A norvégok nyerték csütörtökön a sífutók 4x5 kilométeres váltóversenyét a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon. A nagy esélyes svédek dobogóra sem álltak.


A címvédő svédek teljes csődjét egyértelműen a rossz vaxolás okozta, ugyanis az első két, klasszikus stílusú váltótag sílécei egész egyszerűen nem tapadtak felfelé, így már 5 kilométer után hátrányba kerültek. A második embereknél a norvég Heidi Weng olyan iramot diktált, hogy az oroszokon kívül minden más riválist leszakított, eközben a svédeknél az egyaránt háromszoros olimpiai és világbajnok Charlotte Kalla több mint másfél perces hátrányt szedett össze.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
25/11/2022 - 14:38
A szabadstílusú váltótagoknál az Oberstdorban immár harmadszor győztes Therese Johaug a várakozásoknak megfelelően maga mögött hagyta az orosz kvartett tagját, a norvégok befejező embere, Helene Marie Fossesholm pedig valamelyest még növelte is a 20 másodperces előnyt a célig. Az oroszok gond nélkül végeztek másodikként, a komoly csata a bronzért alakult ki a finnek és az amerikaiak között, a befutóban végül Krista Parmakoski gyorsabbnak bizonyult a világkupában élen álló Jessie Digginsnél.
A 32 éves Johaug pályafutása 13. vb-aranyát nyerte, a szombati 30 kilométeren pedig címvédőként indulva már egy ezüst is elég lenne számára, hogy az örökrangsorban honfitársát, Petter Northugot megelőzve a negyedik helyről a harmadikra lépjen előre. A medálok számát tekintve 18-cal pedig már második a mindkét lajstromban éllovas, ugyancsak norvég Marit Björgen mögött.
Eredmények:
Sífutás, 4x5 km-es női váltó, világbajnok:
1. Norvégia (Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm) 53:43.2 perc
2. Orosz Síszövetség (Yana Kirpichenko, Yulia Stupak, Tatiana Sorina, Natalia Nepryaeva) 26.6 mp hátrány
3. Finnország (Sasmi Jönsuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen, Krista Parmakoski) 46.2 mp h.
MTI
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
25/11/2022 - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46