Győzelme és dobogója is volt a világkupában, négy olimpián vett részt, bő egy hónapja még nemzeti bajnokságon versenyzett.

A napokban szomorú hír érte a sífutóvilágot: 38 éves korában elhunyt Nikolay Chebotko. A kazah versenyző hazájában, Borovoe mellett szenvedett halálos autóbalesetet (horgászás után tartott hazafelé, amikor letért az útról és egy fának ütközött), életét a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni.
Chebotko 2001-ben, egy kuopiói váltó során mutatkozott be a világkupában, és már a 2002-es olimpián, Salt Lake Cityben is ott volt, a mezőny egyik legfiatalabbjaként 22. lett a 30 kilométeres szabadstílusú tömegrajtosban. A 2005-ös obersdorfi világbajnokságon robbant be a mezőnybe, meglepetésre a 8. helyen végzett a klasszikus stílusú sprintben, ezt követően pedig stabil pontszerzője lett a világkupának.
Sífutás
Golberg vezérletével teljes norvég tarolás a lillehammeri tömegrajtos versenyen
04/12/2022 - 14:37
Élete első dobogóját 2008 elején, a Tour de Skin ünnepelte, akkor az asiagói sprintben mindössze Petter Northug tudta őt megelőzni. Egyetlen győzelmét 2012 végén, Québecben aratta, Denis Volotkával nyerték meg a csapatsprintet. Volt a legjobb háromban távolsági vk-versenyeken és sprintben is, ám a legnagyobb sikere kétségtelenül a 2013-as Val di Fiemme-i világbajnokságon született: Alexey Poltoranin párjaként bronzérmesek lettek csapatsprintben, mindössze az oroszok és a svédek előzték meg őket. Poltoraninnal ebben a számban egyébként a vancouveri és a szocsi olimpián is a legjobb tíz között zártak.
Az utóbbi években már a visszavonulást fontolgatta, végül négy olimpiával, hét világbajnoksággal és 188 vk-versennyel a háta mögött, a 2018-19-es szezon végén, a seefeldi vb-n búcsúzott a legmagasabb szinttől, Volotkával a 15. helyen végeztek csapatsprintben. A versenyzést ezt követően sem hagyta abba, kazah FIS-versenyeken és nemzeti bajnokságokon állt rajthoz, néhány héttel ezelőtt, december végén például 8. lett szabadstílusú sprintben a kazah bajnokságon. Edzőként szeretett volna maradni a sífutóvilágban, évek óta edzőtáborokat szervezett hazájában a fiatal tehetségeknek.
A FIS és a kazah szövetség mellett a versenytársak is megrendülten búcsúznak tőle. 
"
Nagyon jó emberként, nagylelkű és vicces srácként ismertelek meg. Túl hamar mentél a mennybe, kívánom, hogy nyugodj békében, és a szellemiséged adjon erőt, követendő példát a családodnak, a gyerekeidnek
" - üzente az olimpiai és világbajnok orosz sprinter, a jelenleg a kínaiak edzőjeként dolgozó
Nikita Kriukov.
Chebotkót felesége és két kisgyerekük várta haza.
FISxc-ski.de
Sífutás
A norvég kormány elleni tiltakozás zavarta meg a sífutó versenyt
04/12/2022 - 13:02
Lillehammer
Svéd dominancia a női sprintversenyen, Ribom és Dahlqvist között nüanszok döntöttek
03/12/2022 - 17:28