Mostanában nem telik el olyan hétvége a sífutó világkupában, hogy ne lenne valamilyen vitatható mozzanat, vagy akár kisebb botrány a különböző versenyszituációk miatt. A zsűrinek több dolga van, mint azelőtt bármikor, és bizony felfedezhető némi következetlenség a munkájukban. Pierre Mignerey versenyigazgató szerint viszont a szabályok egyértelműek, csak az értelmezésükkel van gond.


Lampic vs Fähndrich a Tour de Skin

A szlovén Anamarija Lampic előzése és annak következményei napokig foglalkoztatták a sífutó világot. Lampicot először kizárták a futamából:
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
TEGNAP 10:45
Tour de Ski: kizárás lett a drámai döntő vége | Eurosport
A svájci Val Müstairben egy szabadstílusú sprinttel megkezdődött a 15. Tour de Ski. A varázslatos engadini magasvölgyben váltakozó intenzitású havazásban, egy technikás és izgalmas pályán zajlottak a futamok. Azt azonban senki sem gondolta, hogy az igazi izgalmak a verseny után jönnek. A nap első meglepetését az összetett verseny egyik legnagyobb győztese, a svéd Ebba Andersson szállította.
Mignerey azzal indokolta döntésüket, hogy a szlovén érkezett hátulról, ezért a szabály szerint az ő felelőssége lett volna úgy végrehajtani az előzési manővert, hogy azzal semmiképpen se okozzon bukást.
Igen ám, de a szlovénok fellebbeztek, és ezt már egy másik bírói panel tárgyalta. Ők pedig versenybalesetnek ítélték a helyzetet, és Lampic visszakapta a második helyét.

Majdnem-bunyó Lahtiban

Élénken él friss emlékeinkben az eset az orosz Alexandr Bolshunov és a finn Joni Maeki között. Az esetből azért lett csak majdnem-bunyó, mert a finn nem ütött vissza. A finn (akiről utólag kiderült, hogy a verseny közben már hergelte Bolshunovot), véleményes, de nem szabálytalan pozícióválasztással akadályozta meg, hogy a sprintben nála gyorsabb Bolshunov előzni tudjon, amitől az orosznak teljesen eldurrant az agya.
Mi köze a rendőrségnek az ellenfelét MMA-harcosként letaroló orosz sífutóklasszis balhéjához? | Eurosport
A kérdés költői, hisz egyáltalán nem csitul Bolshunov és Mäki balhéja. Miközben bűncselekmény miatti feljelentések érkeztek és a vb-szereplés is veszélybe került, Johannes Høsflot Klæbo óriásit röhögött a tv előtt.
Maeki mozgását nem ítélték szabálytalannak, hiszen ő volt elöl, és ő választhatta meg a nyomvonalát. (Megjegyzés: sprintben a helyezkedés legalább annyira fontos, mint a gyorsaság, ott ez egy szinte mindennapos szituáció). Bolshunovék pedig kollektív büntetést kaptak: kizárták a váltót a versenyből.
Sokan azonban eltiltást követeltek az oroszra, hiszen a világ jelenlegi legjobb sífutója egyszerűen nem engedhet meg magának ilyen viselkedést. Ezen vajmi keveset enyhít a később az orosz szövetség által kiadott hivatalos bocsánatkérés. A norvég Valnes emlékeztetett rá, hogy amikor ő dühében rácsapott a botjával a pálya melletti védőhálóra, 2500 norvég koronás pénzbírságot kapott, mert mi történt volna, ha mondjuk ott áll egy család (nem állt ott senki). Bolshunov ezzel szemben a tettlegességig ment és letarolta a versenyzőtársát, amiért a csapata kizárásán kívül nem kapott semmilyen szankciót. Ha egy olyan előzés, mint Lampicé, elsőre kizárást ér, akkor mit kell vajon tenni ahhoz, hogy valakit el is tiltsanak egy-két versenytől? A kérdés természetesen költői, de tényleg nem feltétlenül tűnik konzekvensnek az ítélkezés. Az amerikai és kanadai válogatottak szövetségi kapitányai maguk zárták volna ki a versenyzőjüket, ha ilyet tesz.
Annyit azért érdemes tudni, hogy a szabálykönyv alapján a zsűri csak az adott versenyre szabhat ki szankciót, amelynek legsúlyosabb esete a kizárás (ez megtörtént), illetve 5000 svájci frank maximális pénzbírság. Az esetleges eltiltásról első körben a sportoló hazai szövetsége dönthet. Az oroszok nem tiltották el Bolshunovot. További szankcióról a FIS Fellebbviteli Bizottsága (Appeals Commission), a FIS Tanács (FIS Council) vagy a FIS Bíróság (FIS Court) tárgyalhat. A Fasterskier értesülései szerint a FIS még vizsgálja Bolshunov ügyét.

Linn Svahn, az érinthetetlen

A legutóbbi, faluni hétvégén is akadt bőven olyan szituáció, ami okot adott a fejvakarásra. Több sífutót is figyelmeztettek szóban a sprint során akadályozás miatt. Aki viszont még szóbeli figyelmeztetést sem kapott, az Linn Svahn.
A világ jelenlegi legjobb női sprintere már a negyeddöntőben kihúzta a gyufát a norvég Lotta Udnes Wenggel szemben, miután a célegyenesre fordulva úgy lépett be elé (úgy, hogy egyébként üres nyom lett volna előtte, ha egyenesen megy tovább), hogy nemcsak akadályozta Udnes Wenget, hanem konkrétan rálépett a lécére. Weng így minden lendületét elveszítve már nem tudott a továbbjutó helyezésért sprintelni, és kiesett. Egy "boldog karácsonyt" félmondattal köszönte meg Svahnnak a manővert, aki maga úgy értékelte a helyzetet, hogy "hülyeség volt ugyan, de nem szándékos, én egyértelműen a belső nyomot akartam. A zsűri sem szólt egy szót sem érte, ilyen a sprint".
A norvégok szövetségi kapitánya, Espen Bjervig a verseny után 15 percet töltött a zsűriszobában, de hiába, ők helyben hagyták az eredményt. Bjervig másképp látta a helyzetet:
"Linn megkezdi a kanyart, majd egy szokatlan módon belép Lotta elé. Szerintem a zsűrinek itt közbe kellene lépnie, mert én az utóbbi időben tendenciát látok az ilyen manőverekben. Egyre többen futnak így, és ennek gátat kell szabnunk. A zsűri egyetért abban, hogy Linn nekiment Lottának, de úgy vélik, hogy ehhez joga volt, mert ő volt elöl."
A döntőben szintén Svahn volt az, aki a célegyenes előtti utolsó dombtetőre érkezve, a külső ívről úgy sorolt be a szlovén Anamarija Lampic elé, hogy a léce fele rajta volt Lampic lécén. De itt már előtte is Svahn volt elöl, tehát az elöl lévő nyomválasztási előnyével élt. Lampic nem szólt egy szót sem, ahogy a zsűri sem, ez sima versenyszituációnak tűnt, pedig akadályozta vele Lampicot. De ez ugye nem minősül előzésnek, az már a kanyar megkezdése előtt megtörtént, még ha a belső ív miatt közben ismét léctávon belülre érkezett is Lampic.
A férfiak második elődöntőjében Johann Häggströmöt büntették akadályozás miatt, amit azonban a verseny utáni elemzést követően visszavontak, és versenybalesetnek tituláltak. A láncreakciót valóban Häggström indította el, mivel ráfutott az előtte csúszó Chanavat lécére, és ha nem lép ki balra, mindketten buknak. Ezzel bezárult az ajtó Taugboel előtt, aki gondolkodás nélkül szintén balra lépett, hogy ne veszítsen lendületet, közben pedig letarolta a finn Vuorinent. Ha valakit meg kellett volna büntetni ebben a szituban, az Taugboel. Ő viszont semmit nem kapott.

Tanácskozás összehívására van szükség

Amikor Svahn és Udnes Weng esetéről kérdezik, Pierre Mignerey csak csóválja a fejét:
"Linn Svahn érkezik elsőként, így neki van joga bármelyik nyomot választani. Én nem látok semmi szokatlant abban, ahogyan ezt tette. Látható volt, hogy ebből kontakt lesz közte és Weng között, de ezzel nincs semmi probléma. Nem értem, hogy az emberek miért vannak ezen ennyire meglepődve. Itt nem történt semmi különös."
Mignerey az Expressen.se kérdésére elpanaszolta, hogy lassan tömegesen érkeznek a reklamációk a zsűri döntései miatt, ezért úgy érzi, eljött az idő, hogy lépjenek valamit az ügyben. A szezon után minden nemzet részvételével tanácskozást fog összehívni.
"A versenyzők néhány képviselőjének már említettem, mivel úgy gondolom, hogy meg kell beszélnünk a dolgokat. Párbeszédre van szükség a szabályok értelmezéséről, és hogy milyen irányba szeretnénk elmozdulni a jövőben. Az akadályozás a leggyakoribb szabálysértés. De arról is beszélünk kell, hogy előzés közben kié a felelősség. A Tour de Ski alatt nagyon sok olyan észrevételt kaptuk a versenyzőktől, hogy szerintük a kontakt része a tömegrajtos és sprint versenyeknek, mi pedig túl sokszor avatkozunk közbe.
Itt nem arról van szó, hogy a zsűri az egyik oldalon áll, a versenyzők meg a másikon. Mindannyian ugyanazt szeretnénk. De olyan jeleket látok mostanában, amikor a zsűri döntései ellen fellebbeznek, és közben ilyen kommentek érkeznek... úgy érzem, itt az ideje a megbeszélésnek. Olyan szabályokra van szükség, amelyeket mindenki elfogad és ugyanúgy értelmez" - véli Mignerey
Talán érdemes lenne azon elgondolkodni, hogy miben különbözik az az akadályozás, ha valaki az előzés befejezése előtt vált nyomot és úgy ér hozzá a másik lécéhez, és az, amikor ugyanezt az elöl lévő jogán teszi.
via expressen.se és vg.no
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24