Néhány nappal ezelőtt még csak a közvetlen környezetében adott, valaki pozitív mintát, most viszont magánál Dubovnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, aki így visszalépett a Tata Steel Chess Championship további küzdelmeitől.
Az orosz nagymester tesztjének eredménye pont a Rapport Richárd ellen esedékes parti előtt, csütörtökön érkezett meg, így a magyar sakkozó játék nélkül szerezhette meg az egy pontot.
A dolog pikantériája, hogy Dubov már korábban is „vesztett” el így meccset. Ahogy fentebb írtuk, néhány napja Anish Giri ellen nem ült asztalhoz, mivel a szervezők maszkviselésre kötelezték. Az orosznak ekkor még sem tünetei, sem pozitív tesztje nem volt, a közvetlen környezetében viszont valakinél kimutatták a fertőzést.
Sakk
Az orosz és fehérorosz sportolók az év végéig játszhatnak FIDE-zászló alatt
15/05/2022 12:11
Szerinte azonban ez nem volt elegendő indok arra, hogy előírják számára a maszkban történő játékot, és a védőeszköz negatív hatásaira hivatkozva nem vállalta a mérkőzést. A következő három fordulóban viszont már játszott, és két remit, valamint egy vereséget hozott össze.
A wijk aan zee-i torna tehát Dubov nélkül folytatódik, Rapport szempontjából azonban csodálatosan alakulnak a dolgok. A magyar nagymester két fordulóval a verseny vége előtt a szenzációs második helyet foglalja el, és mindössze a világbajnok Magnus Carlsen előzi meg.
Rapportra szombaton Andrey Esipenko vasárnap pedig Anish Giri vár, tehát két kemény ellenféllel zárja a tornát. Közülük amúgy Giri mindössze fél pontra van tőle, tehát ez a parti sorsdöntőnek ígérkezik.
A magyar nagymester számára a második hely lehet a cél, Carlsent ugyanis lehetetlennek tűnik utolérni. Nem csak azért, mert ő ma a sakksport legnagyobb klasszisa (egyedüliként nem vesztett még partit a tornán), hanem mert vasárnap pont Dubovval játszott volna.
A wijk aan zee-i szervezők pedig úgy döntöttek, a tornától visszalépő orosz korábbi eredményei megmaradnak, a további meccseket pedig az aktuális ellenfél nyeri automatikusan. Carlsennek tehát egy pontot biztosan beírhatunk. Jó hír viszont Rapport számára, hogy Dubov másik elmaradó meccsén Rameshbabu Praggnanandhaa lett volna az ellenfél, aki nem tartozik a magyar nagymester közvetlen riválisai közé.
Sakk
Rapport Richárd ötödik a sakkvilágranglistán
01/05/2022 17:30
Sakk
Menetel előre a világranglistán Rapport Richárd
04/04/2022 19:35