem véletlenül, hiszen a futam egyetlen bukása kettejük nevéhez fűződött – az összetettet vezető norvég az utolsó előtti hosszabb emelkedőn elesett, miután az olasz félig-meddig belépett elé a nyomba, és bár hamar tovább tudott menni, nem tudott dobogót érő helyig visszazárkózni.
Elsőre nem tűnt, úgy, hogy Mocellini lenne a hibás, a norvégok mégis óvást nyújtottak be ellene, hiszen Golberg kiakadt, mivel állítása szerint az olasz a lécére is rálépett. A zsűri végül úgy döntött, versenybaleset volt, így senkit sem büntet.
„Megnéztem az esetet a zsűriszobában, és bevallom, elsőre megijedtem” – nyilatkozta utólag Mocellini.„A léceink összeértek, de tartottam az egyenes vonalú mozgást, semmi szándékosság nem volt a részemről. Az ilyen bármikor megtörténhet, és sajnálom a helyzetet, mert mindig szomorú, ha valaki elesik.”
Mégsem ez a nyilatkozat vagy Golberg bukása ugrik be először az olaszról, hanem a szenzációs versenyzése. A korábbi kiváló svéd sprinter, Teodor Peterson a svéd tv élő adásában úgy fogalmazott, soha nem hallotta a Simone Mocellini nevet, de egyből megjegyezte – és nincs ezzel egyedül.
Mocellini ugyanis annyira a semmiből tűnt fel, hogy túlzás nélkül az utóbbi évek egyik legnagyobb szenzációját mutatta be. 24 éves kora ellenére mindössze az ötödik világkupa-hétvégéjét teljesítette, az eddigi legjobb helyezése egy faluni 19. volt még idén márciusból, és korábban az utánpótlásmezőnyben sem brillírozott, egyedül a tavalyi U23-as vb-s nyolcadik helye számított kiemelkedőnek.
Most is csak két okból kapta meg az esélyt, hogy egyáltalán ott legyen a selejtező rajtjánál: egyrészt az egyetlen stabilan jó formában lévő (egyben az egyetlen világklasszis szintű) olasz sífutó, Federico Pellegrino az otthoni babavárás miatt hiányzott a mezőnyből, másrészt Santa Caterina Valfurván Alpesi Kupa-versenyt nyert december elején.
Az Alpesi Kupa nagyon nem a világkupa, ennek ellenére a beitostøleni pályán már a selejtezőben is nagyszerűen mozgott (harmadik lett), a negyeddöntőjét megnyerte, az elődöntőből szerencsés vesztesként, jó idővel simán jutott a döntőbe, ahol a célegyenesben a győztes Richard Jouvétól sem járt messze. A befutó után percekig hangosan ünnepelték az olaszok, a stábtagok közül többen is elsírták magukat, és a családja is így tett otthon.
picture

Simone Mocellini balra, a beitostøleni sprint után

Fotó: AFP

Gyönyörű nap volt ez Simone és az olasz sífutás számára, hiszen új reményt adott nekünk” – nyilatkozta az a Fulvio Scola, aki versenyzőként szintén állt világkupa-dobogón (2010, Düsseldorf, szabad stílusú sprint), és aki manapság a 2026-os, hazai rendezésű téli olimpiát megcélzó olasz edzői csapat egyik legfontosabb tagja, egyben nyár óta a legendás Markus Cramerrel együtt Mocellini edzéseit is irányítja.
„Nagyon sokat dolgoztunk az utóbbi hónapokban, főleg mentálisan. Nyáron azt mondtam Simonénak: ha megkapja az esélyt a világkupában, fogja fel úgy, mintha egy kisebb versenyen lenne. Elmeséltem, hogy anno sokszor ilyen mentalitással álltam rajthoz, és egyszer sem gondoltam arra, hogy a többiek erősebbek lennének nálam.
Örülök, hogy megfogadta a tanácsokat. Intelligens srác, csak meg kell találnia az önbizalmat és a tudatosságot, azaz kicsit fel kell nőnie.
A felkészülés során már érződött a fejlődése, de nagyon meglepett minket, mert Chicco és Defa (Pellegrino és Francesco De Fabiani – a szerk.) mellett nem láttunk ilyen eredményeket mástól. Talán ezért is örültünk annyira ennek a második helynek.
Most meg kell találnunk számára a megfelelő utat, hogy tovább tudjon építkezni. Nem szabad túlzott felelősséggel terhelni és az olasz sífutás megmentőjének kikiáltani.
A nyomás talán nagyobb lesz rajta, de bebizonyította, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkával nincs határa a jó teljesítménynek – még akkor sem, ha néhány éve senki nem tartotta őt kiemelkedő tehetségnek. Simone jó példát mutatott az olasz sífutóknak, és remélem, hogy többen is követni fogják őt.”
Mocellini aznap éjszaka szinte egy percet sem aludt (érződött is a másnapi teljesítményén, 53. lett 10 kilométeren), és még mindig nem fogta fel, mi történt vele.
„Tudtam, hogy a pálya fekszik nekem, és amellett, hogy fizikálisan is jól éreztem magam, fejben nagyon koncentrált maradtam. Minden olyan spontán jött: a helyezkedés, az energiabeosztás, az emelkedők. Cramer azt mondta a rajt előtt, a döntő első felében ne pazaroljak el sok erőt, inkább tartalékoljak a végére. Bevált.
A befutó után másik dimenzióba léptünk. Mi, olaszok szeretjük, ha megismerik a nevünket, nagyon jó volt átélni azt a pillanatot. Furcsa volt, hogy angolul kell interjúkat adnom, de nagyon élveztem.
„Úgy érzem, a csapattársaim talán jobbak is nálam, és ha nekem sikerült elérnem egy ilyen eredményt, akkor bármelyikünknek összejöhet. Én nyugodt maradok és nagyon várom a következő versenyeket.”
Szombaton, Davosban szabad stílusban is ott lesz. A hétvége minden pillanatát élőben lehet követni honlapunkon és applikációnkban is, szombaton 19:30-tól az Eurosport 1-en pedig összefoglalót mutatunk a sprintekről.
Forrás: részbenfondoitalia.it
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása