2020 egyik legnagyobbat szóló minisorozata volt a Netflixen futó The Queen’s Gambit (Vezércsel). Az árvaházban nevelkedő csodagyerek, Beth Harmon az intézetben kerül bele a sakk világába. Az ő 

története Walter Tevis azonos című regénye alapján készült, és kiugró nézettséggel mutatkozott be, négy hét alatt a streaming-szolgáltató legnézettebb minisorozata lett. A főszereplőt alakító brit-amerikai színész, Anya Taylor-Joy Polgár Judit magyar sakknagymesterrel beszélgetett online, amelyből részleteket láthattunk a Netflix Twitter-csatornáján.

A vezércsel kitalált történet, de az alapja az 1983-as regény, amelynek amerikai szerzője, Walter Tevis azt mondta művéről, hogy az "tisztelgés az okos nők előtt". A sorozat elkészültét sajnos már nem érhette meg, egy évvel kötete megjelenése után elhunyt. A hét részből álló sorozat óriási népszerűséget szerzett idén, és az utolsó, elég kiszámíthatóan alakuló epizódot leszámítva magas minőséget is képvisel. Ahogy a Netflix alábbi videójából kiderül, "Beth kitalált személy, de sok hasonlóságot mutat a sakk-csodagyerekkel, Bobby Fischerrel. Mindketten agresszív stílusban játszottak, 1967-ben megnyerték az USA bajnokságát, ellenfeleik miatt oroszul tanultak, és már kamaszként eltartották magukat anyagilag. A jelenetek zöme a C besorolású sakkozó saját élményein alapul. Beth függőséggel való küzdelmének ötletét a saját fiatalkori drogos élményei adták."
Honnan ered A vezércsel cím? Ebben az összeállításban erre a kérdésre is választ kapunk: "A vezércsel egy nyitási stratégia a sakkban, Beth ezzel nyeri meg utolsó játszmáját az orosz világbajnok Vasily Borgov ellen." 
Sakk
Polgár Judit kapja elsőként az Európai Sakk Legenda női díját
29/11/2019 09:35
Ahogy arra is, hogy mit tudhatunk a főszereplőt alakító Anya Taylor-Joyról. "A 24 éves Anya Taylor-Joy a Széttörve, A boszorkány, az Emma és a Testvérek című filmből ismert. Anya a forgatókönyvet olvasva Beth magányosságában gyerekkori önmagát látta meg. Anya a művészetekhez, Beth a sakkba menekült."
Anya Taylor-Joy és Polgár Judit beszélgetéséből megtudhatjuk, hogy előbbi el van ájulva utóbbi eredményeitől, amelyeket elért a sakkban. 
"
Még soha nem sakkoztam, mielőtt Beth-t játszottam volna. 
Táncos vagyok, és azt tapasztaltam, hogy ez nagyon hasznos volt a mozdulatok koreográfiájának elsajátításában. Nagyon fontos volt számomra a sakk elméleti megértése, mielőtt Beth-t eljátszottam volna, mert tudom, hogy azoknak az embereknek, akik szeretik a sakkot, ez olyan mély elköteleződést jelent, hogy nem éreztem volna magam elég magabiztosnak, hogy csak úgy megjelenek és szárnyalok. De amikor a tényleges mérkőzésekről volt szó, azok meg voltak koreografálva. És azt kell mondanom, hogy különösen a gyors sakk volt az egyik legkielégítőbb dolog, amit valaha tettem karrierem során. És most nagyon büszke vagyok arra, hogy azt mondhatom, hogy szeretem a sakkot." - nyilatkozta Anya Taylor-Joy.
Majd Polgár Judit vette át a szót egy pillanatra, akit láthatóan lenyűgözött a sorozat. "Elképesztő volt számomra látni az összes sakkjelenetet, amelyben részt vettél ... a gondolkodásodat, a gyors játékokat és a szimultánokat."
A színésznek nagyon jólestek a világhírű sakkozó szavai, elmondása szerint, ha szerinte hitelesnek tűntek a jelenetek, annál nem szükséges nagyobb dicséret.
"Nem tudom elmondani, mennyire megindító hallani, hogy így beszélsz a sakkpartikról, mert annyira fontos volt számomra, hogy helyesen csináljam őket. Mint minden alkalommal, amikor megcsináltunk egy felvételt, több réteg volt, amin átmentem ... Érzelmileg helyes, a karakternek megfelelő, tökéletes-e a sakk? Mert ha a sakk nem tökéletes, akkor nem érdemes megcsinálni."
Polgár Judit kapja elsőként az Európai Sakk Legenda női díját | Eurosport
Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában. Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában - tájékoztatta a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken az MTI-t.
A sorozat főszereplőjét alakító Taylor-Joy a beszélgetés egy pontján megkérdezte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is kiérdemlő Polgárt, hogy milyen tapasztalatokat szerzett női sakkozóként. 
"Gyerekkoromban furcsa volt. 5 éves koromban kezdtem el játszani, már 6 éves koromban megnyertem az első olyan versenyemet, amit felnőttekkel vívtam. Természetesen a felnőttek olyan megjegyzéseket fűztek a sikeremhez, hogy 'szerencséd volt', 'csak gyerek vagy', 'nem figyeltem'. Szóval, elég sok időbe telt, míg ... valahogy megszoktam. 
Később egyszerűen csak olyan természetes volt, hogy felnőttek ellen játszottam, de természetesen éreztem, hogy sokkal többször kellett ezt bizonyítanom, mintha fiú lettem volna." - mesélte Polgár Judit. 
A zseniális magyar sakkozó arra volt kíváncsi, hogy milyen érzés volt valójában ezt a hölgyet alakítani, aki megveri a srácokat? "Ez az érzés, amelyet Beth érez, amikor először lép be a sakkversenyekre, és látja, hogy létezik ez a világ és van helye benne, pontosan az az érzés, ahogy éreztem magam, amikor először léptem be a forgatásra."  - jött a válasz. 
Polgár Judit végül kifejtette, hogy "számomra nagy öröm volt, ahogyan ábrázoltad és Beth-t játszottad. Annyi örömöt okozott, és mindenféle dolgot keresek itt-ott, és extra részleteket látok benne. Tehát valóban hiteles volt." 
Anya Taylor-Joynak ennél nagyobb dicséret és megerősítés nem is kellett, megbeszélték, hogy amint helyreáll a világ rendje, lehetőleg személyesen is összefutnak egymással, az lesz a két sakk-királynő valódi találkozása.
Sakk
Nem védi meg címét a világbajnok, mert Szaúd-Arábiában rendezik a vébét
27/12/2017 11:29
Sakk
Polgár Judit távozik a férfi sakkválogatott éléről
01/01/2017 18:50