A papírforma szerint a nőknél svéd, a férfiaknál norvég aranyérem született a sífutók világbajnokságának nyitószámában, a sprintben. A svéd aranyat azonban nem az szállította, akitől leginkább vártuk.

A várakozásoknak megfelelően latyakbirkózást hozott a sífutók sprintje az oberstdorfi világbajnokságon. Ennek ellenére jóval kevesebb bukás született, mint amire számítani lehetett. Meglepetés is kevés volt, az a kettő viszont, ami történt, elég nagyot szólt.
Történelmi duplázás a férfiaknál, fölényes svéd siker a nőknél a sprintben | Eurosport
A férfiaknál Johannes Hösflot Klaebo megvédte a címét, míg a nőknél Jonna Sundling diadalmaskodott a sífutók sprintversenyében a németországi Oberstdorfban zajló északisí-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai és immár négyszeres világbajnok Klaebo történelmet írt az ismétléssel, ugyanis a férfiaknál még senki nem tudott kétszer vb-aranyat szerezni ebben a számban.
Ruka
Érinthetetlen volt a norvég sprintpápa a rukai szezonnyitón
TEGNAP - 14:38

A világ legjobbja nem lett világbajnok

A svéd Linn Svahn még épphogy betöltötte a 21-et, de nemcsak egy ország, hanem az egész világ elvárásainak terhét kellett cipelnie. Hogy a teher volt-e túl sok, netán mégsem gyógyult fel teljesen a vébé előtt három héttel elszenvedett apróbb vállsérüléséből, vagy a kásás hóval nem tudott mit kezdeni, nem lehet tudni. Mindenesetre már a prológon is csak a hetedik legjobb időt futotta, majd a főversenyben már a negyeddöntőben is önmaga árnyéka volt. Sehol nem volt nyoma a magabiztos, bombaerős Svahnnak, akit minden versenyen láttunk az elmúlt egy évben.
Ebben a szezonban csak öt sprinten indult, abból négyet megnyert. Mindegy volt neki, hogy klasszikus vagy szabadstílus, havazás vagy nagyon sok mínusz, játszott a mezőnnyel. Ezúttal viszont nem.
Ulricehamnban volt egy bukása, amikor elég csúnyán odacsapta a vállát és a fejét, a szemhéja is felrepedt. Agyrázkódás gyanújával rövid ideig volt megfigyelésen, de a komolyabb gondot a vállának ütése jelentette. Nem tört vagy szakadt semmi, konzervatív kezeléssel helyrehozták, de az biztos, hogy nem az eltervezett edzésprogram szerint tudott ezután készülni a világbajnokságra. Így vagy úgy, Linn Svahn ma az elődöntőben elköszönt, és az SVT televíziónak adott egyetlen kurta mondatos interjú után szokása szerint elviharzott a stadionból. Ha megnyugszik, várhatunk majd tőle értékelést, de bőven előfordulhat, hogy ő maga sem tudja, miért nem ment neki ma.

Egy svéd kiesik, jön a helyére három másik

Szó szerint. Kétség nem fér hozzá, hogy most már lassan három éve a svéd női sprinter válogatott a legerősebb a világon, legalábbis csapatszinten. 5-6 olyan sprinterük van, akik bármikor képesek világkupa-versenyt nyerni. Még azzal is bajban voltak, hogy kit hozzanak el a világbajnokságra. Így eshetett meg, hogy Anna Dyvik, aki Falunban hetedik volt, majd megnyerte a svéd bajnokságot, otthon maradt.
Svahn kiesésével ott volt még Johanna Hagström és Jonna Sundling. Maja Dahlqvistnek ezúttal sem jött össze, Svahnnal együtt az elődöntőben búcsúzott. Pedig Ulricehamnban ő nyert. Hagström és Sundling viszont bejutott a döntőbe, ott viszont Sundlingnak nem volt ellenfele. Komoly fölénnyel nyerte a finálét és lett 26 évesen végre világbajnok.

Rögös út a világbajnoki címig

Mint sok más versenyző, Jonna Sundling is a juniorok között robbant be, de hányszor láttuk már, hogy az ígéretes versenyzőből soha nem lesz eredményes felnőtt. Sundling 2014-ben junior sprint világbajnok lett, és megvédte váltóban is az egy évvel korábban szerzett bajnoki címét. A felnőttek között azonban nem ment ilyen simán az átmenet.
A világkupában elődöntők, néha döntők is jöttek, a 2017-es világbajnokságra azonban betegség miatt nem mehetett. Egy évvel később, a téli olimpiai keretből az utolsó pillanatban pöckölték ki. 2019-ben döntőbe jutott, ahol Dahlqvist elesett, és a kikerülése közben eltört a botja. Törött bottal negyedik lett.
Tavaly, a világkupa végére igazán belendült, harcban volt a szakági kristálygömbért - aztán a koronavírus miatt az utolsó két sprintet törölték és Svahn lett a kupagyőztes.
Idén azonban újult erővel vágott neki a szezonnak. Lecserélte a lécgyártót, változtatott az étrendjén is. És türelmesebb volt, mint valaha. A világkupában nem tudott nyerni, de kétszer állt a dobogó harmadik fokán, mindkétszer klasszikus stílusú sprintben. Ma pedig egyszerűen nem volt ellenfele.

Hazatért a csodawaxmester

Először tavaly cikkeztek róla a svéd sajtóban, hogy a norvég sikerek mögött hosszú ideje egy svéd waxmester, Perry Olsson áll. Az elismert szakember 2003 óta dolgozik a svédek ősi riválisainak, hosszú évek óta ő a waxmesterek vezetője. Björgen, Northug, Johaug és a többiek megszámlálhatatlan világbajnoki és olimpiai bajnoki címe mögött mindig ott volt. Szinte családtaggá vált.
A svéd szakvezetésben nem volt minden felhőtlen az elmúlt két-három évben, folyamatos vezetőváltások, új szövetségi kapitány, médiában kiteregetett szennyes. Már akkor felmerült, hogy hogyan fordulhat elő az, hogy a svédek nem tudnak egy olyan ajánlatot tenni a saját waxmesterüknek, amiért hazatérne Norvégiából. Nos, úgy tűnik, hogy a kritika célba talált, és ettől a szezontól Perry Olsson a svéd válogatott léceit waxolja. Konkrétan Jonna Sundling lécei is az ő kezei közül kerültek ki ma, így a 66 éves szakember keze szó szerint benne volt a sikerben.
Ő úgy fogalmazott, hogy a léc általában csak 10%-ot számít, a sportoló 90-et, de hozzátette, hogy a mai körülmények között talán ennél több is múlhatott a léceken. Sundling pár nappal a vébé előtt kapott vadonatúj Rossignol léceket, amelyek elmondása szerint szenzációsan csúsztak, már a próbák során is, ma pedig annál jobbak voltak, minél vizesebb lett a hó. Egyébként a méretre szabott sífutó cipők miatt döntött végül a francia márka mellett a szezon elején. Erre nagyon kényes.

Falla, a főnixmadár

Léteznek versenyzők, akik, legyenek bármilyen gyengék év közben a világkupában, a világverseny hívó szavát meghallva feltámadnak poraikból. Mint a legmélyebb álmát alvó macska, amikor a konyhában megcsörgetjük neki a szárazkajás dobozt. 
Maiken Caspersen Falla világklasszisát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2013 óta minden világversenyen érmes. 2013-ban VB-bronzérmes, Szocsiban olimpiai bajnok, 2015-ben ismét VB-bronzérmes, 2017-ben pedig elhozta az aranyat szabadstílusú sprintben Lahtiból. A következő évben Phjongcshangban klasszikban ezüstérmes, majd 2019-ben Seefeldben megvédte világbajnoki címét szabadstílusban.
Ezek után a tavalyi éve igencsak nyögvenyelősre sikerült, majd idén egy pocsék őszi felkészülést követően kihagyta a szezonnyitó versenyt. Egyre súlyosabb az asztmája, a versenyterhelést egyre kevésbé bírja. A száraz hideg különösen nem tesz jót neki, a verseny utáni napokon nem nagyon tud kimenni sífutni. Ebben a szezonban egyetlen világkupa-versenyen tudott elindulni, Falunban, ahol 13. lett.
Ezek után ma bejutott a döntőbe és ezüstérmet szerzett Jonna Sundling mögött, lehajrázva a bomba formában lévő szlovén Anamarija Lampicot. Talán a 16-18 fokos hőmérséklet kevésbé terhelte meg a hörgőit, vagy csak egyszerűen nála kevesen tudják jobban, hogyan kell egy világverseny legfontosabb napjára felkészülni.
részben via Expressen
Elemzésünket az északisí-világbajnokság esélyeseiről Hóeke podcast különkiadásunkban hallhatjátok.
Ruka
Drámai befutó a szezonnyitón, a célegyenesre fordulva az első helyről bukott Maja Dahlqvist
TEGNAP - 14:36
Sífutás
Koronakáosz a sífutóknál a szezonkezdet előtt
24/11/2022 - 19:46