Váratlan fordulatot vett Therese Johaug doppingügye. Az olimpiai és világbajnok sífutónőt február elején 13 hónapra tiltotta el a Norvég Olimpiai Bizottság. Sem ő, sem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség nem fellebbezett az ítélet ellen. A Nemzetközi Síszövetség azonban túl enyhének találja a büntetést.
Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a norvég sífutó sztár tavaly októberben egy versenyen kívüli doppingellenőrzésen pozitív mintát produkált. Mintájában a clostebol nevű anabolikus szteroidot mutatták ki. Elmondása szerint a szer egy krémmel jutott a szervezetébe, melyet a naptól leégett és felsebesedett ajkainak kezelésére kapott az olaszországi magaslati edzőtábor során.
Johaug magyarázatát a meghallgatás során elfogadták, ahogyan azt is, hogy a szert az orvosa tanácsára alkalmazta. Az ügy megítélésének sarkalatos pontja a sportoló egyéni felelőssége. Mert a doppingellenes szabályok alapvetése, hogy végső soron a sportoló felel mindenért, ami a szervezetébe jut. Márpedig a krém dobozán egyértelműen fel volt tüntetve, hogy tiltólistás szert tartalmaz.
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13
Johaug azt szerette volna elérni, hogy teljesen felmentsék, ami a körülmények és a precedens ügyek ismeretében nem igazán volt valós elvárás. Végül a javasolt 14 hónapos eltiltás helyett kevesebbet, 13-at kapott. Ez alapján november 19-én versenyezhetne újra, bőven lenne tehát ideje felkészülni az olimpiára. Valószínűleg ezt belátva, és a további lelki teher elől menekülve döntött úgy, hogy ő maga nem fellebbez.
A FIS azonban elégedetlen, ezért az utolsó fellebbviteli hatósághoz, a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak. A hivatalos indoklásukban ez áll:
“A benyújtott bizonyítékok alapján a Norvég Olimpiai Bizottság úgy ítélte meg, hogy a sportoló a szert nem teljesítménynövelő szándékkal alkalmazta, ráadásul egy megbízható és tapasztalt csapatorvos tanácsára. A FIS Antidopping csoportja szerint azonban a kiszabott büntetés a méltányosan kiszabható sáv alsó határán van, és nem tükrözi Therese Johaug felelősségét a tekintetben, hogy figyelmen kívül hagyta a szer dobozán lévő egyértelmű figyelmeztetést, annak ellenére, hogy egy külföldön vásárolt, számára ismeretlen készítményről van szó.”
Kétségtelen, hogy az eredetileg kiszabott 13 hónapos eltiltás meglehetősen szokatlan. Általában hat hónapos, vagy még inkább egyéves „egységekben” szoktak a büntetést adagolni, egy ilyen doppingvétség esetén pedig két évtől négy évig terjedő eltiltással büntethető a sportoló. Félő, hogy ha a CAS elfogadja a FIS által benyújtott kifogást, Johaug esetleg kétéves eltiltást is kaphat. Ezzel elúszna számára a 2018-as téli olimpián való indulás lehetősége.
Az ügy várható átfutási ideje mostantól számítva hat hónap, Johaug tehát szeptemberig nem alhat nyugodtan.
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00
Sífutás
Saját pénzdíjából venne negyvenmilliós edzőpadot a világ legjobb sífutója
18/03/2021 21:46