Nem telik el nap bukás és kizárás nélkül a Tour de Skin. Tegnap a női sprint döntő ért drámai véget, ma erre az oroszok tettek rá még egy lapáttal a férfi 15 km-es tömegrajtos versenyen.


Miközben Alexander Bolshunov a győzelem felé robogott, mögötte parázs csata bontakozott ki a második helyért három orosz (Belov, Chervotkin és Yakimushkin), valamint a négyszeres Tour de Ski-bajnok svájci Dario Cologna között.
A gondot ezúttal is a stadionba vezető S-kanyar és benne a lejtő okozta. Nagy sebességgel érkeztek, viszonylag közel egymáshoz. Belov ment bele először, de lassabb volt, mint a mögötte jövő Chervotkin, viszont a kanyar kijáratánál bezárta a kaput Chervotkin előtt, akinek ekkor már esélye nem volt lassítani. Belerohant Belovba, mindketten elestek. Yakimushkin már csak a pályán kívül tudta őket kikerülni. Cologna volt a nevető negyedik, és megszerezte Bolshunov mögött a második helyet. Yakimushkin futott be harmadiknak.
Sífutás
Megszületett a történelmi döntés: ugyanolyan távon versenyeznek a jövőben a férfi és a női sífutók
26/05/2022 10:45
Belov és Chervotkin elképesztő módon a bukás után a pályán előbb leállt vitatkozni, csak azután folytatták a versenyt, pedig a Tour de Skin minden másodperc számíthat. A vitát a befutó után is folytatták, Belov láthatóan próbált elnézést kérni. De a feketeleves csak ezután jött: a zsűri Chervotkint találta szabálytalannak a bukás okozásában, ezért kizárták a versenyből. Ez annyit tesz, hogy elvették a hetedik helyezését, továbbá kapott három perc időbüntetést, amivel az összetett verseny 61. helyére esett vissza.
Markus Kramer, az orosz válogatott osztrák edzője szerint Chervotkin elismerte a hibáját a zsűri előtt, de azzal védekezett, hogy annál a tempónál mégis mit tehetett volna? Kramer mindenesetre reméli, hogy elnézést fog ezért kérni Belovtól.
Az oroszok vezetőedzője, Jurij Borodavko viszont hivatalosan fellebbezett, de a zsűri nem hallgatta meg az érveit. Szerinte ugyanis mindkét versenyző egyformán hibás az esetben, és maximum sárga lapot érdemeltek volna mindketten, Chervotkin büntetése túlzó.
A svéd televízió szakkommentátora, Anders Blomqvist véleménye szerint ugyanakkor egyértelműen Belov volt a hibás.
Kommentben jöhetnek a vélemények, olvasóink szerint ki volt a hibás?
1. Chervotkin
2. Belov
3. Egyformán
4. Aki a pályát kitalálta
5. Tök mindegy, lényeg, hogy Cologna második :)
Sífutás
Történelmi döntés: hiába a nagyobb balhék, óriási változás jöhet sífutásban
19/05/2022 16:26
Sífutás
Újabb olimpiai bajnok norvég sífutó fejezte be pályafutását
21/04/2022 19:24