Pénteken Dubaiban kezdetét veszi a sakkvilágbajnokság döntője, ahol a világbajnok-jelöltek tornáját megnyerő orosz Ian Nepomniachtchi kapja meg az esélyt, hogy kihívja a sportág királyát.

Az előjelek egyszerre kedveznek is meg nem is a 31 éves orosz nagymester számára. Egyrészt 2013 óta hárman próbálkoztak Carlsen legyőzésével, de eddig mindenkinek beletört a bicskája.
Elbukott az indiai Viswanathan Anand, akitől 2013-ban Carlsen elvette a sakk legrangosabb címét. Ugyanígy járt az orosz Sergei Karjakin, legutóbb pedig az amerikai Fabiano Caruana, aki nagyon megszorongatta Carlsent, de nem bírt vele.
Sakk
Joe nagymester elemez – csendélet a rekorddöntés után
6 ÓRÁJA
A norvég nagymesternek tehát ez lesz az ötödik világbajnoki döntője, és érzése szerint ez sokat számít majd.
"Talán most, az ötödik döntőmön bizonyos mértékig könnyebb a dolgom. Jobban fel tudtam készülni, kevésbé vagyok ideges, mint először, és van némi rutinom is. Viszont Ian rengeteg tapasztalatot szerzett a világbajnok-jelöltek tornáján, amelyet megnyert - szerintem egy ilyen verseny a legjobb edzés egy vb-döntő előtt" – mondta Carlsen.
Az első partit pénteken rendezik, és a sorsoláson eldőlt, Nepomniachtchi játszhat majd világossal. Az orosz szerint mindig a világbajnok a favorit, de saját esélyeit sem becsüli alá.
"Magnusnak és nekem meglehetősen hosszú a közös múltunk a sakktáblánál, jól ismerjük egymást, ezért érdekes meccs lesz" – fogalmazott az orosz.

A negyedik kihívó: Ian Nepomniachtchi

Fotó: AFP

És ha már a múltnál tartunk: az egymás elleni mérleg történetesen a kihívó számára kedvezőbb, Nepomniachtchi négyszer verte már meg Carlsent, miközben csak egyszer kapott ki tőle. A maradék nyolc találkozójuk döntetlennel zárult.
Aki végül világbajnokként állhat majd fel az utolsó parti végén, az a pénzdíj mellett (2 millió dollár az összdíjazás, amin 60-40% arányban osztoznak) egy vadonatúj trófeát is kap jutalmul. A több mint ötkilós, aranyozott kupát, amely vulkanikus kőzetből, doleritből készült, 39 gyöngy és egy gyémánt díszíti.
A sakk legfontosabb párharca legkésőbb december 16-ig tart majd. 14 meccset terveztek, és az lesz a világbajnok, aki eléri a 7.5 pontot. Döntetlen esetén 4 rapid parti, majd 5 blitz következik, és ha még mindig nincs különbség, akkor következik a mindent eldöntő armagedon parti, ahol a világosnak mindenképp nyernie kell.
Sakk
Joe nagymester elemez - sakktörténelmi pillanat a 6. partiban
TEGNAP 04:41
Sakk
Joe nagymester elemez - itt úgysem jössz át!
02/12/2021 09:00