Csütörtökön kora este a Norvég Síszövetség bejelentette, hogy az összes hátralévő norvég FIS-világkupa-versenyt törlik, tekintet nélkül a sportágra. A szerdán életbe léptetett szigorítások tíznapos karantén kötelezettséget írnak elő minden beutazó számára, és bár a szövetség külön engedélyt kért, hogy a sportolók kivételt képezzenek ez alól, ezt nem kapták meg. Így nem maradt más választásuk, mint visszalépni a versenyektől. A törlés a sífutáson túl érinti az alpesi sít, a síugrást és az északi összetettet is.


Súlyos következmények

A törlés a sífutókat és a síugrókat érinti legsúlyosabban. Az alpesi sízők számára csak a kvitfjelli gyorsasági számok maradnak ki, de utána még van négy helyszín, köztük a világkupa-döntő. Az északi összetettezők oslói versenyén túl is van még egy németországi verseny Schonachban. A síugrók Raw Air Tournament elnevezésű tripla versenye (Lillehammer, Trondheim, Vikersund) már jóval komolyabb érvágás, különösen a női mezőny számára. A sífutók viszont az oslói versenyen túl a lillehammeri világkupa-döntőt is bukják, amelyre ráadásul úgy jelentkeztek be, a visszalépő kínai helyszín helyére.  Ez azt jelenti, hogy a sífutó világkupa a jövő hétvégi Nove Mestói versenyekkel véget ér. Oslóban rendezik minden évben az egyetlen 30 és 50 kilométeres távú versenyt a világkupában, a legendás Holmenkollenen. Ez idén biztosan elmarad.
Sífutás
„43 kilóra fogytam, két évig nem menstruáltam, de visszajöttem a pokolból”
TEGNAP 09:33
Egyelőre nem lehet tudni, hogy lesz-e beugró helyszín bármelyik sportágban, ahol esetleg pótolni lehetne a lemondott versenyek némelyikét. A FIS szabályai szerint ugyanis a versenyhelyszíneknek a verseny kezdete előtt legkésőbb harminc nappal nyilatkozniuk kell, hogy tudják-e vállalni a rendezést. Ez azt jelenti, hogy alig néhány nap áll rendelkezésre az esetleges póthelyszínek jelentkezésére, kiválasztására és elfogadására.

"Meg tudnánk rendezni a versenyeket"

Erik Röste, a Norvég Síszövetség elnöke rendkívül csalódott.
"Tiszteletben kell tartanunk a kormány mai döntését, de meg tudtuk volna biztonságos körülmények között rendezni a versenyeket. Számos országban több tucat versenyt rendeztek a közelmúltban komolyabb problémák nélkül, szerintünk mi is meg tudtuk volna oldani" -
nyilatkozta az NRK-nak a sportvezető.
A svédek számára ez azt jelenti, hogy számukra véget ért a világkupa, ők ugyanis korábban bejelentették, hogy nem utaznak el a csehországi Nove Mestóba a jövő hét végén, hogy minimalizálják a kockázatot a világbajnokság előtt. Amennyiben nem találnak pótlást, akkor a fentiek azt is jelentik, hogy az amerikai Jessica Diggins megnyeri a női összetett világkupát, ezzel ő lehet a második tengerentúli sífutó, akinek ez sikerül (az első Bill Koch volt, 1981-82-ben). Az már korábban eldőlt, hogy a férfiaknál Alexander Bolshunov viszi az összetettet.
Természetesen hátravan még a szezon csúcspontjának számító oberstdorfi világbajnokság (feb. 22 - márc. 07.), de ez a mai hír mindenképpen kellemetlen, és sok olyan versenyzőtől veszi el a lehetőséget, akinek a világbajnokságon nem osztanak lapot. Rólunk, nézőkről nem is beszélve.
Sífutás
Tíz másodperccel maradt le az olimpiáról a címvédő
TEGNAP 07:44
Peking 2022
Borul a forgatókönyv, minden sífutó versenyt töröltek az olimpia előtt
12/01/2022 12:39