Nagyon fordulatos és izgalmas küzdelemben a címvédő norvégok nyerték pénteken a sífutók 4x10 kilométeres férfi váltóversenyét a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon.


Pedig kifejezetten rosszul kezdett a nagy esélyes skandináv négyes: az oroszok első embere, Alekszej Cservotkin a teljes mezőnyt faképnél hagyta, a norvég Paal Golberg pedig még csak az elsőszámú üldözőbollyal sem tudta tartani a lépést, így tizedikként közel egyperces hátrányt szedett össze. Viszont Emil Iversen nemcsak ledolgozta ezt a jelentős lemaradást a második klasszikus stílusú 10 kilométeren, hanem a finneken kívül mindenki mást le is szakított.
Innentől szabadstílusban simának tűnt a norvég diadal, mert a 15 kilométer világbajnoka, Hans Christer Holund és a világ leggyorsabb sífutója, Johannes Hösflot Klaebo volt hátra. Előbbi érvényesítette is a papírformát, közel félperces előnnyel indította honfitársát, aki mögött egy ötös üldözőboly alakult ki. Ebből a csoportból az összetett világkupában élen álló, a 15+15 kilométeres vegyesstílusú szám orosz aranyérmese, Alekszandr Bolsunov meglépett, sőt, felért a kényelmesen tempózó Klaebóra is. A norvég világklasszis aztán pihent állapotát kihasználva az utolsó emelkedőn lerázta ellenfelét, így végül megszerezte az aranyérmet. A bronzéremért csatázó négy staféta közül a franciák bizonyultak a leggyorsabbnak.
Sífutás
Bukhatja az olimpiát a világ legjobb sprintere
17/09/2021 17:45
Klaebo a váltó sikerével ugyanazt a triplázást érte el, mint két éve az előző vb-n, amelyen az egyéni és csapatsprint mellett ugyancsak a stafétával lett még aranyérmes.
Eredmények, Sífutás, 4x10 km-es férfi váltó
:
1.
Norvégia
(P. Golberg, E. Iversen, H. C. Holund, J. H. Klaebo) 1:52:39.0 óra
2.
Orosz Síszövetség
(A. Cservotkin, I. Jakimuskin, A. Malcev, A. Bolsunov) 12.0 mp hátrány
3.
Franciaország
(H. Lapalus, M. Manificat, C. Parisse, J. Lapierre) 1:12.6 p h.
MTI
Sífutás
Tart a vírustól, kihagyhatja a pekingi olimpiát a norvégok legnagyobb sztárja
17/08/2021 12:52
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13