Párosbotozás tiltása, anyasági támogatás, kvóták - ezekről döntött a FIS tanácsa.
A Nemzetközi Síszövetség 50. kongresszusa a napokban zajlik. A FIS döntéshozói kétévente összegyűlnek, hogy a szervezet irányítása alá tartozó téli szakágak fejlődési irányairól döntsenek. A havas hegyek után érthető, hogy tengerpartra vágynak, és a mexikói Cancúnnal ezzel aligha lőttek mellé.
Első hallásra talán soknak tűnik a fejenkénti háromezer svájci frankos költség (Forrás: Neue Zürcher Zeitung) a hatéjszakányi szállás-reggeliért és oda-vissza repülőjegyért, de a FIS-elnök Gian Franco Kasper szerint Svájcban vagy Ausztriában sem jönne ki sokkal kevesebből a 900 főnyi delegált összehívása. Ez egyébként alighanem így is van, főleg, ha hasonló színvonalú ellátást szeretnének. Az a közel egymilliárd forint pedig bele kell, hogy férjen a szövetség költségvetésébe.
Sífutás
Robbantották a doppingbombát: páros lábbal szálltak bele az oroszok a WADA-ba és a norvégokba
26/03/2021 05:13
Számunkra azonban sokkal fontosabb az elvégzett szakmai munka eredménye, ez határozza meg ugyanis, hogy mely szabályok mentén zajlanak majd a jövőben a versenyek. Lássuk tehát a sífutást érintő legfontosabb újdonságokat!
(Még) nem vezetik be a világkupában a tiltott párosbot-zónákat
Egyre több olyan klasszikus stílusú versenyt lehet látni, ahol az arra alkalmas (nem túl sok meredek emelkedővel tarkított) pályán a sífutók nem használnak tapadówaxot, hanem kizárólag csúszówaxot használva végig párosbotozzák a viadalt, mert ez teszi számukra lehetővé a leggyorsabb haladást. A sportág tradícióit féltők emiatt a diagonállépés kihalását vizionálják, amely a létező egyik legszebb mozgásesztétikai látvány.
Ahogyan az 1980-as években megjelent korcsolyázó stílus térhódításakor(a szabadstílus legalizálásával, de a klasszikus stílus kötelező megőrzésével) a FIS most is igyekszik a szabályozás eszközével életben tartani a diagonállépést. Legújabb javaslatuk az volt, hogy a klasszikus stílusú versenyeken a pályákon kijelölnének olyan zónákat, ahol egészen egyszerűen tilos párosbotozni. Így a versenyzők rá lennének kényszerítve, hogy tapadówaxot is tegyenek a lécre. Az előzetes elképzelések szerint a változás a legmagasabb szintről, tehát a világkupáról indult volna.
A sportági szereplők részéről az ötletnek természetesen vegyes volt a fogadtatása. Akik élen járnak a párosbotozásban (mint például a norvég Martin Jonsrud Sundby és Petter Northug), érthetően nem rajongtak a javaslatért. A sífutás egyik legendájának számító Thomas Alsgaard egyenesen odáig ment, hogy szerinte a FIS a sportág természetes evolúcióját próbálja gátolni, „mintha ismét a nyolcvanas években lennénk”. Persze Alsgaard éppen mesteri szabadstílusú sífutásának köszönheti összesen 15 olimpiai és világbajnoki aranyérmét.
A FIS bizottsága végül úgy döntött, hogy ugyan ad lehetőséget a tiltott zónák tesztelésére, de nem teszi kötelezővé azt, és mindezt csak az országos versenyek szintjén, nem pedig nemzetközi versenyeken vagy a világkupában.
Nemzeti kvóták – a norvégok fellélegezhetnek
Szintén jó ideje beszédtéma a versenyeken a nemzeti kvóták nagysága a világkupában, így a FIS ezt is napirendre tűzte Cancúnban. A kiindulási pont a kvóták csökkentése a versenyek egyoldalúsága és a nagy létszámú mezőnyök elkerülése érdekében.
Úgy tűnik, sikerült egy olyan megoldást találni, amivel az érintettek többsége elégedett lesz. Az elfogadott módosítás értelmében a „nagy” sífutónemzetek ezentúl csak maximum hat versenyzőt indíthatnak. Ezen felül a karácsony előtti időszakban az előző évi összetett világkupa győztese, karácsony után pedig (és ez újdonság) az aktuális összetett világkupa éllovasa a nemzeti kvótán felül, alanyi jogon indulhat. Ugyanezen metódus szerint a kontinentális kupaösszetett győztese, illetve aktuális listavezetője szintén rajthoz állhat.
A rendező ország jogán maximum 15 (a Tour de Ski esetében 10) versenyző indítható. Komoly változás, hogy váltóversenyeken ezentúl egy ország csak maximum két csapatot indíthat. Ez elsősorban a norvégokat érinti fájóan, de lehetett volna rosszabb is számukra a helyzet, mivel az eredeti javaslatban országonként csak egy váltó engedélyezése szerepelt.
Anyasági támogatás
Az utóbbi évben számos nemzetközi élversenyző vállalt anyai örömöket. Az átlagosnál magasabb szám persze betudható annak, hogy nem volt a szezonban világverseny és pont félúton voltunk a következő téli olimpia felé. A FIS azonban úgy gondolta, hogy a visszatérő édesanyák megérdemlik az extra támogatást. Szövetségi szinten ez az edzői és kísérői kvóta bővítésével, valamint bővített szállásszolgáltatások biztosításával érhető el.
Az elfogadott javaslat szerint minden versenyző anyuka bébiszittere extra akkreditációt kap a versenyeken. Marit Björgen esetében a férje, Fred Börre Lindberg szintén külön akkreditációt kapna, nem számítana bele a norvég edzői és kísérői keretbe (ez nemzetenként maximum 22 fő). Az akkreditáción túl saját öltözőt és lehetőség szerint szeparálható hálóhelyiséggel rendelkező hotelszobát is biztosítanának a versenyző anyukáknak.
72 órás diszkvalifikációs határidő
Ez a szabály a símaratonokra vonatkozik. A FIS-bizottság úgy döntött, hogy a jövőben a verseny vége után 48 óráig fogadja el a videofelvétellel igazolt óvásokat. Ezután a verseny zsűrijének 24 óra áll rendelkezésre az eset tárgyalására és a döntéshozatalra. Ez azt jelenti, hogy a végeredmény csupán három nappal a verseny után válik hivatalossá.
A módosítás hátterében az elmúlt szezon egyik legnagyobb port kavart esetét hozzák példaként. A Kaiser Maximilian Lauf klasszikus sífutó maraton norvég győztese, Peter Eliassen egyértelműen korcsolyázott, az erről készült videofelvétel azonban csak az óvási határidő lejárta után jutott el a versenybírákhoz, akik így nem zárhatták ki a szabálytalankodó győztest.
A módosítással kapcsolatban máris érkezett kritika. A United Bakeries norvég csapat vezetője, Henrik Kvissel a norvég televíziónak így nyilatkozott: “Az, hogy az ember már rég a világ másik oldalán jár, mire kiderül, ki nyert, eléggé drasztikus, durva és nem túl gyakori.”
A módosítások csak a FIS tanácsának végső jóváhagyása után léphetnek életbe, de ez már csak formalitás.
Forrás: xc-ski.de
Sífutás
Visszavonul a norvégok egyik legnagyobbja
25/03/2021 21:00
Sífutás
Saját pénzdíjából venne negyvenmilliós edzőpadot a világ legjobb sífutója
18/03/2021 21:46